Putine persoane cunosc faptul ca o digestie alerta si buna favorizeaza o slabire rapida si usoara fara sa trebuiasca sa depui efort fizic exagerat. De asemenea, tot in sistemul digestiv se afla si sistemul imunitar, astfel ca ce vom manca se va rasfrange intr-un mod sau altul asupra imunitatii noastre. Pe internet circula o sumedenie de diete si retete, dar nu prea se scoate in evidenta importanta unei digestii bune. Nu intamplator exista persoane care au diverse probleme cu stomacul si anume balonare, flatulenta, constipatie, arsuri gastrice si altele de acest gen. O digestie alerta ne ajuta sa ne mentinem metabolismul tanar si nu vom mai avea niciodata probleme semnificative cu surplusul de kilograme.
De ce ne trebuie digestie alerta?
O digestie alerta ne ajuta in primul rand sa nu acumulam chiar toate caloriile din mancare si sa eliminam toxinele in timp util. Cu timpul digestia se inrautateste daca ne obisnuim cu un stil de viata nesanatos, iar metabolismul va incetini si el. Oricate diete ai incerca, nu vei reusi sa slabesti daca nu ai grija sa ai digestie buna si metabolism tanar.
Pentru o digestie buna avem nevoie sa tinem cont doar de cateva aspecte. Pe langa faptul ca organismul are nevoie de o serie de nutrienti precum vitamine, minerale, proteine si antioxidanti, afla ca are nevoie si de carbohidrati buni pentru energie si senzatia de satietate, dar mai ales de fibre si enzime digestive. Exista multe alimente si mancaruri ce contin enzime, dar astazi vom discuta despre salate simple si accesibile. In acest mod ne asiguram ca nu vom duce niciodata lipsa de enzime in stomac.
1.Salata rosie suculenta
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingredientele necesare sunt:
- 1 sfecla rosie mare – pe care o fierbi sau o gatesti la cuptor sau poate o utilizezi cruda
- 1 cana de varza rosie tocata
- 1 morcov dat prin razatoare
- 2-3 linguri de iaurt grecesc degresat
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de seminte de in
- Zeama de la o lamaie sau o portocala
- Sare si piper dupa gust
- 1 lingura de scortisoara pudra sau cuisoare
- 4-5 legaturi de patrunjel tocat
O salata rosie este plina de antioxidanti puternici pe langa enzime, fibre si alti nutrienti pretiosi si nu are voie sa-ti lipseasca din alimentatie.
2.Salata de patrunjel
Nu vei gasi un ingredient mai benefic decat patrunjelul ca sa-ti imbunatatesti digestia si sa elimini toxinele din corp. La aceasta salata toate ingredientele trebuie sa fie tocate marunt:
- 6-7 legaturi de patrunjel prospat
- Zeama de la o lamaie sau lime
- 4-5 felii de lamaie
- 1 ardei verde tocat
- 2-3 castraveti taiati marunt
- 1 telina rasa
- 1 legatura de ceapa verde
- Menta proaspata
- Busuioc
- Sare si piper dupa gust
Nu te gandi ca salata este prea simpla. O vei putea consuma ca garnitura la diverse mancaruri mai mult sau mai putin copioase, dar merge foarte bine consumata si ca atare in ce cantitate dorim. Numarul de calorii din ingrediente este foarte mic.
3.Salata de varza si ridiche cu dressing light
Sa ne bucuram si de un sos dietetic, dar delicios la o salata. Ideal este sa nu schimbi dressingul, pentru ca daca alegi ceva gras si cu calorii multe, salata nu te va ajuta deloc cu digestia. Ingredientele necesare sunt:
- 1 varza rosie medie data prin razatoare
- 1 ridiche mare tocata – poti incerca ce soi doresti, dar noi iti sugeram ridichea neagra pentru ca este sanatate curata si putini ii cunosc proprietatile uimitoare
- 2 morcovi tocati
- 10 legaturi de patrunjel tocat
- Zeama de la o lamaie
- 2 dovlecei medii – gatiti putin la abur inainte sau la cuptor
- Sare si piper dupa gust
- 1 avocado mediu taiat felii
- 2-3 linguri de seminte de chia sau in
Pentru dressing ai nevoie de:
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 lingura de miere de albine bio
- 2-3 linguri de otet balsamic
- 2 linguri de mustar Dijon
- Sare si piper dupa gust
- Zeama de la o lamaie
Salata si dressingul se pregatesc separat, dar la final se adauga pentru a se intrepatrunde aromele si se lasa la frigider macar 15-20 de minute pentru o nota de prospetime.
Nu este de ajuns sa consumi 1-2 salate cand iti aduci aminte. Ideal este sa le consumam zilnic in cantitati mari macar pentru 1-2 saptamani. Vei observa si tu ca nu vei mai avea nici un disconfort dupa ce vei manca copios.