Sacrificiile facute de femei in trecut pentru frumusete
Un vechi proverb spune ca “baba sufera la frumusete”. S-a impamantenit asa si nimeni nu se gandeste cat de fundamentat este de fapt. De-a lungul istoriei, femeile, dar si barbatii au suferit destul de mult pentru frumusete. Aveti impresia ca operatiile estetice atat de in voga acum, sunt culmea sacrificiului pentru frumusete? Va inselati.
Mii de ani, produsele cosmetice au fost intrebuintate doar de aristocrati. Preparate in cantitati mici, din plante si minerale, erau foarte scumpe din cauza ingredientelor greu de obtinut. Colorarea pleoapelor se facea cu sidef si pulbere de aur si argint, iar ca liant erau folosite argila si mierea. Pentru vopsirea parului si a unghiilor se folosea pulberea de henna, pe care o utilizam azi la tatuajele temporare. Mai dificila era procedura de albire a tenului: femeile din Antichitate recurgeau fie la pudra de orez, in China si in Japonia, fie la creta alba, in Grecia Antica.
Gasesti pe Dietetik 6 masti naturale pentru albirea tenului.
In Roma Antica era interzis prin lege machiajul cu produse cosmetice costisitoare
Lex Oppia, decretul de lege care punea stop machiajulul opulent, reducea la o jumatate de uncie greutatea podoabelor pe care avea voie s? le poarte o femeie romana. Interdictia se aplica si asupra produselor cosmetice si a parfumurilor importate din Asia. Din fericire, legea a fost abolita dupa 20 de ani.
Rujul se facea cu diamante zdrobite
Punem pariu ca buzele femeilor din Mesopotamia straluceau de mii de ori mai puternic decat orice glos care apare acum pe piata. Doamnele obisnuiau sa stranga pietre semipretioase pe care apoi le zdrobeau pentru a-si decora buzele.
“Baba sufera la frumusete” avea cu totul alt context la 1400
In secolul 15 se purta paloarea. Nici o fata rumena in obraji nu era vazuta cu ochi buni, asa ca se vedeau nevoite sa apeleze la tot felul de subterfugii pentru a putea afisa un ten de portelan. Ca sa fie bine vazute in lume, doamnele ajungeau sa apeleze pana si la lipitori care sa le lipseasca de o cantitate suficienta de sange, cat sa capete paloarea la moda.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Alte doamne apeleau la un produs cosmetic care aducea mai multe daune decat beneficii. Il gaseau in Venetia, care devenise in secolul 16 centrul cosmeticelor de top. Aici s-a vandut cu succes timp de 3 secole un produs numit Venetian Ceruse, folosit cu precadere si de regina Elisabeta I a Angliei pentru albirea tenului. Desi iti facea ten de portelan, produsul cauza pierderea parului si chiar moarte.
Moda tenului bronzat a fost un simplu accident
In 1920, Coco Chanel a stat prea mult timp la plaja si s-a ales cu un ten aproape carbonizat.
Cand s-a intors acasa arsura s-a estompat si toata lumea a crezut ca e vorba despre un bronz superb. Fanii au adoptat imediat noul look si putem vedea si acum oameni care isi etaleaza bronzul excesiv ca pe un accesoriu de pret.