Salatele sunt absolut delicioase si nu merg ideal doar ca o simpla garnitura alaturi de o masa copioasa. Exista cure de slabire foarte eficiente pe baza de salate, dar sa stii ca poti face si o cura de regenerare completa cu ajutorul lor, putand astfel sa tratezi si sa previi multe boli ale societatii. Cele mai intalnite probleme apar la nivelul ficatului, pancreasului si inimii. Aceste organe trebuie regenerate in permanenta pentru a te ajuta si la batranete si sa nu uitam ca rata bolilor batranetii a scazut si nici macar tinerii sub 30 de ani nu sunt feriti de probleme de sanatate mari. Din pacate, nu toate salatele sunt sanatoase si slab calorice. Gurmanzii si pofticiosii tind sa adauge cat mai multe ingrediente si dressinguri la salate pentru a se asigura ca se satura repede si ca satietatea se mentine cateva ore bune. In acest mod obtii salate prea complexe, care iti pot aduce kilograme in plus si probleme de sanatate pe termen lung. In cadrul acestui articol vei descoperi salate simple si specifice celor mai comune boli si afla ca merg consumate chiar si pentru preventie.
1.Salata pentru ficatul gras sau lenes - Salata cu sfecla rosie si quinoa
Ingrediente:
• 4 radacini de sfecla rosie, fierte
• o jumatate de cana de quinoa
• o ceasca fasole verde fiarta (pastai)
• 2 lingurite de seminte de susan
• 2 maini de spanac sau rucola
• un avocado taiat cubulete (sa fie semi-moale)
• 1 morcov taiat si el felii
Dressing:
• 3 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de suc de lime sau lamaie
• o jumatate de lingurita de mustar de Dijon
• 2 lingurite de otet de mere
2.Salata pentru regenerarea pancreasului – Salata de broccoli cu rosii
Ingrediente;
• 1 capatina de broccoli fiert la aburi 2-3 minute sau la grill sau cuptor
• 1 cana de rosii cherry
• 1 avocado semi-copt
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• Zeama de la o lamaie sau lime
• Jumatate de morcov dat prin razatoare
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingurita de ghimbir dat prin razatoare
• Alte ierburi aromatice (oregano, chimen, rozmarin, busuioc, etc.)
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 2-3 linguri de otet balsamic
3.Salata pentru sanatatea inimii – Salata de castraveti cu usturoi
Ingrediente:
•
2 cani de castraveti - vezi
aicisalate mediteraneene ideale pentru inima
• 3 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi
• Jumatate de ceapa rosie – se taie julien
• 1 lingurita de seminte de susan
• 1 lingurita de fulgi de chilli
• 4-5 catei de usturoi faramitati
• Zeama de la o lamaie sau lime
• 2 legaturi de marar
• Putina sare si piper macinat
• 1 lingura de ulei de masline
4.Salata pentru probleme digestive – Salata colorata din frunze si ierburi aromatice
Ai nevoie de:
• 3 cani de frunze de salata (cauta diferite marimi, forme si culori ca sa ai un curcubeu in bol)
• Jumatate de conserva de porumb dulce
• 2 legaturi de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 2-3 castraveti taiati marunt
• 2-3 linguri de zeama de lamaie
• 2 linguri de ulei de masline
• 1 morcov dat prin razatoare
• Putina sare si piper
5.Salata pentru migrene frecvente – Salata marinata cu de toate
Ingrediente:
• 1 cana de conopida
• 1 conserva de fasole rosie sau neagra (poti alege si varianta de a o gati in casa)
• 1 ceapa rosie mare
• 2 rosii mari
• 1 ardei gras rosu, portocaliu, galben sau verde
• 2 legaturi de patrunjel
• 2 legaturi de marar
• Zeama de la o lamaie
• 3-4 linguri de ulei de masline
• 3 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingura de miere de albine bio
• O mana de frunze de salata
Pentru marinada ai nevoie de 3-4 linguri de apa rece, patrunjel, marar, otet, ulei de masline, zeama de lamaie si condimente. Vei stropi toata salata cu acel sos si amesteci bine. Se lasa la frigider peste noapte.
6.Salata pentru curatarea si regenerarea plamanilor – Salata de hrean si sflecla
Ingrediente:
• 1-2 cani de sfecla data prin razatoare – se consuma cruda, rumenita la grill sau cuptor sau se fierbe
• 3 linguri de hrean dat prin razatoare
• 3 linguri de otet
• 2 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 1 cana de frunze de salata
• 4 catei de usturoi faramitati
• 1 ardei iute, dar fara samburi
• 1 conserva de fasole rosie sau neagra
• Zeama de la o lamaie