Profita cat mai poti de legumele si verdeturile care iti plac, mai ales daca iti doresti sa mai pierzi cateva kilograme! Diferenta fata de salatele specifice verii este ca sunt mult mai consistente si iti dau energie ca sa previi astenia de toamna care afecteaza in special persoanele sensibile. Salatele cu grad ceva mai mare de consistenta sunt recomandate tocmai pentru ca organismul se pregateste sa faca fata schimbarilor de temperatura, iar atunci cand este mai frig afara corpul are nevoie de energie. Aceste salate nu merg consumate doar ca o simpla garnitura asa cum te-ai obisnuit vara, ci reprezinta o masa in toata regula. In acest fel vei pierde mai putin timp pentru gatire si iti asiguri satietatea ore intregi. Dupa vacanta, salatele lunii septembrie sunt cele mai potrivite, dar te vei convinge de acest aspect pe propria piele. Salatele propuse de noi nu sunt deloc banale, sunt pline de culoare ca sa-ti aduca aminte de zilele calduroase de vara si sunt cat se poate de gustoase. Desi sunt mai consistente, asta nu inseamna ca va trebui sa folosesti multe ingrediente si nici macar nu vei depasi bugetul lunar.
1.Salata Tabbouleh cu mix de legume
Ingrediente:
• 1 cana de quinoa hidratata in apa 30 de minute si scursa bine de zeama
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 3 linguri de ulei de masline
• 2 legaturi de patrunjel proaspat
• 1 cana de ardei gras rosu
• 1 conserva de fasole rosie sau neagra (sunt sanatoase chiar si cele din magazin)
• 1 conserva de porumb dulce
• 1 cana de rosii cherry sau de care vrei
• 1 mana de masline nesarate si fara samburi – alege ce soi doresti
• 1 ceapa rosie medie
• 4 linguri de branza feta faramitata
• Sare si piper dupa gust
• 1 ceapa verde
2.Salata mediteraneana de linte
Ingrediente;
• 1 cana de linte la alegere
• 1 castravete mare englezesc
• 1 cana de rosii cherry
• 1 ceapa rosie mare
• 2-3 felii de branza feta
• 2 legaturi de patrunjel proaspat
• Zeama de la o lamaie
• 3 linguri de otet balsamic
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 5-6 masline fara samburi
• Sare si piper dupa gust
• Cateva frunze proaspete de menta sau busuioc (poti folosi si alte ierburi aromatice dupa gust)
3.Salata de ciuperci si spanac
Este o salata cu legume gatite la aburi sau tigaie in totalitate. Ingrediente:
• 1 cana de spanac
• 1 ceapa galbena sau rosie
• 4 catei de usturoi
•
1 cana de ciuperci - vezi
aici 7 salate din ciuperci
• 1 morcov
• 1 ardei gras rosu
• Cateva rosii cherry
• 1 legatura de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 2-3 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 1 ardei iute, fara samburi
• 1 lingurita de curry sau turmeric
4.Salata verde din mix de fasole
Sigur nu te-ai fi gandit sa combini mai multe soiuri de fasole. Ingrediente:
• 1-2 cani de fasole verde sau galbena – se gateste la aburi
• 1 cana de frunze de salata
• 1 cana de fasole rosie la conserva
• Jumatate de cana de fasole alba la conserva – soi mic
• 1 avocado mediu semi-copt
• Cateva frunze de menta si busuioc
• Jumatate de ceapa rosie
• 1 legatura de patrunjel tocat
• 1 ardei gras rosu
• 1 rosie mare
• Ierburi aromatice
• Condimente dupa gust
5.Salata greceasca cu legume marinate
Legumele se marineaza peste noapte si sunt diferite ca gust si culoare spre deosebire de cele murate pentru iarna. Ai nevoie de:
• 3 rosii medii - vezi aici marinarea in stil asiatic
• Jumatate de dovlecel sau zucchini
• 3 legaturi de patrunjel
• 1 legatura de marar
• 3 linguri de otet
• 2 linguri de ulei de masline
• Zeama de la o lamaie
• Sare si piper dupa gust
• Oregano
• Rozmarin
• 1 lingura de fulgi de chilli sau ardei iute, dar fara samburi
6.Salata colorata de bulgur
Ingrediente:
• 3-4 linguri de bulgur inmuiat in apa
• 2 castraveti tocati
• 2-3 rosii tocate
• 3 legaturi de ceapa verde tocata
• 1 ardei rosu gras
• 1 ardei gras verde
• 1 dovlecel crud tocat
• 1 avocado mediu tocat
• 1 cana de frunze de salata taiata marunt
• Jumatate de conserva de porumb
7.Salata cu sfecla rosie si curry
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingrediente:
• 2 sfecle rosii fara coaja - gatite la grill si taiate rondele apoi
• 2 legaturi de ceapa verde tocata
• 1 cana de ciuperci champignon gatite la grill
• 1 cana de spanac gatit la abur
• Jumatate de cana de porumb fiert
• 2 linguri de fulgi de chilli
• 1 ardei iute fara samburi