Sanatatea din apa

Secrete 03.08.2009 Madalina Stama

Este adevarat ca muli dintre noi vor sa-si potoleasca setea, vor sa o faca cat mai repede si nu se mai uita la eticheta. Sa ne afecteze oare sanatatea aceasta graba? Ei bine, In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca apa minerala daca este consumata pe o perioada lunga de vreme ne poate deveni un dusman de temut. Pun pariu ca nu stiati asta, nu? Astfel, daca v-ati obisnuit sa beti zilnic apa minerala ar trebui sa luati in calcul si riscul la care va expuneti. Riscati sa va imbolnaviti de: afectiuni gastrice, calculi renali sau sa faceti hipertensiune. Si, trebuie sa stiti ca pana si eu imi potolesc setea de cateva ori pe zi cu apa minerala.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Ce am putea face in schimb? Sa alternam diferite sortimente de apa(apa de izvor si apa minerala). Numai asa organismul uman se poate “odihni” in urma asimilarii mineralelor din apa minerala. Dar, sa-i dam cezarului ce e al cezarului. Apa minerala este buna daca este consumata cu masura. Calciul, magneziul si potasiul sunt in general mineralele regasite in apa minerala.
Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot consuma apa minerala. Calciul din apa minerala, odata asimilat ajuta in remineralizarea oaselor. Mai nou apa minerala ajuta in afectiuni precum: hipertensiune si afectiuni cardiovasculare.

 

Si in general diferitele branduri de apa minerala contin de fapt aceleasi saruri minerale. In ceea ce privesc gazele din apa minerala, adica dioxidul de carbon, nu aduce niciun beneficiu sanatatii. Cand cumparati apa imbuteliata uitati-va si la eticheta. Nu, nu la concentratia sarurilor! Nici la firma producatoare! Ce vreau sa spun de fapt este sa va uitati atenti daca pe eticheta unde scrie”rezidu uscat la 1000 de mililitrii”. Asta inseamna ca apa nu contine reziduri si implicit este calitativa. O cantitate mica de reziduri inseamna sub 100 de miligrame la un litru, peste aceasta valoare se interzice consumul apei.

 

O alternativa mai putin acidulata este apa de izvor. Este adevarat ca apa minerala este mult mai gustoasa decat cea de izvor, dar apa de izvor nu este singura alegere necarbogazoasa. Puteti alege dintre: apa plata si apa de la robinet. Eu cel putin stramb din nas cand aud apa de la chiuveta, pur si simplu nu-mi place. Specialistii ne spun ca daca se respecta reglementarile legale in ceea ce priveste apa potabila, o putem consuma fara nicio grija. Stau si ma gandesc daca specialistii au luat in calcul si apa de la robinele locuitorilor metropolei. Eu una nu vreau  sa aud de apa de la robinet!

 

Nu dragi cititori, nu este un moft, refuzul meu se bazeaza pe certitudinea ca apa de la chiuveta nu este perfect curata. Exista riscul ca in ea sa gasiti: germeni, bacterii, reziduri petroliere, nitriti, clor si calcar. Si nu ar trebui sa ne miram ca miroase…asa cum miroase. Poate cei de la munte poate au mai mult noroc cu apa potabila. Daca consumati frecvent apa de la robinet, nu strica sa o fierbeti si apoi sa o raciti. Nitritii si clorul din apa potabila sunt cele mai periculoase substante regasite in aceasta. Odata absorbite in organism reduc capacitatea organismului de a asimila oxigen. Si ganditi-va unde se poate ajunge daca in organism ajunge o cantitate insuficienta de oxigen. Mai aveti posibilitatea de a va instala filtre, dar, acestea trebuie schimbate periodic. 

 

Daca v-ati facut deja planuri pentru vacanta si ati bifat pe lista si cateva zile la tara, aveti grija de mici sa nu bea apa de la fantana. De ce? Cu toate ca este cristalina si rece, apa de fantana nu este sanatoasa. Bun, bun si de ce, ati intreba probabil unii dintre voi. Ei bine, exista riscul ca aceasta sa contina nitriti si nitrati, infiltrati din panza featrica.
Daca consumati apa de fantana, care a fost infestata cu paraziti riscati sa va imbolnaviti de giardia.

 

Sfaturi
Spre suprinderea mea am aflat ca nu este bine sa bem apa rece pentru ca incetineste metabolismul si favorizeaza luarea in greutate. Dar, nu este nimic cert. Stiati de exemplu ca apa trebuie bauta cu inghitituri mici? Sau ca in fiecare dimineata, dar si inainte de a ne culca este bine sa consumam unu-doua pahare cu apa? Nu uitati sa consumati cel putin doi litrii de apa si de preferinta inainte de a vi se face sete.

Tags:
apa de fantana
apa minerala
minerale
hipertensiune
nitriti
nitrati
clor
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare