Sanatatea vine mancand spanac

Afectiuni 01.04.2009 dietetik

Sunt cunoscute de generatii intregi beneficiile consumului de spanac. Potrivit nutritionistilor aceasta leguma impreuna cu altele, de culori asemanatoare, constituie unele dintre cele mai sanatoase alimente.

   

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Nu exista multe alimente care sa contina atat de multi nutrienti cum ar fi: vitamina C, fier, beta-caroten, calciu asa cum este spanacul. Cu asemenea nutrienti spanacul detine proprietati care cu greu pot fi de ignorate. De asemenea, spanacul este o excelenta sursa de fibre insolubile, despre care se afirma ca sunt benefice inimii. Gratie continutului de vitamina K, consumul de spanac reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer.

Beta-carotenul din spanac mentine sanatatea ochilor prevenind cataracta. Unele studii au aratat ca persoanele care adopta o dieta bogata in spanac si varza creata, dar si alte legume verzi similare acestora dintai, prezinta un risc scazut de a face cataracta.

Unul dintre motivele posibile pentru care acest lucru este realizabil se datoreaza luteinei. Luteina face parte din grupa carotenoizilor, este similara beta-carotenului si la fel de puternica ca antioxidantii previnind cataracta. In plus, luteina previne unele tipuri de cancer, dar si efectele imbatranirii. In general degenerarea oculara apare mai ales la persoanele in varsta si este cauzata de imbatranirea ochilor, spanacul si alte legume verzi acest proces.

De fapt ce anume face spanacul sa fie atat de laudat? Proprietatile antioxidantilor il fac atat de benefic sanatatii. Se presupune ca spanacul contribuie la mentinerea nivelului optim de homocisteina din sange. Studiile arata ca adoptand o dieta bogata in vitamina C, acid folic si beta-caroten se reduce din nivelul de homocisteina. Substantele chimice care se regasesc in spanac sunt amino acizi esentiali, vitamina A, fier si acid folic. Alte legume precum rosiile, ceapa si castravetii pot fi adaugati peste spanacul crud. Iar pentru un plus de savoare adauga un pic de ulei de masline si suc de lamaie. Vitamina C din lamaie ajuta la absorbtia fierului din spanac.

100 de grame de spanac contine: 2% proteine; 0,7% grasimi; 2,9% carbohidrati; 0,6% fibre; 1,7% minerale; 17 calorii; 73 mg de calciu; 21 de mg de fosfor; 10,9 mg de fier; 28 mg de vitamina C si vitamine din complexul B.

 

Vezi mai departe lectia despre spanac:

Tags:
spanac
orbirea pe timpul noptii
anemia
lactatia
cancer
constipatia
afectiuni urinare
osteoporoza
diabet
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare