Scapa de balonare

Afectiuni 05.08.2011 Otilia Ignat

Balonarea abdominala este una dintre cele mai comune suferinte. Aceasta problema poate sa apara indiferent de stilul de viata si de dieta. Balonarea abdominala poate fi si semnul unor suferinte acute sau cronice, astfel ca daca problema devine una constanta trebuie sa mergi la medic. Daca este doar o suferinta pasagera, exista reguli care, daca sunt respectate, te pot ajuta sa preintampini balonarea abdominala. Unele studii arata ca mai bine de jumatate din populatie, se poate confrunta cu problemele pe care le aduce balonarea abdominala, asa ca sfaturile noastre sunt mai mult decat utile si te invata cum se scapa de balonare.

       

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Una dintre cele mai comune cauze care duc la balonare abdominala este o anume sensibilitate la gluten si lactoza. Solutia este sa inlocuiesti graul cu cereale integrale si scapi de balonare. Alege lactatele fermentate, branza de vaci si iaurtul, care contin mai putina lactoza decat laptele.

Nu manca prea repede. Aerofagia si mestecatul gumei sunt alte cauze care duc la balonare abdominala.

Mesteca bine mancarea si capi de balonare. Digestia incepe in gura. Cand inghitim mancarea fara a o mesteca suficient, stomacul munceste mult mai mult, fapt ce poate duce la aparitia fenomenului de balonare abdominala.

Evita glutenul si lactoza.

Mesteca bine si incet.

Renunta la guma de mestecat

Renunta la bauturile cabogazoase.

Renunta la indulcitorii artificiali.

Evita sarea in exces.

Combate constipatia.

Alege alimentele bogate in fibre.

 

Combinatia intre bauturi gazoase si mancare este unul din factorii favorizanti. Oricum bauturile carbogazoase trebuie evitate pe cat posibil. Solutii bune sunt ceaiul de menta sau ghimbir, care ajuta digestia si stimuleaza eliminarea gazelor.

O alta cauza care duce foarte des la balonare abdominala sunt indulcitorii artificiali. Sorbitol, Xylitol, Mannitol sunt tot atatea substante care produc iritati la nivelul mucoasei stomacului, scrie Third Age. Si dulciurile clasice sunt o cauza comuna a balonarii.

Sarea si consumul exagerat de sodiu sunt o alta cauza majora a retentiei de apa si a balonarii abdominale. Mancarurile procesate pot ascunde cantitati uriase de sodiu, deci este de dorit evitarea lor, daca vrei sa scapi de balonare.

Desi poate parea ciudat chiar si alimentele sanatoase baloneaza. Toata lumea stie ce probleme poate aduce fasolea, broccoli, varza si conopida. Secretul este sa fie bine fierte. In plus, legumele proaspete (inclusiv cele congelate), sunt de prefereat in locul celor conservate.

Constipatia este si ea o cauza a balonarii abdominale. Fibrele, lichidele in cantitate suficienta si activitatea fizica sunt principalele remedii. Femeile au nevoie de cel putin 25 de grame de fibre pe zi. Un consum constant de fibre este cea mai buna masura care te ajuta sa scapi de balonare. Secretul este ca "portia de fibre" sa fie administrata zilnic!

Balonarea abdominala este o problema, dar cu putina atentie orice poate scapa de balonare si, astfel evita neplacerile pe care aceasta le provoaca.

Tags:
sacpa de balonare
dieta sanatoasa
fibre
fructe
legume
balonare abdominala
digestie
tranzit intestinal
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare