Scortisoara - beneficii pentru sanatate

Cand te gandesti la sarbatori, deja parca incepi sa simti in nari mirosul de scortisoara. Acest minunat condiment merge de minune in prajituri, dar si cu vin fiert sau presarat peste fructe. De asemenea, scortisoara merge bine si consumata cu miere sau adaugata in compoturi.
 
Care sunt cele mai importante beneficii pentru sanatate pe care ni le aduce consumul de scortisoara?
 
1. Fluidizeaza sangele
 
Poate ca cea mai importanta calitate a scortisoarei este aceea de fluidizare a sangelui prin faptul ca impiedica procesul de coagulare. Acest lucru este foarte important pentru sanatatea inimii, dar si pentru cea a creierului.
 
2. Amelioreaza simptomele artritei
 
O alta calitate a scortisoarei este aceea ca ajuta in combaterea inflamatiilor. Intr-un studiu realizat la o universitate daneza, pacientii carora li se dadea o jumatate de lingurita cu scortisoara, combinata cu o lingurita de miere, zi de zi inainte de micul dejun, au inregistrat efecte miraculoase in ceea ce prievste ameliorarea durerii provocate de artrita. 
 
 
3. Ajuta la slabit
 
In timpul unui experiment realizat pe persoane obeze s-a aratat ca persoanele care au primit timp de 3 luni un extract de scortisoara, au inceput sa arda din depozitele de grasime. Explicatia stiintifica este ca scortisoara ajuta celulele din organism sa proceseze mai bine glucidele, care nu se mai transforma in grasime. De asemeenea, ea ajuta la controlarea senzatiei de foame.
 
4. Imbunatateste memoria si combate boala Alzheimer
 
Condimentul este util se pare si pentru imbunatatirea memoriei. Se pare ca anumiti compusi din scortisoara, mai precis aldehida si epicatechinul, cei care dau gustul acela inconfundabil si puternic, ar putea avea un rol important in oprirea procesului care declanseaza maladia neurodegenerativa cunoscuta sub numele de Alzheimer. Ei impiedica formarea placilor de proteina, cele care declanseaza aceasta boala. 
 
5. Trateaza si combate balonarea
 
Daca suferi de balonare, tot ce trebuie sa faci este sa presari putina scortisoara peste o lingura de miere si sa o consumi dupa masa. Acest amestec accelereaza digestia si te ajuta sa scapi de senzatia de balonare.
 
 
Alte calitati ale scortisoarei:
 
- reduce colesterolul;
- regleaza nivelul de zahar din sange;
- combate imbatranirea prematura;
- are efecte antibacteriene, antimicrobiene si antifungice;
- combate cancerul de colon.
- ajua la conservarea alimentelor prin faptul ca inhiba dezvoltarea bacteriilor si alterarea lor;
- combate infectarea alimentelor cu bacteria E coli.
- este o excelenta sursa de mangan, fibre, fier si calciu;
- uleiul extras din scortisoara are si elproprietati antibacteriene si antifungice;
- combinatia de calciu si fier din scortisoara ajuta in secretia bilei;
- combate constipatia si amelioreaza simptomele de sindrom de intestin iritabil;
- trateaza diareea;
- improspateaza respiratia;
- amelioreaza migrenele;
- trateaza acneea daca este adaugata in masti de fata. 
 
Ai grija, scortisoara nu trebuie consumata in cantitati foarte mari. Ca orice aliment consumat fara masura, ea poate avea efecte adverse asupra sanatatii. Diverse studii au aratat ca scortisoara consumata excesiv afecteaza ficatul si rinichii.
 
 
Tags:
scortisoara
beneficii
artrita
creier
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare