Secretele prepararii fripturii de miel - sigur nu le stiai

Stil culinar 05.04.2018 dietetik
Parca nici nu este Paste fara a avea pe masa o friptura gustoasa de miel, chiar daca mai sunt si alte bunatati. Desi multi adora carnea de miel si nu concep sarbatoarea pascala fara el, inca exista destul de multe persoane care nu suporta mirosul si textura carnii. Se poate spune ca este un tip de carne destul de sanatos si gustos, dar numai daca tii cont de regulile de pregatire si preparare. Nu multi au rabdare sa respecte pasii, crezand ca este suficient sa fie gatit exact ca orice alt tip de carne. Un alt aspect in ceea ce priveste carnea de miel este ca nu se digera usor, asa ca trebuie patrunsa bine la gatire.
 
Daca nu gatesti corect carnea de miel este foarte probabil sa ti se faca rau. Poti simti stare de greata, noduri in gat, indigestie, dureri abdominale si alte neplaceri digestive. Degeaba ne hotaram sa consumam asemenea carne de sarbatori daca nu avem rabdare sa o preparam corect. Daca stii ca nu ai rabdare mai bine renunti la idee si te axezi pe alt tip de carne, care sa nu necesite prea multa bataie de cap, cum ar fi pestele, carnea de pui sau de curcan si chiar fructele de mare.
 
Carnea de miel are o culoare placuta de roz deschis si o aroma destul de puternica, care nu poate fi pe placul tuturor. Se poate sa fie pe placul tau, dar tine cont si de musafirii care te pot vizita. Trebuie sa-i dai pe spate cu o friptura gatita ca la carte, incat sa se linga pe degete. Pentru asta avem nevoie de ingrediente precum vin, whiskey, ierburi aromatice, condimente cat mai inedite si puternice ca aroma, sosuri diverse, foi de dafin si altele de acest gen. Depinde doar de preferintele fiecaruia.
 
O friptura delicioasa si frageda nu se obtine decat daca marinezi dinainte carnea de miel. Acest proces mai poarta si denumirea de bait si este necesar pentru ca inmoaie putin carnea, permitand patrunderea tuturor ingredientelor si favorizand apoi prepararea. Rezultatul va fi o carne frageda, care ti se topeste pe buze si asta pentru ca absoarbe apa.
 
 
 
 

Cum pregatim carnea de miel pentru marinada?

 

Denumirile de marinada si bait ne duc cu gandul la o inbaiere a carnii, iar pentru asta avem nevoie de un vas mare si adanc sau de o tava de cuptor. Carnea se taie in bucati dupa bunul plac ca marime si grosime si se aseaza intr-un bait pregatit din urmatoarele ingrediente:
 
 
  • Apa curata si rece – nu uita ca apa nu se pune superficial, ci trebuie sa acopere pana si cea mai mare bucatica de carne; in cazul in care omitem acest aspect este posibil sa nu obtinem o friptura fragezita in mod uniform
  • Vin alb sau rosu – dupa preferinte; evident, vinul trebuie sa fie natural si nu cumparat din magazin, altfel il folosim degeaba; poti pune cam o cana; poti folosi de asemenea si whiskey
  • 3-4 linguri de ulei de masline imprastiate in bait
  • O cana de catei de usturoi tocati sau folositi ca atare, dar daca tot a aparut verdeata poti folosi si usturoi verde pentru un gust fresh
  • Ierburi aromatice dupa gust (busuioc, menta, cimbru, rozmarin, foi de dafin, ) – acestea trebuie sa fie proaspete sau sub forma de condiment
  • Condimente dupa gust (sare, piper, boia dulce sau iute, turmeric, ghimbir, curry, etc)
 
Toate ingredientele se aseaza peste carnea din apa si vin, iar deasupra se pune o folie din plastic sau aluminiu pentru a sigila aromele. Tava nu se lasa la intamplare prin casa, ci se pune in frigider pentru cateva ore ca sa patrunda bine aromele. Unele gospodine o lasa la frigider si o zi intreaga. O scoatem doar cand vrem sa gatim friptura la cuptor.
 
 

Cu ce combinam carnea de miel?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Daca aveai impresia ca pasii de preparare si gatire s-au terminat, te-ai inselat. Se mai adauga cateva ierburi aromatice si condimente, iar in tava putem sa mai asezam si cateva legume preferate, care sa dea aroma. Poti folosi:
 
 
  • Cartofi dulci
  • Ardei gras
  • Morcovi
  • Varza de Bruxelles
  • Sosuri light
  • Varza kale
  • Broccoli
  • Ceapa verde
  • Rosii proaspete sau uscate, dar ai grija sa fie iuti pentru un aer mexican
  • Muraturi (castraveti, gogosari, gogonele, conopida)

 
Atunci cand servim friptura de miel, trebuie neaparat sa avem garnitura de legume fie ca sunt crude sau fierte. In acest mod vom stimula digestia si nu vom acumula asa multe calorii.
 
 

 

Tags:
miel
friptura de miel
preparare friptura de miel
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare