Daca nu dispui de mult timp inainte de sarbatori ca sa gatesti, nu este problema. Exista multe mancaruri de sarbatoare care pot fi pregatite cat ai clipi si poarta denumirea de “mancaruri inteligente”. Sunt ideale pentru persoanele ocupate, cele carora nu le place sa petreaca mult timp in bucatarie, dar si pentru cele care ar vrea sa manance ceva preparat in casa si nu neaparat cumparat si asta doar pentru a se asigura de calitatea ingredientelor si gustul mancarurilor. Stim ca orice tip de mancare sau desert poate fi cumparat gata facut, dar preturile nu sunt tocmai mici si nu se compara cu gustul bucatelor preparate in casa. Vrem sa-ti dezvaluim niste trucuri care te vor scoate din incurcatura inainte de fiecare sarbatoare si chiar in zilele cand nu ai chef sau timp sa gatesti. Trebuie sa recunoastem ca asteptam sarbatorile ca sa ne relaxam si sa ne bucuram de timp de calitate alaturi de cei dragi, dar majoritatea gospodinelor incep sarbatorile mult prea obosite din cauza ca muncesc ca niste furnicute in bucatarie pentru ore intregi sau zile chiar.
Cand ne referim la mancaruri rapide nu ne gandim la cele mult prea simple cum sunt salatele, de exemplu. Bucatele traditionale de Paste necesita multa pregatire si mentionam aici carnea de miel care presupune o atentie deosebita, cozonacul presupune framantat si cresterea aluatului, sarmalele presupun treaba minutioasa la fel ca si drobul si lista poate continua la nesfarsit. Consideram ca mancarurile rapide pot intra si ele in categoria bucatelor traditionale si asta pentru ca schimbi doar unele ingrediente ca sa presupuna mai putina pregatire sau deloc. Iata ce mancaruri iti propunem:
1.Ciorba de burta, dar fara carne
Multi iubesc ciorba aceasta, dar burta presupune o atentie deosebita atata la curatare cat si fierbere. Iti propunem sa inlocuiesti burta cu ciuperci champignon sau pleurotus, care imita perfect carnea de vita macra. In rest, poti respecta pasii clasici ai retetei.
2.Sarmale vegane
Nu te mai chinui sa amesteci carnea tocata cu orezul, care si el trebuie gatit. Plus ca mai dureaza si sa alegi frunzele potrivite si apoi sa le rulezi cu grija cat sa nu se piarda compozitia. Poti face o tocanita mare din legumele preferate, sa fie taiate marunt si sa umpli frunzele cu ea. Mai fierbi putin si apoi lasa-le la racit si tine-le la rece. Te asiguram ca nu ingrasa, mananci cat vrei din ele si sunt exceptionale si fara a fi incalzite. Mentionam ca au si un gust usor dulce-acrisor.
3.Guacamole in loc de maioneza
Daca te tenteaza o salata orientala sau o salata boef, poti inlocui maioneza clasica si plina de grasimi, care presupune si multa atentie sa nu se taie cu humusul de avocado sau
guacamole. Merge folosit la salate, aperitive si la umplerea legumelor.
Vezi aici 5 humusuri de avocado!
4.Carne slaba in loc de carne de miel
Poti alege piept de pui, piept de curcan, peste precum somonul, tilapia sau pangasius si chiar fructe de mare, dar si copanele mici de pui. Carnea se fierbe rapid, se poate gati la cuptor sau cat se poate de repede la grillul de aragaz. Carnea de pui este mult mai ieftina si poti pregati intr-un timp scurt o cantitate mare de friptura.
5.Un fel de mancare in fiecare zi de sarbatoare
Iti recomandam legume mari ce pot fi umplute cu legume marinate, salate de cruditati sau salate de seminte si legume. Legumele se taie pe jumatate sau se scobesc putin si pot fi rumenite la grill si apoi decorate sau date direct la cuptor. Iti sugeram vinete, dovlecei sau zucchini, ardei gras de diverse culori, castraveti, dovleac, rosii, palarii mari de ciuperci.
Un alt truc este ca daca tai rondele vinetele sau dovleceii, le ungi cu sos de rosii si decorezi cu ingrediente maruntite si apoi cu parmezan, obtii in 10 minute mini-pizzete la cuptor.
6.Salata marinata in loc de salata orientala
Ai nevoie de cartofi noi fierti, otet, ulei de masline, ardei gras rosu, ardei iute, ciuperci la conserva, rosii, zeama de lamaie si condimente si ierburi aromatice. Tine salata intr-un bol inchis si va deveni mai buna de la o zi la alta.
7.Salate in cantitati mari si rezistente
Ai nevoie de cuscus sau quinoa si tot felul de legume crude si verdeturi.