Seleniul ne protejeaza de bolile de inima

Seleniul este un mineral care se gaseste rar in natura. Cel stocat in organism secreta enzime, care asigura buna functionare a acestuia, il protejeaza de expunerea la mercur, prin neutralizarea efectelor de intoxicare.
Mai mult de atat, seleniul ia parte la multe procese din organism, fiind prezent in fiecare celula, dar in special in cele din: rinichi, ficat, splina, pancreas.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Isi joaca bine rolul de antioxidant, neutralizand actiunea radicalilor liberi de distrugere a acidului dezoxiribonucleic sau ADN-ului asa cum il stim majoritatea dintre noi. Impreuna cu vitamina C si E ia parte la procese care protejeaza organismul de cancer, afectiuni ale inimii chiar si de batranete. Si haideti sa fim seriosi, fiecare dintre noi se teme de asta, numai ca ne este rusine sa recunoastem. Si ce face un antioxidant? Lupta importiva cancerului.

 

Lupta impotriva infectiilor virale si poate incetini actiunea virusului HIV de a dezvolta SIDA. Va spuneam mai devreme ca seleniul este prezent in fiecare celula, pana si in ficat, motiv pentru care asigura buna functionare a acestui organ vital. Daca inima va joaca feste in ultima vreme, ar fi cazul sa nu mai mancati atat de gras si sa nu mai stati in fum de tigare. Stiati ca seleniul neutralizarea actiunea alcoolului, fumului de tigare si a grasimilor din alimentatie? Astfel daca includeti in dieta voastra o cantitate suficienta de seleniu, va mentineti inima sanatoasa.

 

Un studiu, care a durat  cinci ani, a scos la iveala faptul ca subiectii care luau zilnic 200 mcg de seleniu pe zi, aveau 63% mai putine sanse sa dezvolte cancer de prostata si un risc cu 46% mai mic de a face cancer de plamani. A fost de asemenea folosit in scopul prevenirii leucemiei, ce-i drept cu sperante in acest sens. Spuneam ceva mai devreme ca seleniul este benefic inimii.

 

Da este cat se poate de adevarat, gratie reducerii riscului de formare a cheagurilor de sange, a atacului de cord si infarctului. Pe buna dreptate va spun, este trist, cand afli asa de tarziu, ca exista multe alimente nutritive, care previn diverse boli necrutatoare. Sa nu uitam ca bolile de inima (infarctul, atacul de inima) reprezinta motivul principal pentru decesele inregistrate in lumea intreaga.

 

Mai mult de atat, seleniul scade nivelul colesterolului “rau” din sange, in timp ce il creste pe cel bun. Fumatorii sau acele persoane care au suferit un atac de cord isi pot mentine inima sanatoasa daca iau suplimente nutritive pe baza de seleniu.

 

Surse bune de seleniu
Il puteti gasi in: nuci de Brazilia, carnea de pasare, carnea in general si in fructele de mare. Fulgii de ovaz si orezul brun contin o cantitate importanta de seleniu. Daca nu va plac cereale integreale, trebuie sa stiti ca puteti lua suplimente nutritive pentru a-i asigura organismului nevoia de seleniu. Doza zilnica de seleniu este de 70 micrograme pentru barbati si 55 micrograme pentru femei. Pentru a va bucura de toate beneficiile enumerate mai sus este suficient sa luati o doza de 600 de mircrograme.

 

Dar, nu va faceti griji, deficitul de seleniu este foarte rar. Haide sa vedem care sunt simptomele caracteristice unui deficit:
-slabiciune musculara,
-oboseala.

 

Daca nu prezentati niciunul din aceste simptome atunci puteti sa va linistiti. Solutia la o alimentatie dezechilibrata, saraca in nutritienti o constituie suplimentele nutritive, dar daca le luati dupa ureche riscati mai multe. Chiar si in cazul suplimentelor cu seleniu nu trebui sa exagerati. Asa ca, nu consumati mai mult de 600 de micrograme de seleniu pe zi. Ce puteti risca? Sa va imbolnaviti de depresie, nervozitate, sa va cada parul si pentru ca taboul sumbru sa fie complet se mai adauga senzatie de ameteala si greata. Voi luati suplimente nutritive?

Tags:
seleniu
boli de inima
infarct
atac de cord
cancer
ADN
HIV
SIDA
leucemie
antioxidant
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare