Semne ca ai carente de proteine

Alimentatie 12.09.2017 dietetik
Este imposibil sa nu-ti dai seama ca ceva nu este in regula cu organismul tau atunci cand ai carente de proteine. Lipsa timpului de a manca corespunzator, dar si multele diete restrictive pe care le tii ca sa slabesti, nu fac decat sa-ti oboseasca organismul si sa-l slabeasca puternic. Privarea organismului de proteine, duce la o lipsa acuta de energie. Nu vei avea energia necesara sa faci absolut nimic. Nu spune nimeni ca trebuie sa mananci multa carne si lactate ca sa-ti iei doza de proteine ca apoi intervine alta problema, cea a kilogramelor in plus. Sa nu uitam ca avem la dispozitie atat proteine animale cat si vegetale si depinde de noi ce alegem pentru a avea o stare generala de bine si pentru a ne mentine silueta.

De ce avem nevoie de proteine?

Proteinele sunt absolut necesare pentru buna functionare a celulelor, tesuturilor si a organelor. 10.000 de proteine stau la baza functionarii corespunzatoare a organismului nostru zi de zi, iar un deficit ar insemna ca organismul sa clacheze si sa te simti din calea afara de epuizat fizic si psihic. 15% din greutatea noastra se datoreaza proteinelor, deoarece acestea se regasesc in oase, muschi, piele si par.
 
Pe scurt, proteinele reprezinta “combustibilul” de care are nevoie corpul nostru pentru a avea energie intreaga zi. Nu intamplator si dietetele restrictive care ne ajuta sa slabim rapid, se tin doar pentru o mica perioada de timp. De ce? Pentru ca ar cauza carente nutritionale si ar leza organismul.
 
Organismul are nevoie zilnic de doza necesara de proteine, respectiv 46 grame femeile si 56 grame barbatii si le putem lua atata din proteine animale cat si vegetale. Bineinteles, necesarul zilnic de proteine difera de la o parsoana la alta in functie de constitutia fizica.
 

Care sunt semnele pentru carentele de proteine? Care este solutia?

Sunt 4 semne mari pe care este imposibil sa nu le observati, intrucat se resimt puternic si va pot incurca in buna desfasurare zilnica a activitatilor:
 
1.Desi dormi suficient (7-8 ore), te simti din ce in ce mai obosit
Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi, responsabili pentru transportul oxigenului la creier. O carenta de proteine ar insemna o cantitate redusa de oxigen, fapt care duce la oboseala cronica si lipsa de energie pe tot parcursul zilei, dar care se agraveaza dupa prima parte a zilei.
 
Poti remedia acest semn doar daca ai mare grija ce mananci la micul dejun. Dupa cum stim, este cea mai importanta masa a zilei, pentru ca din ea ne luam energia pentru tot restul zilei. Poti consuma:
- cereale cu bob intreg ( grau, ovaz, secara)
- smoothie-uri cu lapte de soia
 
Trebuie sa aveti grija ca micul dejun sa nu fie plictisitor niciodata. Va fi o placere sa-l pregatiti si nici macar nu pierdeti atat de mult timp cum s-ar crede. Un mic dejun delicios nu consta numai in omleta si lapte. Aveti la dispozitie o multime de variante gustoase.
 
2.Vei observa ca iti cade mai mult par decat de obicei
Spuneam anterior ca proteinele se regasesc si in constitutia parului si poarta numele de keratina. Fara keratina, implicit fara o cantitate de proteine corespunzatore organismului, parul nu va putea sa fie sanatos si puternic si bineinteles ca va cadea. Trebuie neaparat sa incepi sa consumi alimente bogate in proteine, dar nu strica si un control la medic ca sa-ti prescrie si niste suplimente alimentare. Este bine sa actionezi pe ambele parti.
 
3.Un sistem imunitar slabit, fapt care te face sensibil la raceli
In lipsa proteinelor necesare zilnic, sistemul imunitar nu va fi in stare sa te apare de radicalii liberi. Incearca si niste gustari bogate in proteine precum:
- nuci caju
- migdale
- alune
- fistic
- nuci
- seminte
 
4.Vei avea carnea moale si pielea flasca si lasata
Tot anterior spuneam ca muschii si oasele contin in mod natural proteine, iar o carenta ar insemna slabirea lor. Orice dieta ati alege nu trebuie sa va priveze de proteine, altfel scapati de kilogramele in plus, dar va treziti cu muschi si piele lasata. Nu intamplator multi practicanti de fitness consuma proteine ca sa-ti mentina masa musculara. Nici nu poti slabi fara masa musculara, pentru ca ea arde grasimile. Poti incerca sa consumi din ce in ce mai mult:
- produse lactate
- tofu
- tempeh
- miso
- edamame
 
Odata muschii si pielea s-au lasat, este indicat sa faceti si cateva exercitii de tip Plank pentru tonifiere. Sunt usor de facut si nu va ia mai mult de 30 de minute zilnic, iar dupa 2 saptamani se vor vedea primele rezultate. Nu trebuie sa va obositi, pentru ca exercitii presupun mentinerea unei anumite pozitii mai multe secunde.

De unde isi iau proteinele vegetarienii? Dar persoanele care vor sa slabeasca?

Situatia este putin complicata in cazul vegetarienilor pentur ca acestia nu consuma carne sub nicio forma, dar sunt solutii si pentru ei. Persoanele care vor sa slabeasca, in schimb, pot consuma si carne, dar cu conditia sa fie slaba cum e cea de peste, pui si curcan, care trebuie sa fie gatite la abur, fierte, la cuptor sau la gratar. Exista si foarte multe surse de proteine vegetale de care nu stiati precum:
  • Cereale cu bob intreg
  • Soia
  • Lapte de soia
  • Tofu
  • Leguminoase boabe
  • Nuci
  • Seminte
Ca sa eviti orice alte carente nutritionale, trebuie sa diversifici foarte mult alimentele, iar conditia este sa fie pline de nutrienti. Alimentele goale de calorii si nutrienti sunt consumate degeaba.
 
O sa consumi regulat de acum alimente bogate in proteine?

 

Tags:
proteine animale
proteine vegetale
diete
kilograme in plus
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare