Sfecla rosie, un aliat pentru sanatate
Sfecla rosie este originara din Africa de Nord. Pentru gustul dulce oamenii au mancat mai intai frunzele de sfecla, nu radacina. Romanii au fost cei care au mancat prima data radacina de sfecla, fiind si cei care ulterior au raspandit sfecla rosie in toata Europa.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Sfecla rosie a devenit un aliment valoros, in secolul XIX, cand a inceput sa fie folosita ca materie prima pentru producerea zaharului. Putin stiu ca Napoleon a semnat un decret care a obligat fabricile sa foloseasca sfecla rosie ca sursa primara de zahar.
Sfecla rosie este singura planta care contine betalains si vulgaxanthin, doi fitonutrienti cu o eficienta exceptionala in curele de detoxifiere, cu efecte antioxidante si anti-inflamatorii cu totul speciale. Sfecla este una dintre legumele care atinge valori maxime ale concentratiei de fier (1,34 miligrame/100 de grame de sfecla) si mangan si are importante beneficii asupra purificarii sangelui. Stimuleaza inclusiv producerea de anticorpi naturali, ferind organismul de infectii.
Pigmentii de colorare continuti de sfecla au importante proprietati antioxidante care ajuta la buna functionare a inimii, ficatului si rinichilor. Nu in ultimul rand contine fibre care intervin in stimularea digestiei si reducerea colesterolului. Pentru stari de oboseala si epuizare fizica, sfecla este remediul perfect, daca este consumata impreuna cu ceapa si morcovi, in salate care sunt adevarate injectii cu vitamine naturale.
- 1
- 2
2 Comentarii
Este foarte buna pentru scaderea colesterolului ,dar este buna si in diabetul de tip ll ? Daca da , sub ce forma , suc, fiarta ,coapta sau in salate?
cred ca este buna si in cazul persoanelor cu diabet de tip II, dar cel mai bine, este sa-l intrebi pe medicul tau, el este cel care te cunoaste cel mai bine. oricum daca bei suc de sfecla, nu abuza. cred ca un pahar mic este suficient. si insist pe sfatul medicului tau! sanatate