Sfecla rosie, un aliat pentru sanatate

 

Sfecla rosie este originara din Africa de Nord. Pentru gustul dulce oamenii au mancat mai intai frunzele de sfecla, nu radacina. Romanii au fost  cei care au mancat prima data radacina de sfecla, fiind si cei care ulterior au raspandit sfecla rosie in toata Europa.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Sfecla rosie a devenit un aliment valoros, in secolul XIX, cand a inceput sa fie folosita ca materie prima pentru producerea zaharului. Putin stiu ca Napoleon a semnat un decret care a obligat fabricile sa foloseasca sfecla rosie ca sursa primara de zahar.

 

Sfecla rosie este singura planta care contine betalains si vulgaxanthin, doi fitonutrienti cu o eficienta exceptionala in curele de detoxifiere, cu efecte antioxidante si anti-inflamatorii cu totul speciale. Sfecla este una dintre legumele care atinge valori maxime ale concentratiei de fier (1,34 miligrame/100 de grame de sfecla) si mangan si are importante beneficii asupra purificarii sangelui. Stimuleaza inclusiv producerea de anticorpi naturali, ferind organismul de infectii.

 

 

 

Pigmentii de colorare continuti de sfecla au importante proprietati antioxidante care ajuta la buna functionare a inimii, ficatului si rinichilor. Nu in ultimul rand contine fibre care intervin in stimularea digestiei si reducerea colesterolului. Pentru stari de oboseala si epuizare fizica, sfecla este remediul perfect, daca este consumata impreuna cu ceapa si morcovi, in salate care sunt adevarate injectii cu vitamine naturale.

 

Tags:
sfecla
sfecla rosie
calorii
colesterol
nutritie sanatoasa
vitamine
fier
alimente care contin fier
toamna
gripa
viroze de sezon
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • xenia
    1. xenia 03.02.2012 19:36

    Este foarte buna pentru scaderea colesterolului ,dar este buna si in diabetul de tip ll ? Daca da , sub ce forma , suc, fiarta ,coapta sau in salate?

  • otilia
    2. otilia 06.02.2012 19:25

    cred ca este buna si in cazul persoanelor cu diabet de tip II, dar cel mai bine, este sa-l intrebi pe medicul tau, el este cel care te cunoaste cel mai bine. oricum daca bei suc de sfecla, nu abuza. cred ca un pahar mic este suficient. si insist pe sfatul medicului tau! sanatate

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare