Singura dieta din lume care nu presupune numaratul caloriilor

Iti vine sa crezi sau nu, dar o asemenea dieta chiar exista si este recomandata in fiecare an pentru avantajele si eficienta sa. Credem ca este pe placul gurmanzilor si pofticiosilor, dar si pentru persoanele mult prea ocupate pentru a respecta un meniu pas cu pas intr-o dieta. O astfel de dieta iti da libertate de miscare, te face sa nu simti ca esti la cura, nu te infometeaza, dar nici nu te restrictioneaza la aportul caloric sau la orele de mancat. La prima vedere chiar pare o fantezie, dar este cat se poate de reala si poarta numele de dieta suedeza. Multe persoane nu au avut incredere in ea de la bun inceput, dar au observat in scurt timp ca starea de sanatate s-a imbunatatit, kilogramele tot dispareau si chiar si analizele ieseau mult mai bune. Iata asadar ca iti prezentam mai degraba un stil de viata sanatos inspirat din zona nordica decat o dieta propriu-zisa. Adesea asociem dietele cu ceva  negativ care ne restrictioneaza de la tot ceea ce ne place, dar nu este si cazul de fata. Daca te numeri si tu printre iubitorii dietei mediteraneene poate nu vei renunta de tot la ea, dar nu strica sa incerci si dieta suedeza pentru comparatii. 
 
La fel ca si in cazul tarilor cu deschidere la Marea Mediterana, nu putem spune nici la nordici ca ar avea probleme cu obezitatea, cancerul, bolile cardiovasculare si altele specifice societatii actuale. Nici nu auzi ca se chinuie cu diete restrictive. Pur si simplu au grija sa consume cate putin din toate categoriile alimentare considerate sanatoase, pentru a aduce organismului o varietate de nutrienti pretiosi si au grija ca totul sa fie crud, natural, proaspat si gatit cat mai putin.
 
Chiar daca pare o dieta ideala pentru orice gurmand, sunt totusi cateva reguli simple de respectat care nu vor da nimnaui batai de cap. Sunt acele reguli specifice oricarei diete si anume ca trebuie sa elimini din alimentatie urmatoarele:
 
Alcoolul
Mancarea de tip fast-food
Prajelile
Alimentele ultra-procesate
Sucurile carbogazoase
Dulciurile si rontaielile din comert
Produsele din faina alba de grau (ultra-procesata si fara nutrienti)
Grasimile vegetale din comert, ce sunt prea procesate
Carbohidratii rai
Mezeluri nesanatoase 
Cereale cu mult zahar din comert
 
 
Este foarte important sa elimini de tot pe timpul curei de slabire tot ce este contraindicat pentru rezultate cat mai bune, dar in perioada de mentinere iit poti permite rareori o mica pofta culinara.
 
 
 

In ce consta dieta suedeza?

 
Nu putem spune ca exista un meniu pas cu pas, ci ramane de fiecare persoana in parte cum isi organizeaza mesele si cum combina alimentele. Cert este ca simplitatea este cuvantul de ordine cand vine vorba de combinatii alimentare, asa ca poti uita de farfuriile care dau pe langa de tot felul de sosuri grase si tot felul de ingrediente. Poti consuma la oricare masa:
 
Orice tip de carne (fie ea si macra de vita, macra de porc, etc,) – ai grija sa fie fiarta sau gatita la grill sau cuptor cu multa salata verde sau salata de cruditati - vezi aici peste 20 de moduri de a consuma carnea de pasare
Orice tip de peste (cu spini sau fara) si fructe de mare – fierbere, grill, cuptor cu legume crude, legume gatite la aburi sau la grill
Oua gatite sub forma de ochi, omleta, posate, etc. – fa doar combinatii simple cat vine vorba de oua, iar pentru o omleta este de ajuns si un ou mare
Lactate si branzeturi – nu conteaza cata grasime au, atata timp cat consumi o cantitate optima la micul dejun, iar 1-2 linguri de branzeturi pot fi adaugate si la salate
Seminte de tot felul – porridge, decorare salate, smoothieuri
Nuci si alune – 3-4 pe zi
Grasimi sanatoase (ulei de masline, masline, avocado, ciuperci, etc.)
Muraturi de casa si legume marinate peste noapte
Orice leguma creste pe pamant (conopida, broccoli, varza, ardei gras, frunze de salata, dovlecei, etc.)
Ceai verde in loc de cafea 
 
 
Poti consuma rosii, castraveti, ceapa rosie si verdeturi si ierburi aromatice pentru salatele de cruditati, dar consuma cat mai rar leguminoasele (telina, pastarnac, morcov, etc.)
 
Dupa cum se poate observa, orezul, nautul si lintea nu sunt specifice dietei. Cartofii insa merg consumati doar fierti sau gatiti la grill sau cuptor, dar mai rar.
 
 

 

Tags:
dieta
numaratul caloriilor
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare