Trebuia sa discutam si despre acest subiect, aband in vedere ca este unul de actualitate si cele mai multe produse care ne inconjoara sunt procesate. Auzim tot mai des in ultimii ani ca alimentele procesate trebuie evitate total pentru ca sunt nocive pentru sanatate si chiar favorizeaza aparitia diverselor tipuri de cancer. Ei bine, noi am descoperit ca nu toate alimentele procesate sunt nesanatoase si unele sunt chiar benefice in regimul alimentar zilnic fie ca avem in vedere slabirea sau nu. Confuzia si frica apar tocmai din cauza faptului ca se foloseste conceptul de “mancare procesata” mult prea general.
Putem observa ca tendinta in prezent ca mancarea procesata incearca sa fie in competitie cu mancarea despre care stie toata lumea ca este sanatoasa 100%. Trebuie sa recunoastem ca nu are cum ca toata mancarea procesata sa fie nesanatoasa daca este sa facem un studiu de piata. Prin prelucrare nu inseamna ca acele alimente naturale si-au pierdut nutrientii sau proprietatile. In plus, putem spune ca pastrarea la conserva sau in pungi a anumitor alimente chiar ajuta si mai mult la pastrarea nutrientilor, ceea ce nu poate insemna decat de bine pentru dieta noastra zilnica.
Ideea de baza pe care trebuie sa o intelegi din acest articol este ca nu toata mancarea procesata este nociva, ceea ce este o veste buna pentru multe persoane, mai ales pentru cele mult prea ocupate sa gateasca si este important sa invatam sa facem distinctia intre alimentele procesate de proasta calitate si cele procesate de buna calitate.
Ca sa intelegi si mai bine diferentele dintre mancarea procesata calitativa si cea nociva sa ne gandim la comparatia dintre taiteii la plic sau asa zisa supa la plic si taitetii integrali la pachet sau pastele. Din pacate, prima categorie favorizeaza aparitia cancerului, iar a doua categorie poate fi consumata destul de des, dar numai in combinatii alimentare sanatoase si slab calorice.
Sa discutam putin despre mancarea neprocesata
Inainte de a discuta propriu-zis despre alimentele procesate sa spunem cateva si despre alimentele neprocesate. Nu uita ca poti “abuza” de ele in fiecare zi si la orice ora, combinatiile sunt infinite, iar nutrientii sunt intacti. Este acea mancare curata sau “clean food” asa cum o numesc veganii si vegetarienii, ce trebuie consumata ca atare in stare cruda sau foarte putin gatita la aburi, grill sau la cuptor. Nu ai voie sa-ti lipseasca portiile de mancare curata la fiecare masa principala si gustare din zi, asta daca vrei un stil de viata sanatos si o silueta subtire pana la adanci batraneti.
In aceasta categorie intra legumele, verdeturile, ouale, laptele, branzeturile si carnea (mai ales cea slaba de pasare, pestele si fructele de mare). Poti consuma si carne de porc sau vita, dar sa fie macra si intr-o cantitate mica, iar consumul sa fie destul de rar.
Sa discutam despre mancarea procesata
Iata ca unele alimente procesate nu-si pierd nutrientii si nu contin substante care ar putea dauna sanatatii si siluetei. Trebuie sa stii ca exista 2 categorii si aici si anume mancarea putin procesata si mancarea ultra-procesata.
Alimentele putin procesate pot fi consumate in fiecare zi si putem include aici:
- Uleiul de masline
- Uleiul de cocos
- Tonul in apa la conserva
- Painea din faina integrala
- Iaurt
- Fructele inghetate
- Legumele inghetate la pungi sau caserole
- Pastele integrale
- Pseudo-seminte (cuscus, quinoa, hrisca) - iata 5 salate cu cuscus, bune oricand de consum
- Nuci sarate
- Sucul de bulion la borcan sau sticla
- Untul vegetal din nuci
- Branza de vaci cu putine grasimi
- Porumbul la conserva
- Fasolea neagra sau rosie la conserva
- Nautul la conserva
- Unele muraturi (castraveti, gogosari, conpida, anghinare, etc.)
- Cerealele fara zahar rafinat si in pungi cat mai simple (poti include aici si fulgii de ovaz, cuscusul, quinoa, lintea, nautul, hrisca, etc.)
- Borsul cu putin sodiu
- Somon la conserva
- Rosiile la conserva
- Fasole alba la conserva
Alimentele ultra-procesate pe care trebuie sa le eviti total sau sa-ti faci o pofta rar si sa consumi putin ar fi urmatoarele:
- Cerealele in cutii colorate si cu mult zahar rafinat
- Bomboanele
- Chips-urile sarate si pline de arome
- Unele produse de patiserie si unele deserturi gatite
- Mancarea de tip fast-food
- Iaurtul colorat care pare foarte dulce
- Sucurile carbogazoase
- Unele mezeluri ce contin zahar ascuns, sare si alte substante ce nu au ce cauta
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!