Singurele chipsuri care nu ingrasa – cele de casa

Secrete 20.06.2019 dietetik
Nu este cineva care sa nu iubeasca chips-urile. Au diverse arome si forme, preturi mici si merg de minune la Tv, birou sau ca un snack intre mesele principale ale zilei. Din pacate, nu mai este un secret ca sunt cat se poate de nesanatoase si asta pentru ca au in compozitie grasimi trans-vegetale de care trebuie sa ne ferim, plus coloranti, arome artificiale, cantitati enorme de zahar sau sare si multe calorii. Trebuie sa recunoastem ca sunt absolut delicioase, iar acesta este si motivul pentru care tot luam din punga fara sa ne mai oprim si ajungem la concluzia ca am consumat o punga sau doua in doar cateva minute. Cand mananci chips-uri si faci intre timp si alta activitate cum ar fi lucrurl la calculator sau uitatul la Tv, este normal sa nu ai control asupra cantitatii consumate. Din fericire, exista si varianta sanatoasa a chips-urilor care iti vor aduce aminte de copilarie. 
 
Chips-urile preparate in casa sunt sanatoase 100% si slab calorice si nu contin nici grasimi. Poti abuza de ele la orice ora si chiar sunt mult mai consistente daca sunt consumate ca gustare intre mese. Te vor ajuta sa consumi mai putin cand vei manca propriu-zis la masa principala. Cine mananca mai putin, slabeste!
 
Exista 3 metode sanatoase de a prepara propriile chips-uri. Secretul este ca legumele alese sa fie taiate rondele potrivit de subtiri sau taiate in 3 fasii pentru a da impresia de sticks-uri. Poti lasa legumele crude si sa le gatetsi ca atare sau exista si varianta mai crocanta de a le da prin ou batut si pesmet sau fulgi de porumb faramitat la blender. Ai posibiliattea de a gati legumele la grill-ul de aragaz sau la grilajul din cuptor, dar si la tava de copt imbrcata in hartie speciala de copt. Depinde de preferintele fiecaruia ce alege, dar trebuie sa stii ca legumele la grilajul de cuptor imita foarte bine chips-urile din comert.
 
 
Desigur, mai exista si varianta de a gati legumele la plita exact cum o facea bunica, dar este putin realizabil in ziua de astazi. Poate nu oricine va avea posibilitatea!
 
Spre uimirea ta, acasa poti prepara chips-uri cu mai multe arome si chiar mai inedite decat cele din comert. Aromele par mult mai reale si mai naturale si spre deosebire de cele din comert, organismul tau chiar va castiga tot felul de nutrienti pretiosi ca si cum ai consuma cele mai proaspete si sanatoase salate de cruditati. 
 
Pentru ca chips-urile sa aiba arome si mai inedite, poti folosi tot felul de mirodenii, condimente si ierburi aromatice. Iata niste exemple:
 
Sare si piper
Fulgi de chilli
Boia iute si boia dulce
Curry sau turmeric
Ceapa uscata 
Usturoi pudra
Leustean uscat
Patrunjel (uscat sau proaspat)
Marar
Oregano
Rozmarin
Condiment de peste
 
Ai nevoie sa stropesti legumele cu ulei de masline la tub tip spray. Va potenta aroma naturala a legumelor si mirodeniile si controlezi mai usor cantitatea folosita.
 
 
1.Chips-uri din sfecla rosie
 
Pot obtine chips-uri subtiri la grilajul de aragaz si poti folosi condimente iuti si dulci. Obtii chips-uri rotunde.
 
 
2.Chips-uri din dovlecei
 
Poti taia in felii tip chips dovleceii sau rondele si ii poti pregati cruzi si simpli sau dati prim ou batut, pesmet sau fulgi de porumb faramitati. In cazul in care alegi ultima varianta ai nevoie sa-i gatesti la tava de copt.
 
 
3.Chips din morcovi
 
Ai nevoie de rondele sau de morcovi taiati in 4 pe lung sau fasii subtiri si gatiti cu condimente picante ca si sfecla rosie.
 
 
4.Chips –uri din cartofi
 
Poti alege cartofi noi sau cartofi albi sau chiar dulci si merg taiati rondele subtiri. Poti folosi tot felul de mirodenii si ierburi si merg gatiti cu orice metoda prezentata anterior.
 
 
5.Chips-uri din ciuperci pleurotus 
 
Ai nevoie de parmezan si de o tava de copt si tot felul de ierburi aromatice si mirodenii picante. Vezi aici mai multe mancaruri din pleurotus!
 
 
6.Chips-uri din ceapa
 
Poti alege ceapa rosie sau galbena si se taie inele. Acestea se dau prin ou batut si pesmet sau fulgi de porumb faramitati si se gatesc la tigaie neaderenta in ulei de masline sau la cuptor in hartie de copt.
 
 
7.Chips-uri din rosii
 
Acestea se usuca la cuptor.
 
 
8.Chips-uri din ardei gras
 
 
Se prepara ca la nr. 6.
 
 
 

 

Tags:
chips-uri
chips-uri care nu ingrasa
chips-uri de casa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare