Singurul aliment de slabit pe care il poti prepara tu si inlocuieste perfect carnea

Merita sa afli cat mai multe despre singurul aliment care inlocuieste carnea 100% si nu este vorba de o leguma sau radacinoasa si nici de soia bio. Alimentul ce urmeaza a fi prezentat nu este atat de popular la noi, dar in afara este nelipsit din meniul zilnic al veganilor. Il consuma chiar si cei care pur si simplu isi doresc un regim alimentar sanatos si diversificat. Partea buna este ca poti prepara chiar tu acest aliment, dar exista si varianta sa-l cumperi din supermarketuri sau magazinele bio. Este accesibil, asadar iti vei permite sa iti cumperi o cantitate mare. Nu vom mai mentine suspansul si iti vom spune ca este vorba de seitan sau carnea vegetarienilor asa cum se mai numeste si este cea mai importanta sursa de proteine pe care o poti obtine, cantitate comparabila cu pieptul de pasare.
 
Este gresit sa credem ca in curele de slabire carnea trebuie sa lipseasca cu desavarsire. Chiar este indicat sa consumam putina carne in fiecare zi sau macar de 3-4 ori pe saptamana. Ideea este ca nu poti abuza de ea pentru ca iti va aduce multe calorii si mai conteaza si modul de preparare si tipul de carne ales. In diete se recomanda carnea macra de vita sau porc, pieptul de pasare, pestele, fructele de mare, tonul in apa, sardinele si copanelele. Gatirea trebuie sa fie la grill, cuptor sau fierbere propriu-zisa. Cantitatea trebuie sa fie undeva la un pumn sau cat palma, iar in farfurie sa predomine legumele si verdeturile.
 
Daca te-ai saturat sa ai grija la atatea aspecte cand vine vorba de carne, poti apela la seitan de fiecare data cand simti nevoia de ceva consistent sau daca vrei sa-ti cresti masa musculara in mod sanatos. La polul opus al celor care isi doresc sa slabeasca si sa se mentina la greutatea dorita exista cei care vor sa se ingrase in mod sanatos. Este stiut faptul ca masa musculara se mentine cu un aport optim de proteine si nu va permite grasimii subcutanate sa se acumuleze.
 

De ce este atat de special seitanul?

 

In cazul in care cele mentionate nu au fost indeajuns ca sa te convinga cat este de special seitanul iti vom spune mai multe despre el. Sa stii ca nu am exagerat anterior cand am spus ca seamana perfect cu carnea ca aspect, gust, consistenta si aportul de proteine. Toate acestea sunt posiible tocmai pentru ca se obtine din gluten de grau cu apa, dar se elimina complet amidonul, astfel incat sa rezulte un aliment nou sanatos si hipocaloric. Spre deosbeire de carne, contine mult mai putine grasimi, care te vor ajuta sa scazi nivelul colesterolului rau si astfel vei putea preveni bolile cardiovasculare. In plus, nu contine nici sodiu/sare incat sa-I afecteze pe hipertensivi si nu exista risc ca si in cazul carnii pe care uneori o poti cumpara injectata cu tot felul de hormoni si apa.
 
 
 
Un alt avantaj in fata carnii este ca se digera foarte usor gratie aportului ridicat de fibre, deci daca te stii sensibil consuma fara probleme seitan in ce cantitate doresti. Are insa un gust neutru deci se recomanda sa adaugi tot felul de condimente si ierburi aromatice pentru a semana cat mai mult cu pieptul de pasare. Dar iti va conveni acest aspect intrucat iti poti personaliza gustul. Cel mai bine merge cu condimente iuti, dulci precum boia iute, boia dulce, turmeric, curry, sos salsa caliente, sos tzatziki si sos teriyaki.
 
Consumand regulat seitan ii vei asigura organismului doza necesara de proteine. Da-mi voie sa-ti spun ca doar 90 de grame de seitan contin 20 de grame de proteine si este ca si cum ai consuma aceeasi cantitate de piept de pasare. Singurul aspect mai putin fericit cand vine vorba de seitan ar fi faptul ca nu se recomanda celor cu intoleranta la gluten.
 
 
 
Nutrientii pentru organism nu se opresc aici. Carnea vegetarienilor mai contine vitamina C si vitamine din complexul B-urilor (niacina, tiamina, riboflamina), dar si minerale (fierul iese in evidenta prin cantitate). 
 
 

Cum consumam seitanul?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Imagineaza-ti ca este carne si gateste-l asemanator cu tot felul de legume si verdeturi. Merge si marinat chiar. Merge la supe, salate, tocanite, pizza, sandvisuri, orez, paste, etc. Combinatiile sunt nelimitate!
 

 

Tags:
aliment de slabit
slabit
alimentul care inlocuieste carnea
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare