Singurul tort cu ajutorul caruia poti slabi in loc sa te ingrasi - tortul din legume

Stil culinar 26.06.2018 dietetik
Minunatul desert nu lispeste de pe masa cand vine vorba de ocazii speciale si astfel iti dai pe spate musafirii si iti incanti si rudele. Totusi, daca esti la dieta sau pur si simplu nu vrei sa abuzezi de prea multe dulciuri noi iti propunem si o alta varianta de a consuma legumele si anume sub forma de tort. DA, ai inteles bine. Un tort cu legume nu ingrasa, dar are acelasi aspect impozant ca si torturile clasice.
 
Ai nevoie de un blat tare din legume si de o umplutura sanatoasa tot din legume. Cea mai mare grija trebuie avuta la blat, pentru ca el sustine intreg tortul si nu cred ca vrei sa se faramiteze urat in farfurie. Desi seamana cu clasica lasagna din legume, tortul din legume este mai special pentru ca nu necesita gatire la cuptor si este racoritor si usor zemos exact ca un tort cu blat pufos.

 

Invata si tu sa prepari un tort din legume!

 

Nu exista limite in ceea ce priveste imaginatia. Poti folosi ce legume iti plac, poti folosi ulei de gatit sanatos, dar si crema de branza cu putine grasimi sau iaurt grecesc degresat. De asemenea, poti folosi si putin somon afumat intre blaturile tortului doar daca vrei un grad si mai mare de satietate. Ar fi tot o mancare light pana la urma.
 
Blatul din legume se realizeaza din putina faina si putine oua. Important este sa ne alegem legume care sa poata fi date prin razatoare. Aici ne referim la dovlecei, castraveti, morcovi, sfecla rosie, cartofi dulci sau cartofi simpli. Recomandam totusi cartofii dulci pentru ca au mai putine calorii si nutrienti mai pretiosi decat cei simpli. Blatul va fi de fapt o chifla uriasa sau o clatita sau o turtita. Depinde cum vrei sa-i spui.
 
 
 
Acum ca am stabilit cum va arata blatul, sa discutam si despre umplutura. Evident, nu vom folosi maioneza, smantana, sosuri grase sau bucati tari de carne greu digerabila. Ideal este sa nu folosim carne deloc sau sa alegem piept de pui, de curcan, peste, peste afumat, ton, fructe de mare. Avem voie sa cream diverse paste la blender din iaurt grecesc si legume la alegere precum sfecla, rosiile sau patrunjel cu usturoi si marar. Ideal este sa obtinem o pasta groasa care sa lege ingredientele. Crema poate fi obtinuta si din fructe. De exemplu, de la avocado putem obtine crema de guacamole in stil mexican. 
 
Daca tot ai inteles care sunt principiile de baza in prepararea unui tort din legume, iata care sunt ingredientele exacte pentru blat:
 
  • 1 kg si jumatate de legume la alegere (dovlecei sau morcovi sau castraveti sau cartofi dulci)
  • 3 oua bio
  • 4-5 linguri de faina integrala
  • 1 legatura de marar sau de patrunjel proaspat tocat
  • Sare si piper dupa gust
  • Condiment curry – daca vrei o nota picanta, mexicana
 
Pentru umplututra iti trebuie:
 
  • 5-6 rosii mari – se vor felia pe lung (iti trebuie felii mari)
  • 4-5 catei de usturoi
  • Putin ulei de masline sau de floarea-soarelui
  • 200 grame de iaurt grecesc cu putine grasimi

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 
Iata ce simplu preparam tortul din legume:
 
1.Leguma aleasa se spala bine si se da prin razatoare. Ai grija sa elimini semintele pentru ca te vor incurca si nici nu vor da un aspect placut.
 
2.Lasa leguma sfaramata la razatoare sa lase putina zeama si adauga condimentele dorite, dupa care scurge apa cu ajutorul strecuratorii.
 
3.Ai grija sa toci ierburile aromatice (mararul sau patrunjelul).
 
4.Rosiile sa fie spalate bine si taiate pe lung felii mari si usor subtiri.
 
5.Se amesteca cu iaurtul grecesc usturoiul tocat. In cazul in care nu vrei un gust puternic de usturoi iti sugeram sa folosesti condiment pulbere de usturoi.
 
6.Peste leguma scursa se adauga ouale, verdeturile si faina treptat pana se formeaza o pasta usor groasa. Se amesteca in permanenta.
 
7.Unge tigaia cu ulei cu ajutorul unei palete speciale si las-o la incins.
 
8.Toarna cate putin din amestecul obtinut din legume in tigaie ca si cum ai face clatite. Ai nevoie de minim 4-5. Iata cum se fac clatitele din legume tocate!
 
9.Blatul este format din acele turtite sau clatite. Intre blaturi pune crema de iaurt cu verdeturi, rosii si condimente. Asteapta sa se raceasca turtitele pana sa le ungi.
 
10.Decoreaza la final cu verdeturi si ierburi aromatice si lasa la rece 1-2 ore.
 
O felie de tort din legume poate fi consumata in orice moment al zilei si ajuta la slabit.
 
 

 

Tags:
tort
legume
tort din legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare