Siropul de artar

O lingura de sirop natural de artar asigura 22% din necesarul zilnic de mangan al organismului si 5% din cel de zinc. Manganul din sirop este un cofactor esential in producerea energiei si a antioxidantilor din organism. De exemplu, una dintre cele mai importante enzime care ataca radicalii liberi are nevoie de mangan pentru a-si face bine datoria.

Dieta lui Beyonce se bazeaza pe ajutorul siropului de artar.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Zincul, in afara faptului ca actioneaza ca un antioxidant, mai are rolul de a preveni agravarea aterosclerozei. Zincul ajuta la buna functionare a celulelor endoteliale, prevenind erodarea acestora in urma atacului colesterolului. Atat manganul, cat si zincul din siropul de artar actioneaza eficient si ca agenti imunostimulanti, in special in cazul copiilor, a caror alimentatie trebuie sa fie bogata in aceste doua minerale esentiale.

Inca un beneficiu important al zincului din siropul de artar il constituie protejarea sanatatii aparatului reproductiv al barbatului. La barbati, zincul este concentrat cel mai mult in zona tesutului prostatei, asa ca un nivel scazut de zinc in organism este asociat cu posibila aparitie a cancerului de prostata. Dealtfel, medicii folosesc tratamente cu zinc pentru reducerea dimensiunii prostatei.

Continut caloric: 34 la o lingura de 12 grame.  

Se fac sectiuni in coaja copacilor de artar, de unde se scurge liber seva, care se fierbe apoi pana cand se elimina complet continutul de apa. Cand este extrasa din copaci, seva nu are gust si este aproape incolora insa in urma fierberii se transforma in sirop, devenind maronie si dulce. Si procentul de zaharuri urca, de la 7-8% la 60%.

Traditia obtinerii siropului de artar provine din era indienilor nativi din America de Nord (actualul teritoriu american si canadian); acestia foloseau o metoda ingenioasa de a extrage apa din seva copacilor pentru a obtine siropul pur, lasand peste noapte seva afara, aceasta inghetand, iar dimineata aruncand gheata formata prin separarea apei de siropul pur.  

Ca indulcitor natural, siropul de artar este de mare ajutor pentru ceaiuri, cafele sau sucuri naturale. Chiar veti remarca o aroma speciala la cafeaua indulcita cu sirop de artar. O alta intrebuintare a acestuia este la micul dejun, turnat peste cereale si lapte, sau peste iaurt si cereale.

Puteti realiza un desert delicios in urmatorul mod: prajiti o felie de paine din grau integral, ungeti-o cu unt de arahide, asterneti apoi banana taiata felii si la final stropiti cu putin sirop de artar. Tocmai ati obtinut un desert sanatos.

Alte intrebuintari comune: prepararea clatitelor, umplerea gogosilor, inghetate, biscuiti.   

Siropul de artar se gasestetot timpul anului in magazine sau supermarketuri, importat din Canada sau din Statele Unite. Cel din Canada este impartit in trei clase: Canada 1 (light), Canada 2 si Canada 3 (cel mai concentrat). Cel din SUA este imbuteliat in doua variante: Gradul A si Gradul B. Siropul de gradul A este usor mai putin concentrate si este recomandat pentru consumul de zi cu zi, la indulcirea cafelelor, etc. Cel de Gradul B este mai concentrat si este recomandat pentru gatit in mod special.

Odata achizitionata, sticluta sau cutia de sirop de artar pot fi depozitate intr-un loc intunecat, insa dupa ce au fost deschise trebuie tinute la frigider. Siropul poate fi si congelat, insa trebuie readus la temperatura camerei inainte de a fi folosit, fiindca altfel este foarte vascos si aluneca greu. Daca observati contaminare la suprafata siropului de artar, atunci e bine sa nu mai folositi deloc tot continutul, fiindca siropul se degradeaza rapid si complet odata ce a fost atins de elemente care duc la contaminarea lui.  

  • Desi mereu s-a crezut ca doar Canada produce siropul de artar (in special regiunea Quebec), mai exista doua state americane care sunt mari producatoare: Vermont si New York;
  • Este nevoie de 40 de litri de seva de artar pentru a se obtine un litru de sirop pur.

CONCLUZIE: Siropul de artar nu numai ca este o alternativa extraordinara pentru zahar dar este folosit chiar si in diete, cea mai importanta fiind consumul combinat de sirop de artar, apa si de suc de lamaie timp de trei zile, care duce la detoxifierea organismului. Sa incercam sa nu-l mai privim ca pe o ciudatenie in magazinele in care este prezent, sa ne bucuram daca dam peste el si sa-l folosim regulat. 

Tags:
siropul de artar
arteroscleroza
mangan
zinc
antioxidanti
dieta beyonce
dieta rapida
retete de slabit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
7 Comentarii
  • renate
    1. renate 16.01.2011 15:47

    Am cumparat acum cateva luni din D acest sirop...si pur si simplu am uitat de el.Ma bucur ca am aflat in sfarsit cat e de pretios,cafeaua mea are un gust deosebit acum...

  • man
    2. man 18.05.2011 22:13

    Buna,ma poate ajuta cineva sa-mi spuna unde pot gasi sa cumpar sirop de artar? Eu nu am mai auzit de siropul de artar . Asi dori sa cumpar dar nu stiu de unde.

  • carmen
    3. carmen 08.04.2012 17:48

    eu am comandat de la casaplantelor, de pe internet, e sirop de artar categoria D, sunt foarte multumita

  • maria
    4. maria 10.07.2012 21:05

    am facut si comanda, abia astept sa incep, revin cu detalii, multumesc Carmen!

  • Lia
    5. Lia 28.08.2013 15:04

    Stie cineva daca pot sa il folosesc chiar daca sunt diabetica ?

  • geo
    6. geo 09.02.2015 20:05

    si daca folosesc grad C nu are acelasi efect??

  • Potarla Gabriela Silvia
    7. Potarla Gabriela Silvia 07.03.2016 15:11

    as dori sa cumpar si eu sirop de artar gadul b.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare