Slabeste mancand branza. Afla cum o consumi corect!

Branza este ceva fenomenal si cine nu o adora? Majoritatea celor care sunt la dieta se feresc de consumul de branza si lactate, in general, dar adevarul este ca branza poate fi un aliat de nadejde in lupta cu kilogramele daca este consumata corect. In cantitati mari orice aliment poate ingrasa, chiar si cele dietetice, asa ca inca o data cumpatarea este cuvantul cheie.

 
Ne-am obisnuit ca branza sa fie mai mult in categoria alimentelor interzise in diete si asta pentru ca au in compozitie grasimi si destul de multe calorii. Mai multe studii in nutritie au aratat faptul ca se poate sa slabesti consumand branza, intrucat este satioasa si ofera organismului doar grasimi sanatoase. Desigur, conteaza foarte mult si tipul de branza, pentru ca sunt o sumedenie de tipuri pe piata.

 

Cate calorii si cate grasimi contine branza in functie de tip?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Spuneam anterior ca exista multe feluri de branza, dar cele mai uzuale sunt urmatoarele:
 
  • Branzeturile tari ( Cheddar si Parmezan) – 110 calorii si 9 grame de grasimi la 100 de grame
  • Branza albastra alaturi de alte feluri frantuzesti – 100 de calorii si 8 grame de grasime la 100 grame
  • Branza Feta si Mozzarella ce contine partial lapte – 74 de calorii si 4-6 grame grasimi la 100 de grame
  • Branza de vaci cu 1 % grasime – 160 de calorii si 2 grame grasime la 1 ceasca
  • Ricotta cu continut partial de lapte – 170 de calorii si 10 grame de grasime doar jumatate de cana
 
*Dupa cum se poate observa branza Feta pare a fi cea mai indicata pentru consum, urmata de branza de vaci. Cu toate ca difera numarul de calorii si cantitatea de grasimi, se compenseaza oarecum in sensul ca daca una are mai putine calorii are mai multe grasimi si invers. In orice caz, ambele sunt indicate pentru cura de slabire. Restul tipurilor sunt indicate sa fie consumate mai rar si poate doar la ocazii speciale, fiind feluri mai pretentioase ( cele frantuzesti, spre exemplu).
 
 

Care sunt beneficiile branzeturilor?

 

Beneficiile sunt destul de multe si justificate. Studii facute in America de catre Departamentul de nutritie au aratat ca cei care au consumat branza de 5 ori pe zi au reusit sa slabeasca mai mult decat cei care consumau de 3 ori pe zi. Iata cum ajuta branza in procesul de slabire:
 
 
1.Aduc doza necesara de proteine organismului, respectiv 8-28 grame la o portie de 100 de grame ( proteinele sustin masa musculara, ceea ce ajuta la topirea grasimii)
 
2.Branzeturile cu continut scazut de grasimi au o textura si un gust mult mai bun decat cele dietetice si sunt mult mai indicate pentru functionarea organismului ( trebuie sa mentionez ca branzeturile dietetice pot avea cantitati ascunse de zahar rafinat, care afecteaza sanatatea si silueta).
 
3.Pot sprijini procesul de slabire daca sunt combinate cu legume cu putine calorii ( vei castiga satietate pentru cateva ore bune, asa ca nu vei fi tentat sa consumi mancaruri nesanatoase de tip fast food sau dulciuri si nici nu va trebui sa consumi mai mult de jumatate de cana sau 2-3 feliute de branza).
 

Cum consumi branzeturi fara sa te ingrasi?

 

 

Organismul nu trebuie privat de grasimile sanatoase. Pana ala urma ne dorim sa slabim sanatos si nu fortat. Indiferent ce dieta ai alege, este clar ca vei avea meniuri bazate mai mult pe salate, paste vegetariene, supe si de ce nu, sandwich-uri vegane.
 
Branzeturile pot fi combinate cu legume si multa verdeata cu continut scazut de calorii, eventual si cu 1 lingura de ulei de masline care la fel ca si branzeturile, contine grasimi sanatoase ce favorizeaza pierderea kilogramelor. Ai voie sa incluzi branza la cele 3 mese principale ale zilei si chiar intre mese ca o simpla gustare. Se recomanda mai mult consumul de branza feta si branza de vaci, dar fara a depasi la o portie 2-3 feliute sau jumatate de cana.
 
Legumele care merg cel mai bine cu branzeturile sunt urmatoarele:
 
  • Legume fara amidon si bogate in fibre, pentru ca ofera satietate si nu fermenteaza, producand flatulenta si balonari ( spanac, napi verzi, morcovi, conopida, dovleac, pastarnac, broccoli, sparanghel, castraveti, vinete, usturoi, ceapa, leurda, praz, dovlecel, varza, fasole verde)
  • Atunci cand consumi fructe, evita chipsurile din cartofi si foloseste mai degraba ricotta ( jumatate de cana)
  • Inlocuieste untul cu Mascarpone
  • La sandwich-uri foloseste crema de branza in loc de sos Mayo sau maioneza
  • Salate de fructe
 
Daca nu vrei kilograme in plus, pe parcursul dietei trebuie sa eviti alimentele grase, nesanatoase si cu multe calorii.
 
 
 
Sursa: womenshealthmag.com; livestrong.com;
 
Tags:
branza
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare