Slabeste usor cu humus din seminte

Exista multe tipuri de humus la care putem apela cand vrem o mancare rapida si gustoasa, dar nu toate ajuta la slabire daca sunt consumate in exces. Daca te intereseaza o pasta tartinabila din care te poti infrupta fara griji, o poti incerca pe cea din seminte. Acestea sunt cunoscute ca fiind superalimente si nu vei da niciodata gres cu ele cand vrei sa slabesti si sa-ti imbunatatesti sanatatea. Desigur, cand vine vorba de seminte, unii pot avea alergii sau anumite intolerante, iar unii se pot trezi cu cateva kilograme in plus daca nu stiu ce sa aleaga. Noi iti propunem humusul din seminte de susan pentru ca nu aduce efecte secundare.
 
La prima vedere poate parea ciudat sa obtii humus din niste seminte asa micute precum cele de susan, dar te asiguram ca vei fi impresionat de consistenta sa. Gustul duce usor a unt de arahide, iar consistenta este ca cea a humusului de naut. Evident, un astfel de humus din susan este specific tarilor orientale, dar nu strica niciodata sa experimentezi din cand in cand.
 
Pasta din susan isi poate gasi utilitatea in orice bucatarie. Merge la sandvisuri, salate de cruditati, supe, combinata cu alte humusuri, tocanite de legume, sosuri, carne, smoothieuri si ce mai doresti. Gustul sau se potriveste cu orice si nu va creste aportul caloric. Totusi, veganii aleg sa o  consume mai des la mancarurile crude sau raw-vegane si asta pentru ca inlocuieste carnea destul de bine si previne carentele nutritionale pe care veganii le pot avea din cauza alimentatiei.
 
Aceasta pasta din susan mai poarta si denumirea de tahini si poate fi gasita si in magazine si supermarketuri la preturi destul de mici, insa trebuie sa ai grija sa nu contina chimicale, conservanti si alte substante nesanatoase. Asta daca vrei ca organismul tau sa se bucure numai de beneficii. Poti verifica cu atentie eticheta sau poti foarte bine sa-ti prepari propriul tahini acasa. Dureaza doar 5 minute!
 
 

De ce este atat de recomandat tahini sau pasta de susan?

 
Nu te lasa pacalit de marimea acestor seminte! In Orientul Mijlociu au aceeasi valoare ca si aurul si nu lipsesc din meniul cuiva. Fiind atat de sanatoase, si-au castigat popularitatea peste tot in lume si este pacat sa nu te bucuri si tu de beneficii.
 
 
Nutrientii sunt cu adevarat pretiosi. Practic, organismul poate primi dozele necesare din fiecare nutrient esential doar cu 100 de grame de susan. Este uimitor! Mentionam:
 
  • Proteine vegetale de cea mai buna calitate – pentru a inlocui carnea si pentru un grad mare de satietate (17 grame de proteine la 100 de grame) - alte idei de a inlocui carnea aici
  • Fibre digestive (12 grame fibre la 100 de grame)
  • Minerale esentiale precum magneziu, zinc, calciu
  • Vitamine (mai ales cele din complexul B-urilor, vitamina A, vitamina E
  • 20% aminoacizi
  • Sesamol – un anti-oxidant si un anti-inflamator puternic
  • Antioxidanti foarte puternici
  • Lignani – compusi vegetali cu proprietati anti-estrogenice
  • Substante alcaline

 
Avand in vedere nutrientii, beneficiile in urma consumului sunt urmatoarele:
 
1.Favorizeaza procesul de slabire gratie nutrientilor ce ajuta digestia, tractul intestinal si accelereaza metabolismul. Mentionam aici si gradul ridicat de consistenta, deci nu vei fi nevoit sa mananci mult.
 
2.Fortifica sistemul imunitar.
 
3.Te protejeaza de cancer si asta pentru ca alcalinizeaza corpul si contin antioxidanti puternici. Mentionam in special cancerul de prostata, ovarian, uterin sau la sani si asta gratie lignanilor.
 
4.Regenereaza ficatul si rinichii.
 
 
5.Contine vitamine si minerale esentiale ce reduc aparitia bolilor cardiovasculare cu 40%. Vei scapa de colesterolul rau si articulatiile rigide. De asemenea, vei scapa de oscilatiile de tensiune arteriala.
 
6.Vei putea preveni diabetul zaharat.
 
7.Sustine sanatatea oaselor gratie cantitatii mari de calciu.
 
8.Toti nutrientii sunt absorbiti rapid de catre organism.
 
9.Protejeaza sistemul nervos.
 
Desigur, pentru a putea beneficia de toate aceste beneficii, tahini trebuie consumat in mod regulat si in cantitati destul de mari.
 
 

Cum se prepara acasa tahini sau pasta de susan?

 
Un alt avantaj este ca rezista in frigider pana la o luna sau chiar mai mult, daca este tinut in borcane de sticla inchise bine ermetic. Ingredientele necesare sunt:
 
  • 1 cana de seminte de susan
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust – poate chiar si curry sau turmeric
  • Zeama de la o lamaie – la consum
 
Semintele se faramiteaza la blender pana se obtine o pasta omogena. La consum se adauga zeama de lamaie, ceapa rosie, patrunjel, rosii, etc.
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
humus
seminte
humus din seminte
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare