Slabirea si mentinerea cu salam vegetal de casa – rapid si usor de preparat
Daca iubesti mezelurile la micul dejun sau la gustari, atunci sigur vei iubi si salamul vegetal de casa. Este varianta sanatoasa si slab calorica 100% si nu se compara deloc cu salamul sau parizerul vegetal din comert, cu coloranti, conservanti si multe alte chimicale. Nu mai spunem continutul ridicat in grasimi nesanatoase care aduc kilograme in plus si probleme de sanatate in scurt timp daca este consumat cu regularitate. Intr-adevar, poti gasi si de cumparat salam de calitate, pentru ca mai exista pe piata surse sigure. Pentru ca stim cat este de greu ca iubitorii de mezeluri sa renunte de tot la consumul de salam sau parizer clasic din comert, ne-am gandit la o reteta inedita care te va impresiona pe loc.
Un salam vegetal poate fi la fel de gustos si aromat ca si cel din carne, doar ca singura diferenta este ca nu ingrasa deloc, ofera grad ridicat de satietate, poti consuma oricand si oricat vrei din el si are chiar si forma si textura unui salam din comert. Un necunoscator nu va putea spune exact daca aspectual este vorba de un salam vegetal sau unul din carne.
Salamul propus de noi merge cosumat chiar si la pranz sau la cina alaturi de mancaruri gatite. Merge perfect cu cartofi natur, piure de cartofi, orez integral cu legume, mancarica de ciuperci cu sos de rosii, iahnie de fasole, mancarica de tofu, orice tip de salata si orice sandvisuri. Combinatiile sunt nelimitate. Il poti adauga si la porridge daca vrei sa incerci ceva si mai inedit.
Exista foarte multe retete de salam vegetal si asta pentru ca bucataria vegana ne incanta cu o multime de retete originale si sanatoase, incat surprizele nu inceteaza niciodata sa apara. Este genul de mancare cu care iti impresionezi rudele, musafirii si te bcuuri personal de o imbinare perfecta de arome, culori si ingrediente sanatoase.
Asa cum se stie, salamul sau parizerul din comert se face prin faramitarea carnii si pastrarea in forma clasica si tare. Ei bine, un salam vegan sau vegetal se prepara din faramitarea de alimente de origine vegetaladoar. Poti combina diverse unturi vegetale, uleiuri vegetale, seminte, nuci, dar si tot felul de legume (rosii, sfecla rosie, naut, linte).
Ca un salam vegetal sa aiba si acea aroma picanta si acea culoare frumoasa si usor rosiatica ca cel din carne, ideal este sa combini tot felul de mirodenii si ierburi aromatice precum boia iute, boia dulce, fulgi de chilli, curry, turmeric, paprika, etc.).
Iata un salam cu grasimi naturale si vegetale. Ingredientele faramitate au nevoie de ceva care sa ajute sa se imbine perfect, asa ca iti sugeram uleiul de cocos, migdale, soia sau chiar uleiul de masline daca iubesti notele mediteraneene.
Cum preparam salamul vegetal?
Poti incerca urmatoarele ingrediente si vei observa cat este de usor sa ajustezi reteta, folosind mereu alte ingrediente:
- 500 grame de naut fiert sau mazare fiarta sau nuci caju – orice ai alege se hidrateaza peste noapte in apa rece - vezi aici fructul care seamana la tot cu carnea si il gasesti si in Romania
- 2-3 linguri de ulei la alegere
- 3-4 catei de usturoi – depinde cat de pregnant vrei sa fie aroma iute
- 3 linguri de zeama de lamaie
- 3-4 linguri de fulgi de drojdie inactiva
- 10 grame de gelatina vegetala
- 1 lingura de ceapa deshidratata - poti adauga si usturoi deshidratat pe langa cel proaspat
- Sucul unei sfecle de rosii sau 3 linguri de suc de rosii
- Sare si piper macinat dupa gust
- Alte mirodenii (cimbru, oregano, marar, patrunjel, rozmarin, condiment iute precum boia iute sau curry, etc.) - adauga cat mai multe condimente iuti (dar dupa gust)
- 350 ml de apa
Sunt multe alte legume si nuci ce pot fi hidratate peste noapte si apoi faramitate la blender, fiind moi si scurse bine de apa.
Pasii clasici de preparare pentru salamul vegetal sunt:
1.Mai intai faramitezi legumele sau nucile inmuiate in apa.
2.Intre timp amesteci bine gelatina vegetala in apa intr-un vas.
3.Gelatina dizolvata se adauga in blender unde ai faramitat ingredientele.
4.Poti completa cu putina apa, suc de sfecla sau rosii, suc de lamaie. Adauga mirodenii si condimente. Amesteca bine tot.
5.Misca-te repede cu gelatina ca sa nu se intareasca.
6.Ai nevoie de un pahar rotunjit la capete sau forme rotunde ca sa torni compozitia. Se lasa la frigider cam 5-6 ore. Apoi se taie rondele.