Soia - este sau nu buna pentru consum

Alimentatie 26.01.2018 dietetik
Auzim peste tot cat este de bine sa gasim varianta sanatoasa la orice mancare nesanatoasa si nu intamplator gasim diverse retete pe baza de soia. Unii spun ca beneficiile aduse pentru sanatate nu sunt deloc de neglijat, dar altii cred opusul. Realitatea este ca soia este destul de frecventa in produsele dietetice si indicata in toate meniurile vegetariene si vegane, dar pana la urma care este realitatea? Sa o consumam sau nu? Asta ramane de vazut in randurile urmatoare.
 

Ce este soia? Ce contine?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

In Romania nu este atat de raspandita ca in afara, dar ia amploare incet incet. Face parte din familia leguminoaselor si este originara din China si Japonia, dar a starnit adevarate controverse peste tot in lume. Unii spun ca ar contine proteine de inalta calitate, care seamana cu cele de origine animala, vitamine, minerale, fibre si grasimi sanatoase. De asemenea, unele voci spun ca tine la distanta si anumite tipuri de cancer. Sa fie oare soia secretul vietii indelungate a asiaticilor? Aparent, pare sa fie tot ce are nevoie organismul uman pentru a fi sanatos. 
 
 
Cert este ca este folosita de asiatici de mii de ani, la inceput pe post de ingrasamant si abia apoi pentru consum si este evident de ce, avand in vedere ca este destul de intens populat continentul asiatic. Este drept ca asiaticii nu consuma soia in cantitati mari si atat de regulat cum fac cei care tin post sau care sunt vegetarieni. Sa vedem ce contine!
 

1.Fitoestrogeni

 

Studiile confirma faptul ca soia contine hormoni precum fitoestrogenii, care sunt buni pentru a tine la distanta cancerul la san, dar exista studii care arata ca se poate crea in sange o dependenta hormonala care ar duce la aparitia cancerului de san. Cu greu se poate trage o concluzie, pentru ca studiile sunt incerte.
 

2.Goitrogene

 

Sunt substante care pot afecta buna functionare a glandei tiroide si asta pentru ca afecteaza cantitatea de iod necesara organismului. Este drept ca si alte alimente contin aceasta substanta, un exemplu fiind spanacul, dar asta nu inseamna ca nu mai avem voie sa ne bucuram de ele. Recomandarea mea este sa va luati doza zilnica de iod necesara fie din suplimente fie din alte alimente, daca tineti sa consumati produse ce contin goitrogen.
 

3.Fitati

 

O alta problema des intalnita si la adeptii veganismului ( cei care nu consuma carne deloc) este reprezentata de carentele de vitamine si minerale. Ce fac acesti fitati? Ei bine, ingreuneaza absorbita nutrientilor la nivelul intestinului. Poti avea probleme cu oasele, muschii, anemii cronice si alte afectiuni.
 

Este soia modificata genetic?

 

 

Raspunsul este DA si asta pentru a se obtine in cantitati cat mai mari ca sa fie pe piata produse cat mai diversificate. Soia naturala presupune o atentie deosebita, necesitand sa fie protejata de mai multe tipuri de erbicide, dar si alte operatii de obtinere si de prelucrare. Lucrurile sunt mai simple la soia modificata. Se poate spune ca ea este de fapt cea nociva pentru sanatate. Din pacate, pe piata gasim soia chiar si in produse precum ciocolata, dar si altele la care nu s-ar astepta nimeni. Traim intr-o lume in care cantitatea este mai importanta decat calitatea si depinde de noi ce alegem sa consumam.
 

De ce s-a crezut pana acum ca soia aduce beneficii organismului?

 

Aici este vorba de soia nemodificata genetic. Nu este vorba nici de soia propriu-zisa, ci de alimente derivate din soia, care au o calitate nutritionala de neegalat. Asa s-ar explica si longevitatea asiaticilor de care spuneam anterior. Secretul din spatele derivatilor din soia este fermentatia, care elimina cea mai mare parte din substantele daunatoare mentionate anterior.

 

Care sunt derivatii din soia si de ce sa-i includem in alimentatie?

 

Derivatii din soia sunt consumati atat de asiatici cat si de vegetarieni, intrucat sunt mai siguri pentru sanatate. Pentru o siguranta in plus, recomand sa va cumparati produsele din magazinele BIO sau din magazinele asiatice. Iata ce este sigur pentru consum:
 

1.Tofu

 

 

Nu cred ca mai este vreo persoana care sa nu fi auzit de tofu cand internetul abunda de tot felul de retete interesante si asta pentru ca poate inlocui orice tip de mancare.
 
 

2.Tempeh

 

 

Cu toate ca este mai procesat decat tofu, contine mai multe proteine si fibre, deci este chiar mai sanatos. La fel ca si tofu, este inclus in diverse mancaruri.
 
 

Alti derivati din soia:

 
  • Sosul de soia traditional
  • Pasta miso 
  • Natto

Citeste si Soia in cura de slabire

 

Sursa: doctoroz.com; healthline.com;

Tags:
soia
consum
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare