Soia peste tot

Soia este omniprezenta in viata noastra: daca nu citim etichete si nu ne preocupa probleme de alimentatie, poate nici nu stim ca apare sub forma unui ingredient sau altul in mai toate produsele procesate. Iata din ce este alcatuita soia: proteine, grasimi vegetale, calciu, vitamina E, magneziu, vitamina B1.

Din punct de vedere medical si dietetic, soia este recomandata pentru reducerea sanselor de a dobandi cancer de colon dar si pentru scaderea nivelului de colesterol din organism, datorat continutului de fibre. Deasemenea, s-a constatat ca soia usureaza simptomele menopauzei la femei. In fine, este recomandata persoanelor mai in varsta, fiindca s-a constatat ca reduce riscul aparitiei osteoporozei. Soia are si beneficii pentru sanatate, fiind un adjuvant al circulatiei, creste colestrolul bun si ajuta astfel in prevenirea bolilor coronariene.

Cum este soia prezenta in viata noastra

 In Asia, sosul de soia este condiment de baza, precum e sarea in Europa, folosindu-se la majoritatea mancarurilor. Tot din Asia provine si tofu, care se face pe baza de lapte de soia. In fine, din boabele de soia se extrage si ulei, comercializat apoi sub denumirea de ulei vegetal sau folosit in component margarinei. In magazine, cele mai multe produse derivate din soia sunt laptele de soia si iaurtul de soia. Cu totii am auzit si am vazut, unii dintre noi am si gustat, chiftelute, cremvursti, snitele din soia si tot asa. Daca stii cum sa prepari aceste feluri de mancare, nici nu vei observa o diferenta notabila dintre un snitel din soia si unul din piept de pui.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!


In fine, lecitina de soia este unul dintre cei mai folositi aditivi alimentari si este recomandata elevilor si studentilor, dar si altor categorii de oameni cu preocupari intelectuale, imbunatatind memoria.
 

Tofu, pe care il intalnim ca ingredient in mullte retete, inlocuieste cu succes branza. Se elaboreaza din lapte de soia si are aspectul unui mic bloc de culoare alba, cu o textura asemanatoare branzei. In alimentatia occidentala se utilizeaza in special de catre vegetarieni, ca inlocuitor al proteinelor de origine animala. Tofu este bogat in proteine de calitate pe care le furnizeaza in cantitate suficienta  organismului (14g/100g de produs), aportul caloric fiind mult mai scazut decat cel al carnii.

Nu prea putem evita soia si nici nu avem de ce. Trebuie doar sa avem grija sa nu consumam prea mult, fiind un aliment foarte bogat nutritional.Nu uitati, foarte multa soia provine din culturi modificate genetic, nesanatoase.

Tags:
soia
tofu
lapte de soia
sos de soia
lecitina
alimentatie
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare