Stiai ca din cauza alimentatiei poti face cancer la nivelul gurii? Aici poti afla mai multe detalii

Afectiuni 16.02.2018 dietetik
In prezent se discuta destul de mult pe diverse tipuri de cancer, dar despre cancerul bucal sunt destul de putine informatii. Pana la urma orice tip de cancer este de temut, iar din pacate, incidenta cancerului bucal creste destul de mult de la un an la altul. Nici nu este de mirare avand in vedere factorii externi nocivi, care intra in contact direct cu tesuturile de la nivelul gurii. Factorii declansatori sunt destui, respectiv alimentatia, tutunul, fast food-ul, bolile venerice, etc., dar nu sunt imposibil de scos din ecuatie pentru a preveni acest tip de cancer. Partea mai putin rea este ca putem preveni mult mai usor cancerul bucal si asta pentru ca tesuturile afectate sunt vizibile atunci cand mancam, bem apa sau vorbim. La primele semne putem merge imediat la un control pentru un tratament adecvat si monitorizare.
 

Ce este mai exact cancerul bucal?

 

Cel mai adesea, isi incepe debutul inca de la nivelul limbii si se extinde si spre restul zonelor destul de rapid. In stadii avansate poti avea probleme cu ganglionii limfatici, urechile, obrajii, gingiile, buzele si iti poti pierde si dintii. Desigur, nu avem voie sa lasam sa se intample toate acestea. Cu cat actionam mai repede cu atat mai bine.
 
La nivelul gurii pot aparea multe alte mici probleme care sunt perfect normale, cum ar fi aftele, basicile, o usoara ranire la o gingie, dar daca observi urmatoarele simptome deja vorbim despre cancer:
 
  • Petele sunt mari si mici, rosiatice, dar pot avea si unele parti albicioase in interior
  • Tesuturile afectate pot sangera fara sa intervii cu ceva ascutit
  • Ganglionii te pot pune in dificultate la inghitire
  • Limba si buzele se vor umfla
  • Dureri de nesuportat ( gandeste-te cat este de dureroasa si sensibila doar o simpla afta, dar mai mai multe tesuturi afectate )
  • Probleme la nivelul urechilor
 
 
 

Ce declanseaza cancerul bucal?

In primul rand, conteaza foarte mult daca ai rude care au suferit de cancer bucal sau alt tip. Asta inseamna ca ai in ADN o oarecare predispozitie, care in medii favorabile date de mediul extern pot declansa cancerul bucal. Restul factorilor declansatori au legatura strict cu stilul de viata, iar daca te gandesti ca doar fumatorii sunt predispusi la acest tip de cancer te inseli.
 
Cancerul poate aparea si din cauza substantelor nocive dar si a virusurilor. In ceea ce priveste infectiile cu virusi, un aport ridicat il are virusul HPV sau virusul Papiloma uman. Acesta apare din cauza contactelor sexuale neprotejate si poate aparea atat la femeile cat si barbatii care le practica cu persoane infectate. Astfel, virusul se transmite prin saliva, mucoase si tegumente si incepe sa se dezvolte la nivelul bucal. Iata cat este de important sa te protejezi chiar si in cazul sexului oral si sa limitezi numarul partenerilor sexuali.
 
 
Sa discutam pe larg si despre alte cauze:
 
1.Consumul excesiv de alcool in diverse combinatii – unii ar spune ca alcoolul ar fi bun pentru dezinfectarea si curatarea cavitatii bucale si exista o mica urma de adevar. Problema este cand consumam alcool de proasta calitate, care arde foarte tare buzele, gatul si gura propriu-zisa. Creand sensibilitate si rani deschise, poti declansa cancerul bucal din cauza chimicalelor din alcool.
 
2.Protectie solara scazuta – cand ne expunem ore intregi la soare trebuie sa vem grija sa ne protejam si buzele pe langa restul partilor corpului, dar si sa ne hidratam bine. Prin deshidratare, se poate intampla la nivelul tesuturilor bucale exact ce se intampla si in cazul cancerului de piele. Se sensibileaza mucoasele si apare cancerul. 
 
3.Alimentatia de proasta calitate – sunt atat de multe de discutat aici, dar ma voi focusa pe ideea ca sunt nerecomandate exact aceleasi alimente care nu au ce cauta in dietele de slabire sau stilul de viata sanatos. Nu doar ca ingrasa pentru ca sunt bogate in calorii, dar sunt pline de substante chimice care pot crea diverse reactii la nivelul gurii. Pana a ajunge in stomac afecteaza tesutul bucal.  Este vorba despre zaharul rafinat, alimentele procesate si conservate, alimentele mult prea colorate, grasimile, prajelile, fast food-ul, gratarele, etc. Tot ce este procesat dauneaza.
 
Sfatul nostru si al medicilor este sa mergi la controale la 3-6 luni chiar daca nu sesizezi probleme pentru a verifica daca totul este in regula, iar daca observi ceva cat de mic mergi imediat la medic, pentru ca nu va trece de la sine.
 
 
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
alimentatie
cancer la nivelul gurii
cancer
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare