Stiai ca semintele de chia pentru slabire au si contraindicatii? Citeste cu atentie!

Alimentatie 26.03.2018 dietetik
Se discuta tot mai des despre semintele de chia si asta pentru ca sunt folosite in orice smoothie, desert raw vegan si orice alte mancaruri. Beneficiile lor sunt de necontestat pentru sanatate si silueta, asa ca vom mai auzi si pe viitor multe despre ele. Pentru a ne putea bucura pe deplin de beneficiile semintelor de chia, trebuie sa le consumam corect si cu moderatie, iar asta datorita faptului ca au si contraindicatii. DA, cine ar fi crezut ca mult laudatele seminte pot da si efecte secundare? Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa te descurajezi si sa eviti consumul lor. Cu o buna informare nu vei avea neplaceri in ceea ce le priveste.
 
O persoana gurmanda, care vrea sa scape de cateva kilograme in plus ar spune ca este o nebunie sa le consume si asta pentru ca sunt atat de mici, incat par insignifiante. Ce nu stiu multi este ca sunt surse exceptionale de proteine vegetale, fibre, vitamine si minerale, asa ca pot inlocui cu succes suplimentele alimentare. Ele nu sunt doar un aliat pentru slabire, ci si pentru sanatate. Ofera imediat senzatia de satietate, stimuleaza sistemul digestiv si tractul intestinal, accelereaza metabolismul, ofera energie favorabila pierderii kilogramelor, iar in ceea ce priveste sanatatea te scapa de colesterolul rau, normalizeaza glicemia si intaresc sistemul imunitar. O stare buna de sanatate conteaza foarte mult in procesul de slabire, astfel ca nu putem sa neglijam nici o parte.
 
 
In jurul semintelor de chia planeaza o multime de controverse, dar unele dintre ele nu sunt adevarate. Un exemplu ar fi faptul ca pot duce la aparitia cancerului de prostata, dar studiile recente au dovedit ca sunt mai degraba eficiente in scaderea riscului de imbolnavire. Astazi ne vom focusa pe aspectele negative, care chiar pot avea loc in cazul anumitor persoane. Pana la urma organismul fiecaruia este diferit si reactioneaza diferit in anumite circumstante. Cert este ca inainte de a introduce semintele de chia in alimentatie trebuie sa consultam medicul. El ne cunoaste istoricul medical si ne poate spune daca ne supunem unui risc sau nu. In cazul in care nu vei face acest lucru, iata la ce riscuri te poti expune:
 
1.In primul rand, semintele de chia pot crea dependenta daca sunt consumate zilnic in cantitati mari. Medicii spun clar ca avem voie maxim 2 lingurite pe zi si mai ales inmuiate in apa, iar daca depasim doza recomandata nu te mira daca vei simti nevoia sa le consumi non-stop.
 
2.Cu toate ca au capacitatea de a imbunatati digestia si tractul intestinal, pot pe de alta parte si sa-ti creeze probleme daca ele exista deja. Poti resimti si mai des senzatia de balonare, flatulenta si constipatie si asta pentru ca au tendinta sa se lipeasca de mucoase si pot bloca digerarea corecta a alimentelor consumate.
 
3.Sa nu uitam ca in fond sunt niste seminte si au risc alergenic destul de mare pentru persoanele sensibile si alergii la foarte multe categorii alimentare. Daca vei observa ca ai mancarimi, inflamatii si roseata pe corp, va trebui sa nu le mai consumi deloc.
 
4.Stim ca sunt bogate in vitamine si minerale pretioase pentru organism, dar de asemenea pot bloca la nivelul intestinelor absorbtia nutrientilor din toate alimentele ingerate. Practic nu vei castiga nici un beneficiu nutritiv. De asemenea, daca iei deja suplimente de vitamine din complexul B-urilor, tine cont ca si ele contin o cantitate mare, iar organismul nu va avea nevoie de prea multe B-uri.
 
5.Daca stii ca ai oscilatii ale tensiunii arteriale, trebuie sa eviti consumul de chia, pentru ca nici medicamentele pe care le iei in acest sens nu-si vor face efectul.
 
6.Daca ai suferit anumite interventii chirurgicale si organismul inca se reface, nu ai voie sa consumi chia.
 
7.Nu este indicat sa consumi des aspirina concomitent cu semintele de chia, pentru ca ii va fi anulata actiunea.
 
8.Este de preferat ca femeile insarcinate sa evite chia, pentru ca nu exista studii concludente daca pot afecta sarcina sau nu.
 
 
 

Cum consumam corect semintele de chia?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Trebuie sa le consumam de 2-3 ori pe saptamana pentru a da un mic ajutor organismului in ceea ce priveste slabirea sau sa ne imbunatatim sanatatea, dar nu mai mult si nu depasi 2 linguri de chia.
 

 

Tags:
seminte
semintele de chia
slabire
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare