Stii de ce laptele este alb si sarea da gust mancarurilor?

Suntem concentrati sa intelegem si sa invatam de ce unele alimente sunt bune si altele nu, dar nu ne-am intrebat niciodata, de exemplu, de ce menta da senzatia de rece sau de ce sarea da gust mancarurilor. 

De ce au biscuitii gaurele?
 
Crackers, biscuiti, saratele sau cum vrei sa le mai zici, fac parte din meniul nostru, la sectiunea gustare sau rontaieli (putine si din faina integrala!). Gaurelele cu care sunt ornati biscuitii nu sunt doar pentru aspect, ci, se pare ca fara aceste gaurele biscuitii nu s-ar coace corect. Daca n-ar avea gaurele, aluatul s-ar umfla si biscuitii nu ar mai fi la fel de crocanti. 
 
De ce laptele este alb? 
 
Laptele este compus 87% din apa si 13% materii solide, cum ar fi grasimi si proteine. Cea mai mare cantitate de proteine, cam 80%, o ocupa cazeina. Aceasta, impreuna cu unele grasimi, imprastie lumina uniform prin lapte, astfel ca acesta pare alb pentru ochiul uman. 
 
De ce ardeii iuti sunt... iuti?
 
Senzatia de iuteala din acest ardei este provocata de capsaicina, care este un ulei fara miros si fara culoare. Capsaicina intra in legatura cu anumiti neuroni senzoriali care pacalesc corpul ca exista o arsura in organism sau ca temperatura este mult prea mare in zona care intra in contact cu capsaicina. 
 
De ce menta da senzatia de rece?
 
In creier are loc acelasi proces ca si in cazul ardeilor iuti, doar ca senzatia pe care o resimti tu este de rece, chiar daca totul are exact aceeasi temperatura ca si inainte. Incearca sa mananci o bucatica de ardei iute si o frunza de menta, in acelasi timp. Combinatia are gust ingrozitor, dar senzatia va fi interesanta, de cald-rece. 
 
De ce sarea da gust mancarurilor?
 
Toata lumea stie expresia "ca sarea-n bucate" din celebra poveste a lui Petre Ispirescu, dar te-ai intrebat vreodata de ce este atat de importanta sarea? Raspunsul este simplu: pentru ca gustul sarat este unul dintre cele 5 gusturi primare pe care limba omului le poate detecta. Acestea sunt: sarat, amar, dulce, acru si umami (gustul este dat de acidul glutamic care se gaseste in special in carne). Sarea mai da gust mancarurilor si pentru ca ajuta la eliberarea anumitor molecule in aer. In plus, sarea ajuta si la domolirea gustului amar, de aceea in unele locuri grapefruitului i se da un praf de sare. 
 
Foto: Hepta
 
 
Tags:
lapte
sare
biscuiti
carne
gust
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare