Stiinta a gasit 10 modalitati prin care sa fii fericit

Fericirea este calea spre o viata plina de sens si sanatoasa. E drept ca exista o multime de factori pe care noi nu ii putem controla, dar exista si o multime de actiuni pe care le putem face pentru a fi mai fericiti. Stiinta a gasit 25 de modalitati. 

Fericirea merge mana in mana cu viata lunga, sanatatea fizica si mentala si, printre alte beneficii, un sistem imunitar puternic. Desi este foarte greu de definit, unii experti au descris fericirea ca fiind "o combinatie de satisfactii si mai multe emotii pozitive decat negative", in timp ce altii spun ca ai nevoie de 3 ingrediente: sa te simti bine, sa duci o viata buna si sa simti ca faci parte dintr-un scop maret. 
 
Ca sa fii mai fericit, mai satisfacut de viata ta si sa ai o stare generala mult mai buna, incearca sa introduci unele (sau chiar pe toate) dintre aceste obiceiuri in viata ta. 
 
1. Petrece timp afara
 
Timpul petrecut in natura este asociat cu o mai buna stare mentala si numai privitul unor imagini cu scene din natura stimuleaza parti din creier care au legatura cu fericirea, optimismul si stabilitatea emotionala. In plus, daca stai afara organismul tau va produce vitamina D, ceea ce inseamna ca nu vei fi atins de depresii. Stai la soare macar 15 minute pe zi, dar nu uita de crema de protectie solara!
 
2. Fa miscare 
 
Sportul ajuta la crearea anticorpilor, care te apara de boli, dar si la eliberarea endorfinelor care iti dau o stare de bine si de euforie. In plus, studiile sugereaza ca miscarea practicata cu regularitate contribuie la fericirea pe termen lung. 
 
3. Dormi suficient 
 
Chiar daca te culci mai devreme sau tragi un pui de somn in timpul zilei (daca iti permite serviciul), un somn de calitate contribuie la starea ta de bine. Lipsa somnului duce la un nivel scazut de optimism, la alegeri proaste in ceea ce priveste mancarea (in special portii mai mari) si la rezultate slabe la job. 
 
4. Mediteaza 
 
Desi uneori poate fi foarte greu sa-ti faci mintea sa taca, numeroase studii au demonstrat beneficiile meditatiei asupra sanatatii, printre care reducerea stresului, imbunatatirea atentiei, dezvoltarea memoriei, imbunatatirea sistemului imunitar etc. Studiile au aratat ca opt saptamani de meditatie zilnica au efecte vizibile asupra nivelului de fericire. 
 
 
5. Gaseste-ti un hobby nou 
 
Nu doar ca te stimuleaza din punct de vedere mental si este si distractiv, dar sa te provoci sa inveti ceva nou te poate face mai fericit. Explicatia? In momentul in care ai reusit sa faci ceva nou, ai sentimentul de implinire si iti creste increderea in tine. 
 
6. Asculta muzica 
 
Acest obicei reduce stresul si, evident, te face mai fericit. Incearca numai atunci cand alegi o melodie, sa o asculti cu intentia de a te face mai fericit, nu doar sa o asculti ca sa nu fie liniste in camera. S-ar putea sa fii uimit cum zambesti mult mai larg. 
 
 
7. Scrie 
 
Gandurile negative sunt urate, puternice si uneori le pot inlocui foarte usor pe cele pozitive. Cum iti eliberezi mintea? Le scrii pe o hartie pe care apoi o arunci si astfel le lasi loc gandurilor pozitive. Apoi, daca vrei sa obtii o stare mai mare de fericire, scrie si aspectele care te bucura si de care esti recunoscator. Poti sa suni un prieten si sa-i citesti o parte din lucrurile bune pe care le-ai notat. Un studiu realizat de Brigham Young a aratat ca impartasirea cu persoanele dragi a unor aspecte pozitive poate sa dubleze sau chiar sa tripleze sentimentul de fericire. 
 
8. Ai o atitudine de recunostinta 
 
Nu degeaba suntem invatati de mici sa spunem "Multumesc!". Acest obicei contribuie la o viata mai sanatoasa si mai fericita, pentru ca sentimentul de recunostinta duce la alte emotii pozitive (inclusiv o cresterea energiei si a optimismului). Un exercitiu simplu pe care poti sa il faci este sa tii un jurnal in care sa scrii chiar si o singura propozitie pe zi in care sa mentionezi pentru ce ai fost recunoscator in ziua respectiva. 
 
9. Invata sa te detasezi 
 
Adoptarea unei atitudini de detasare de trecut iti asigura o stare generala de fericire. E usor de spus si greu de facut, dar daca te detasezi de greseli, griji si regrete din trecut te vei simti mai usurat. In plus, resentimentele si plansul de mila te leaga de trecut si contribuie la o decizie de a suferi in continuare. Alege sa fii fericit, sa ii ierti pe oamenii care ti-au facut rau si treci peste situatiile care ai simtit ca te doboara. 
 
10. Fa yoga 
 
Un studiu realizat de Scoala de Medicina de la Universitatea din Boston sugereaza ca yoga ar fi cea mai eficienta metoda de sport prin care iti imbunatatesti starea de spirit. In plus, daca practici yoga vei elimina stresul si iti vei imbunatati imunitatea, iar ambele contribuie la sanatatea si fericirea pe termen lung.
 
 
Tags:
fericire
yoga
meditatie
sport
miscare
natura
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare