Stiinta ne invata cateva modalitati prin care putem trai mai mult

Gratie medicinei si  a altor modalitati prin care s-a imbunanatit viata noastra, speranta medie de viata la nastere, la nivel mondial, a ajuns la 68,5 ani la barbati si 73,5 ani pentru femei. Iata ce ne invata stiinta sa facem ca sa traim mai mult.

Gestioneaza bine stresul 
 
Stii deja ca stresul vine la pachet cu o multime de surprize, de la slabirea sistemului imunitar, care duce inevitabil la boli, pana la riduri si fire albe. Poti sa ajungi sa suferi de boli de inima, cancer, diabet, obezitate, depresii si chiar Alzheimer. 
 
"Evenimentele stresante accelereaza imbatranirea celulelor, chiar si intr-o perioada scurta de un an. Interesant este totusi faptul ca activitatea, mancatul si dormitul bine in perioade de stres maxim sunt foarte importante in atenuarea imbatranirii celulelor", a sustinut doctor Eli Puterman, autoarea unui studiu despre stres. 
 
Fa sport 
 
Care este singurul lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta? Da, sa faci sport. Un studiu recent a aratat ca activitatea fizica reduce riscul de cele mai multe boli cronice, de la cancer la obezitate. Spoortul a diminuat simptomele pacientilor cu artrita la genunchi cu 47%, dementa si Alzheimer - 50%, diabet - 58% si anxietate - 48%. 
 
Nu fuma si nu bea alcool 
 
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Control si Preventie a Bolilor din SUA, mortalitatea generala pentru fumatorii din SUA (atat femei, cat si barbati) este de pana la trei ori mai mare decat pentru nefumatori. Fumatul este cauza a una din cinci morti pe an, in Statele Unite. 
 
Si alcoolul, atunci cand depasesti masura, face la fel de mult rau. Iti afecteaza ficatul si organele interne precum creierul. 
 
 
Simte-te tanar 
 
Universitatea din Londra a facut o descoperite uimitoare despre ce urmari au gandurile noastre. Cercetatorii au aflat ca persoanele care se simteau cu trei ani (sau mai mult) mai tinere decat erau de fapt au avut rata de deces mult mai mica fata de persoanele care isi simteau varsta sau chiar se simteau mai batrane. Asadar, varsta din interior conteaza! 
 
Evita o viata sedentara 
 
Pe cat posibil, fa 30 de minute de sport pe zi, lucreaza stand in picioare si nu la birou, urca trepte si fa plimbari. Daca trebuie sa stai 8 ore la birou, fa pauze dese pentru a te intinde si a te misca putin. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat ai nevoie sa te misti. Spala vase, fa curat, lucreaza in gradina sau fa orice activitate iti place, cu conditia sa nu presupuna statul intr-un loc. 
 
 
Alege mancarea buna (dieta mediteraneana) 
 
Cea mai simpla modalitate de a fi sanatos, dupa cum spun oamenii de stiinta, este sa urmezi dieta mediteraneana pentru ca este plina de grasimi sanatoase. Mananca somon, nuci, cereale integrale, fructe de mare, ulei de masline. Europenii precum grecii si francezii sunt renumiti ca mananca bine si sunt slabi. Secretul este ca mananca cu moderatie. 
 
Fii student pe viata 
 
Nu te bucura ca ai scapat de scoala si de cursuri, ci pastreaza-ti mereu mintea agera citind, mergand la muzee, invatand o limba noua, calatorind in locuri noi. Daca iti pastrezi mintea tanara, vei fi si tu mereu tanar. 
 
Tine-ti prietenii aproape 
 
Este demonstrat ca singuratatea si izolarea sociala iti poate dauna sanatatii tale mentale, emotionale si chiar fizice, in timp ce un grup de prieteni apropiati iti pot face foarte mult bine. Un studiu recent a demonstrat ca singuratatea duce la moarte prematura, in aceeasi masura in care obezitatea are acelasi efect. 
 
Gandeste pozitiv 
 
Un studiu din 2014 a subliniat importanta unui scop in viata, pentru ca acesta te va face sa traiesti mai mult. Concentreaza-te pe lucrurile bune, chiar si seara cand treci in revista tot ce ai facut in ziua respectiva si cand iti faci planul pentru a doua zi, fa-ti un plan pentru a ajunge la scopul tau si mergi catre el cu pasi mici.
 
Foto: Hepta.
Tags:
viata
stres
trai
boli
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare