Strugurii

PROPRIETATILE DE BAZA

Strugurii sunt compusi, in principal, din vitaminele C, B1 si B6, mangan (100 de grame asigura 35% din necesarul zilnic) si potasiu.

Flavonoizii (fitonutrientii) din boabele de struguri sunt foarte importanti in definirea strugurelui ca un aliment sanatos. Mai mult, resveratrolul este elementul central care da valoarea medicinala strugurilor, urmat de quercitina. Cele doua substante reduc drastic sansele unui atac de inima gratie efectului pozitiv asupra vaselor de sange si protejeaza impotriva atacului radicalilor liberi asupra celulelor. Si taninul este un fitonutrient de baza in struguri si in vin, insa acesta se mai regaseste si in alte fructe, cum ar fi merele.

Francezii, mari consumatori de struguri si de produse derivate, cum ar fi vinul sau sucul de struguri, sunt cei mai feriti de bolile de inima, in comparatie cu alte natii. “Paradoxul francez” a fost numit acest lucru, fiindca bucataria franceza este plina de produse grase (cum ar fi celebrele foie gras, coq au vin sau branzeturile), insa bolile de inima au o incidenta foarte scazuta, gratie consumului regulat de struguri si de vin, in special rosu. Cum actioneaza practic resveratrolul? Protejeaza direct muschiul inimii, mentinandu-l intr-o forma flexibila si sanatoasa, acesta e micul secret.

Daca aveti presiune ridicata, un pahar de vin rosu care sa insoteasca o masa sanatoasa de seara este o idee buna. Daca totusi nu consumati vin, din diferite motive, inclusiv acela ca nu va place, trebuie sa stiti ca un pahar de vin rosu poate fi inlocuit cu aproximativ 500 de grame de struguri negri, sau mai exact cu doua sau trei pahare de suc natural si proaspat de struguri.

Un alt efect benefic al resveratrolului din struguri se manifesta la afectiunile de cancer, fiind un excelent inhibator al celulelor afectate de aceasta maladie. Strugurii negri si vinul rosu sunt benefici in special impotriva cancerului de plaman sau impotriva celui de san, la femei. Prin urmare, daca aveti pofta de vin, incercati sa alegeti unul rosu, iar daca doriti struguri, cumparati struguri negri, cu seminte.

Alte studii importante au revelat ca strugurii pot proteja persoanele in varsta impotriva bolii Alzheimer, una dintre cele mai cumplite ale varstei a treia. Mai mult, resveratrolul este laudat pentru calitatea de a fi un factor activ in procesul de prevenire a imbatranirii timpurii.

Alte efecte pozitive ale consumului regulat de struguri si de vin rosu de buna calitate se refera la calitatile antibacteriene, la combaterea anemiei, la reducerea generala a cauzelor care produc mortalitatea si la efectul antioxidant pe termen lung.

Continut caloric:  68 la 100 de grame.


CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Salatele de fructe vor fi complete doar daca puneti in acestea si boabe de struguri, iar daca aveti ocazia de a beneficia de struguri fara seminte in acest caz, cu atat mai bine, efectul va fi mai placut.

Incercati sa folositi strugurii si la mancarurile sarate, e un lucru practicat de mult timp in unele bucatarii europene. Sotati pentru cateva minute boabe de struguri albi, alaturi de bucatele de piept de pui pentru o gustare sanatoasa si usoara. Un alt mod indicat este sa alaturati boabele de struguri consumului de branza naturala.

Exista mai multe diete pe baza de struguri, una fiind dedicata chiar suta la suta acestui aliment. E bine insa sa studiati mereu efectele combinarilor dintre alte alimente si struguri, atunci cand va decideti sa urmati o dieta care contine acest fruct. Mai simplu, toamna, incercati o cura de struguri proaspeti si naturali, timp de doua saptamani, in care sa dedicati doua zile in fiecare saptamana doar consumului de struguri.

Stafidele reprezinta inca un snack folosit din ce in ce mai des, dar si un adaos de baza pentru gospodine pentru prepararea mai multor dulciuri. Exista tipuri special de struguri, fara seminte, care se cultiva doar pentru obtinerea in final a stafidelor.

Mare atentie, strugurii se afla in topul 12 mondial al celor mai stropite alimente cu pesticide in producerea lor. In special strugurii importati au mari sanse sa fie tratati cu pesticide, daca nu sunt special etichetati ca fiind organici (ecologici). Prin urmare, cel mai indicat e sa stiti sigur de unde provin strugurii sau sa aveti surse proprii sau de incredere in procurarea lor. Nu veti face decat sa scutiti ficatul sa proceseze in plus elemente toxice.


LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI STRUGURII

Indiferent ca ii cumparati de la tarani, din micile magazine sau din supermarketuri, aveti grija ca ciorchinii alesi sa nu aiba boabe stricate sau strivite, fiindca procesul de eroziune este extrem de rapid apoi. Strugurii verzi copti trebuie sa aiba o usoara nuanta galbena, cei rosii sa fie aproape visinii, iar cei albastrii sau mai inchisi la culoare sa aiba nuante puternice, nu palide.

Intotdeauna strugurii trebuie sa fie spalati, indiferent de modul in care urmeaza sa fie folositi. Fiindca fermenteaza rapid si se strica si mai rapid, acasa strugurii trebuie tinuti la frigider, infasurati in hartie si introdusi in punga de plastic aerisibila.

Stim ca exista tentatia achizitionarii strugurilor fara samburi, fiindca unele persoane nu suporta micii samburi din boabe, sau nu sunt placuti la consum,  insa e bine sa stiti ca semintele sunt la fel de sanatoase ca si pulpa in sine.


INEDIT DESPRE STRUGURI:

- Exista trei tipuri mari de struguri: strugurii europeni (in special spanioli si italieni, de unde provin, in mare, si cei din Romania), strugurii nord-americani si strugurii hibrizi din Franta, dezvoltati dupa ce majoritatea soiurilor au fost distruse in Europa, in secolul 19, de o insecta adusa accidental din America de Nord;

- In Statele Unite, astazi un mare producator de vinuri de calitate, strugurii nu au ajuns decit in secolul 17, adusi din Europa;

CONCLUZIE:
Strugurii nu sunt numai sursa principala de producere a vinului, simbolul toamnei sau un motiv de a pacali
o masa. Sunt o adevarata cultura, chiar importanta pentru multe popoare, avand o istorie lunga si bogata. Crocanti si zemosi, dulci sau mai acri, strugurii fac parte si din preferintele romanilor, atat prin consumarea mustului proaspat de toamna, a vinului alb sau rosu, sau a unui ciorchine zvelt, sanatos si gustos.
Tags:
struguri
resveratrol
vin
cancer
Alzheimer
anemie
must
stafide
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • buzgau lucia
    1. buzgau lucia 18.03.2009 16:36

    de ce nu specificati si contraindicatiile in anumite boli pt. struguri cum ar fi diabetul pt. ca persoanele care sint incepatoare de diabet sa nu se puna sa manance excesiv struguri .Asa ar trebui sa faceti si cu alte fructe si produse pt. ca nu toate aceste produse sunt valabile pt. toti mai ales pt. persoanele care au anumite boli .Va multumesc ca mi-ati ascultat opinia

  • Cristi Roman
    2. Cristi Roman 21.03.2009 02:08

    Mul?umim pentru mesaj. n cele mai multe cazuri sunt specificate ?i contraindica?iile cerute de Dvs. Pe viitor vom ncerca s? g?sim contraindica?ii ?i n cazul celor mai s?n?toase alimente.

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare