Studiile confirma: regula celor 2 litri de apa pe zi nu se aplica la toata lumea

Pentru cei care fac eforturi sa bea 8 pahare de apa pe zi avem o veste buna: nu toti oamenii trebuie sa bea aceeasi cantitate de apa zilnic pentru a fi sanatosi. Ultimele studii care au analizat aceasta regula de sanatate au ajuns la concluzia ca fiecare persoana trebuie sa-si asculte organismul si sa bea atata apa cat are nevoie. Nu trebuie sa citesti tratate de medicina ca sa stii cata apa sa bei, corpul iti da semnale clare in acest sens.
 
Desi pentru unii oameni acest lucru poate suna destul de vag, cercetatorii de la Universitatea Monash din Australia sustin ca nevoia de a bea apa este diferita pentru fiecare organism si este influentata de activitatile pe care le face fiecare persoana. Nu poti sa ii impui unei persoane sedentare sa bea 8 pahare de apa pe zi, deoarece corpul ei nu are nevoie de atata apa. Altfel stau lucrurile pentru o persoana care face mult efort fizic si simte nevoia sa bea uneori chiar mai mult de 2 litri de apa pe zi. De asemenea, vara nevoia de hidratare este mai mare, iar iarna este mai mica. Ca sa nu mai spunem si de alimentatie care are si ea un cuvant de spus cand vine vorba de sete. 
 
Studiile au mai aratat ca un consum excesiv de apa poate afecta sanatatea, deoarece poate duce la scaderea nivelului de potasiu, magneziu, sodiu si cloruri din organism.

Cand e recomandat sa bei mai multa apa?
 
Consumul de apa in cantitati mai mari, adica 8-9 pahare de apa pe zi, este recomandat persoanelor care au probleme cu rinichii sau diverse alte afectiuni care cer un consum mai mare de lichide. De asemenea, persoanele care fac mult sport ar trebui sa se hidrateze constant, dar si cele care tin o cura de slabire. 
 
 
Care sunt semnalele pe care ti le da corpul cand nu te hidratezi suficient?

1. Ai pielea uscata
 
Un simptom comun al faptului ca organismul nu primeste suficienta apa este pielea uscata. Daca ti se pare ca lotiunile de corp nu mai functioneaza, nu e vina lor, ci a faptului ca bei prea putina apa. 
 
2. Te concentrezi greu
 
O usoara deshidratare contribuie la incapacitatea de a te concentra. Asa ca fa o pauza si bea un pic de apa. Dupa aceea lucrurile se vor vedea mult mai simple si poti sa fii iar tu insati.
 
3. Ai probleme cu constipatia
 
Unul dintre principalele motive pentru care se instaleaza constipatia este consumul mic de lichide. Ai grija sa fii toata ziua intr-o stare buna de hidratare daca vrei sa iti functioneze bine corpul.
 
4. Te doare capul
 
Deshidratarile usoare sunt adesea insotite de o durere de cap. Asa ca, daca simti ca te doare capul, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa bei apa si nu sa cauti un ibuprofen. Un pahar de apa ar trebui sa fie suficient.
 
5. Ai gura uscata
 
Gura incepe sa capete un miros neplacut din cauza lipsei de saliva, de aceea este recomandat sa bei apa de fiecare data cand ai senzatia de gura uscata. 

6. Urina e inchisa la culoare
 
Cand urina este inchisa la culoare si mergi rar la baie pentru a urina, este clar ca nu bei suficienta apa si corpul tau are nevoie sa fie hidratat.
 
 
Tags:
apa
consum de apa zilnic
necesar apa
hidratare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare