Studiu. Daca iti alegi o dieta care iti place, o sa slabesti mai putin

Vrei sa slabesti, asa ca iti alegi o dieta. Deja ai gresit, spun oamenii de stiinta, caci n-o sa pierzi prea mult in greutate daca ai ales ceva ce iti place. 

Cercetatorii de la Durham VA Medical Center, SUA, au demonstrat ca participantii la un studiu care au primit o dieta au slabit mai mult decat cei care si-au ales singuri o cura de slabire. De aici, oamenii de stiinta au concluzionat ca persoanele care opteaza pentru o dieta care include alimentele lor favorite au dificultati in a aproxima cat mananca. 
 
Pentru noul studiu, cercetatorii au repartizat aleatoriu 207 de participanti supraponderali (majoritatea barbati) in doua grupuri. Cei din primul grup, al alegerilor, au avut oportunitatea de a alege intre o dieta saraca in carbohidrati, fara restrictie de calorii sau o dieta saraca in grasimi, dar cu restrictie de calorii. Cei din cel de-al doilea grup, de comparare, au primit aleatoriu cate o dieta diferita. 
 
 
Pe perioada celor 48 de saptamani de studiu toate persoanele puteau cere consiliere la telefon sau de grup, iar in a 12-a saptamana cei din grupul alegerilor puteau opta pentru cea de-a doua varianta de dieta daca prima nu li s-a parut satisfacatoare. Foarte putini si-au schimbat optiunile. 
 
Cercetatorii au cantarit fiecare participant la fiecare a 19-a vizita, in acelasi moment al zilei. La fiecare 12 saptamani, oamenii de stiinta i-au masurat fiecaruia circumferinta taliei, calitatea vietii, activitatea fizica si chiar si aderenta la dieta. 
 
Dupa 48 de saptamani, persoanele din primul grup, care si-au ales singuri dieta, au slabit in medie 5,7 kilograme, in timp ce participantii din al doilea grup, carora li s-a impus o dieta, au slabit in medie 6,7 kilograme. Contrar asteptarilor, cei din grupul alegerilor nu doar ca au slabit mai putin, dar s-au plans de aderenta mica a dietei si de slaba calitate a vietii din prisma greutatii corporale.
 
Foto: Hepta
Tags:
dieta
slabit
kilograme
studiu
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare