La ce sa ai grija cand folosesti crema de plaja

Potrivit unui articol din iunie 2014 publicat in The Independent, un studiu la care au participat multe persoane a demonstrat ca femeile care nu se expun deloc la soare, vara, au de doua ori mai multe sanse sa moara decat cele care fac plaja in fiecare zi

Studiul, realizat de Institutul Karolinska din Suedia, a observat 30.000 de femei pe o perioada de 20 de ani. Potrivit uneia dintre concluzii, crema de protectie solara face mai mult rau decat bine pentru ca, spun cercetatorii, aceasta blocheaza efectiv abilitatea corpului de a produce vitamina D3, pentru care are nevoie de razele solare. 
 
In mod ironic, deficienta de vitamina D poate duce la cazuri grave de cancer de piele. Potrivit unui alt studiu, din 2011, nivelul optim de vitamina D din sange ofera protectie impotriva arsurilor de soare si a cancerului de piele
 
Un dermatolog din Statele Unite scria in 2004 un articol in The New York Times, intitulat "Un dermatolog caruia nu ii e teama sa stea la plaja": "Legatura dintre melanom si expunerea la soare este nedemonstrata. Nu sunt dovezi concludente ca arsurile de soare cauzeaza cancer. Nu exista dovezi reale ca crema de plaja protejeaza impotriva melanomului. NU exista dovezi ca expunerea indelungata la soare creste riscul de melanom". 
 
 
Mai mult de atat, o doctorita din California pune si mai multe paie pe foc. Potrivit acesteia, crema de plaja contine chimicale care sunt cunoscute ca fiind cancerigene si care afecteaza sistemul endocrin. In plus, cerectatoarea spune ca cremele de plaja au poluat apele, de la rauri la oceana si ca 97% dintre americani au chimicale provenite de la crema in sange. 
 
Noile informatii au fost primite cu mult scepticism de publicul larg, cu atat mai mult de persoanele bolnave de cancer sau de melanom. Pana cand concluziile testelor vor fi unanim acceptata de dermatologi, noi va sfatuim sa tineti cont de regulile de precautie cand va expuneti la soare. 
 
Tags:
studiu
soare
plaja
crema
crema de plaja
cancer
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare