Supa: inamicul kilogramelor in plus

Secrete 10.06.2009 Madalina Stama

Cu alte cuvinte daca ti-ai propus sa dai jos cateva kilograme si nu mai stii ce sa incerci, trece pe lista meniul tau si supa. Intrebarea care sta pe buzele tuturor e: “Bine, bine ma ajuta sa slabesc, dar care supa sa fie?” Exista atatea varietati din care poti alege, supa crema de legume, ca sa nu mai vorbim de bine cunoscuta supa de varza, dupa care s-a facut si o dieta, si atunci nu ar trebui sa ne mai mire faptul ca multi dintre noi nu stiu care cea mai buna supa.

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Care este adevarul despre supa si pierderea in greutate
Supa este o sursa excelenta de vitamine si minerale. Rosii, ceapa, ardei, morcovi, telina, varza, broccoli, conopida sunt toate ingrediente delicioase. Ii asiguri organismului portia zilnica de legume (doua-trei cesti) servind un bol-doua cu supa.
Supa ii asigura organismului fibre, care asigura o buna digestie si previn constipatia. Adultii ar trebui sa consume zilnic intre 25 si 35 de grame de fibre.

 

Mai multe studii au scos la iveala faptul ca supa confera satietate (sentimentul de stomac plin la finalul mesei), astfel ai tendinta sa mananci mai putin, ceea ce inseamna ca economisesti cateva calorii, iar un consum mai mic de calorii favorizeaza pierderea in greutate. De ce? Pentru ca astfel scade riscul depunerii de grasimi, care se aplica in cazul unui consum prea mare de calorii.

 

Consumul de supa este mult mai eficient si savuros decat servirea unui pahar cu apa la fiecare masa.
In cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Pensilvania, cercetatorii le-au sugerat participantelor sa consume pui la caserola si un pahar cu apa sau pui la caserola cu aceeasi cantitate de apa, adaugata pentru a prepara o supa. Li s-a permis sa consume orice doresc la masa de pranz.

 

Acele femei care au consumat cu 100 de calorii mai putin la masa de pranz au slabit 5 kilograme intr-un an de zile si nu a fost nevoie sa se consume mai mult la restul meselor.
Este bine stiut faptul ca apa daca este consumata separat de mancare, satisface setea nu si foamea. Dar, cand este amestecata cu restul de ingrediente (legume, carne), organismul o percepe ca pe hrana.

 

Intr-un alt studiu, realizat de aceeasi cercetatori, cand adultii au primit un bol cu supa de legume, cu putine calorii, cu 15 minute inainte de un pranz (bogat in carbohidrati-paste), s-a observat ca subiectii au consumat mai putine calorii, mai precis cu 20%.
Cu toate acestea supa le-a asigurat 150 de calorii, ceea ce inseamna ca subiectii au consumat cu 135 de calorii mai putin la inceputul mesei.

 

Tags:
supa
legume
pui
nutrienti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • andreealeustean
    1. andreealeustean 17.06.2009 17:34

    ar fi interesnt o dieta cu supe...nu m-am gandit pana acum ma tot chinui sa slabesc dar nu reusesc in nici un mod .cred ca o sa incerc si eu sa vedem ce iese

  • mitrea luminita
    2. mitrea luminita 17.06.2009 20:02

    supa de legume((ceapa,morcov,telina,ardei)este hidratanta,remineralizanta,diuretica si hipocalorica.Cea care contine cartof aduce un plus de potasiu darsi unul de amidon.deci un cartof si nu mai mult.De asemenea o lingura de ulei preferabil de masline mi se pare recomandabila pt cura. Supa de varza este cea mai recomandata pt slabit.Rosiile ar trebui sa fie prezente in cantitati moderate si obligatoriu in prezenta uleiului deoarece sunt usor iritante ale tubului digestiv si contin antociani si altesubstante liposolubile benefice pt sistemul cardio vascular.

  • alexandra
    3. alexandra 20.06.2009 19:09

    mi-ati facut o poftaaaa!!!:)

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare