Te-ai saturat de orezul lipit de tigaie? Afla acest truc eficient!

Stil culinar 27.03.2018 dietetik
Orezul este un aliment accesibil, motiv pentru care este mancarea de baza pentru mai mult de 1 miliard de persoane. Pe cat pare de simplu aspectual pe atat este de dificil de gatit. Sunt anumite reguli de baza de la care nu te poti abate, mai ales daca vrei sa nu ti se lipeasca orezul de tigaie sau oala. Altfel nu mai conteaza ce legume delicioase adaugi in el sau ce mirodenii exotice. 
 
Pe piata exista multe tipuri de orez si anume orez alb, negru, brun si rosu. Orezul alb ramane cel care trebuie consumat cel mai rar si intr-o cantitate mica, respectiv 2 linguri de 2-3 ori pe saptamana si asta pentru ca are cele mai multe calorii si carbohidrati rai, care te fac sa-ti fie foame in cel mai scurt timp. Celelalte tipuri de ulei nu sunt atat de populare, dar sunt extrem de apreciate de catre vegani, pentru ca nu aduc kilograme in plus si sunt sanatoase. Ce-i drept, la prepararea celebrei mancaruri sushi nu putem folosi altceva decat orez alb integral.
 
Cand vine vorba de prepararea orezului trebuie sa tinem cont ca el poate contine pesticide, asa ca este necesar sa-l spalam in 2 ape caldute pentru a elimina o parte din ele. Este cam greu sa eviti acest lucru, mai ales daca iti cumperi orezul din supermarketuri si nu din surse bio si asta pentru ca majoritatea zonelor de pe Glob sunt poluate. Nu trebuie insa sa te descurajezi, pentru ca nu vei pati nimic daca respecti regulile de pregatire pentru preparare.
 
In ceea ce priveste combinatile pe care le poti face cu orez sau mirodeniile folosite nu voi intra prea mult in detalii. Fiecare isi combina orezul cu ceea ce-i place. Unele persoane prefera un orez simplu si pufos, altele un orez prajit cu susan si sos acrisor in stil asiatic, pe cand altele prefera un orez plin cu legume asortate si cu mirodenii iuti in stil mexican. Nu exista reguli in ceea ce priveste aceste combinatii, dar trebuie sa ai mare grija daca il combini cu carne. Iti recomand doar pieptul de pui sau curcan sau peste, dar intr-o cantitate mica. Asta daca vrei o masa sanatoasa si cu putine calorii.
 
 
 

Cu ce gresim de se lipeste orezul?

 

Nu exista un tip anume de orez care sa nu se lipeasca si asta pentru ca orezul are aceiasi textura indiferent de soi. Se poate spune ca seamana putin ca textura cu semintele de quinoa sau chia si asta pentru ca in combinatie cu apa se umfla si devine lipicios. De asemenea, nu te gandi ca ai nevoie de cea mai scumpa tigaie de teflon sau un vas foarte performant. Nu te va ajuta nici asta prea mult daca nu iei in considerare ceea ce urmeaza sa-ti spun.
 
Un alt mit despre orez este si faptul ca trebuie sa-l amesteci in permanenta. Nu trebuie sa stai la fundul oalei cu orez ca sa nu se lipeasca, pentru ca oricum se va lipi daca este de lipit. In plus, nu este bine sa amestecam des orezul pentru ca vom favoriza si mai mult iesirea amidonului din el, care nu este foarte sanatos.
 
 
O alta greseala este sa calim legumele in aceiasi oala in care trebuie sa fiarba orezul. Cel putin nu de la inceput. Mai intai trebuie sa fiarba orezul, iar cand aproape este gata adaugam si legumele dorite. Putem preveni lipirea sau arderea in acest fel si nu vom sta cu frica.
 

Cum evitam lipirea orezului de tigaie?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Exista un truc simplu si la indemana oricui si nu-ti va lua prea mult din timp. Avem nevoie ca orezul sa se umfle putin si sa se separe. Pentru asta trebuie sa stim cu macar 1 ora inainte daca vom gati orez sau nu, apoi sa punem orezul in apa rece cu putina sare si lasam asa minim 30 de minute. Pasul urmator este sa scurgi orezul sau sa-l adaugi cu tot cu apa intr-un vas si sa-l fierbi in mod normal. 
 
Vei observa ca nu ai nevoie sa pui capac la oala, nici sa amesteci continuu si nici sa adaugi apa in permanenta si nici nu vei astepta prea mult sa fiarba. Trucul prezentat are legatura cu hidratarea orezului si  este foarte eficient. Gustul si textura vor fi de asemenea pe placul oricui. Spre final poti adauga si legume in oala sau poti adauga tot intr-o tigaie.
 
 
 

 

Tags:
orez
tigaie
truc orez
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare