Tea Slabeste: Ce mancam cand nu mancam fast food de concediu

Blog 03.09.2013 Andreea Pietrosel

M-am intors ieri din concediu si ma conversam cu o prietena despre vacante, delicii si pofte, cand mi-a scapat porumbelul. Am recunoscut cu sinceritate ca uneori mananc cate-o o conserva, e drept ca deseori in sila.Dar nu-i sanatoasa, mi-a zis ea. Ii dau dreptate, insa..

Acum ca am revenit in Bucuresti, plaja de produse faine e mare si cat de cat la indemana. Nu a fost asa tot concediul, mie imi place sa fiu pe fuga. Revenind, un meniu sanatos cere efort, timp si bani, dar nu-i imposibil si, mai ales, e cea mai buna investitie pe care pot s-o fac - ever!
 
Saptamana trecuta a fost una haotica din toate perspectivele, am trait pe buget minim si cu un stoc considerabil de hering si fasole verde in camara (nu ma intrebati de cand este acolo). Asadar, am recurs la stocurile familiei si am creat un meniu improvizat demn de toate exotismele, pentru ca in rest am mancat alune, pere si mere din gradina proprie :)
 

Eu una, recunosc, am momente din astea low-everything cel putin o data la cateva luni. Ma bazez pe conserve si pe produse congelate sa-mi salveze dieta. Alternativa ar fi magazinul din colt, in care rar gasesc ceva fain - I dare you, gasiti-mi ceva fain acolo. Sau fast food delivery. Sau apa.
 
E drept, incerc sa ma bazez acum pe produse proaspete din piete, pe ce gasesc la tara, pe ce primim fain de la parinti, pe ce gasim la supermarket. Insa mancatul unei conserve in momente din astea de criza nu mi se pare atat de grav pe cate ar fi dezavantajele alternativelor. Doar sa nu devina obicei.

Ce recomand sa ascundeti in camara pentru zile grele?
 
Hering, ton sau macrou, mixuri de legume - impreuna fac salate delicioase la care puteti sa adaugati o frunza de salata gasita randomly prin frigider. Cum vorbesc din proprie experienta, evit cat se poate produsele tip pateu/sarmale/ciorba de burta la conserva, prefer produse cat mai apropiate de forma lor naturala. Evit sosul tomat pentru ca-i deseori plin de zahar (ca si ketchupul din comert, aviz amatorilor), scurg bine uleiul si nu uit de lamaie daca e cazul, altfel imi vine greata. Un produs pe care il iau intotdeauna conservat e nautul, pe care nu reusesc neam sa-l inmoi si sa-l fierb suficient ca sa imi iasa un hummus ideal. Poate imi dati un sfat?

Saptamana asta m-am intors insa la meniurile mele slow food si la cumparaturi gastro-cumpatate, nu de alta dar a inceput toamna si ador multe dintre alimentele specifice acestui sezon. Supa-crema, here I come!
 
Tea este blogger oficial Dietetik si o puteti urmari si pe teaslabeste.wordpress.com, www.facebook.com/teaslabeste sau www.twitter.com/teaslabeste.
 
 
Tags:
Tea Slabeste: Ce mancam cand nu mancam fast food de concediu
fast food
slow food
hering
Tea Slabeste
meniu sanatos
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • Mirela
    1. Mirela 03.09.2013 16:43

    Sfat pentru hummus: din experienta proprie, cel mai bun de pana acum e cel de la Mega Image (brand-ul lor, nu cel grecesc pe care au inceput sa il aduca de curand). Are un bob foarte mare si iese un hummus extraordinar! Eu cumpar, de obicei, doua pungi si le pun la inmuiat seara (in apa f multa, caci se va umfla considerabil). A doua zi il spal bine in vreo 2-3 ape si il pun la fiert. Ii schimb apa de 2 ori (ca la fasole) - dupa ce fierbe cam 15-20 de minute in fiecare apa. In ultima apa il las sa fiarba inca vreo 2 ore (chiar spre 2 1/2, daca nu am treaba). Apoi il las sa se raceasca. Si din tot nautul fiert, in functie de cat hummus vreau sa fac, atata pastrez pentru pasat etc. Restul il pun in pungute de plastic la congelator (in fiecare punguta am grija sa pun si lichid!). Imi ies, de obicei, cam 3 pungute pentru congelator. Din ce am pastrat, transfer boabe si un pic de lichid intr-un bol de mixat (am folosit pana acum un blender vertical, a iesit f bun!) si adaug toate celelalte ingrediente dintr-o data (de lene :) Adica: pasta de susan (tot de la Mega Image - o cutie alb cu verde, din plastic) - pun cam cinci linguri mari la nautul ramas dupa ce am impartit practic in patru (3 pungi la congelator si diferenta pentru hummus-ul despre care vorbim). Dar e o chestie de gust, poti incepe cu 3 linguri si, daca vrei, mai adaugi (important e sa amesteci in borcan f bine inainte!). Mai pun: 2-3 linguri de ulei presat la rece de masline, sare, cumin (chimion) - iarasi, o chestie de gust (mie imi place f mult, eu pun cam o lingurita), usturoi (dupa gust), lamaie (zeama de la jumatate de lamaie mare sau chiar de la o lamaie intreaga mica - poti gusta si mai adaugi daca "simti" ca mai e nevoie). Cam astea sunt ingredientele - pun blenderul in functiune vreo cateva minute, mai fac o pauza, inca vreo 2-3 minute (daca e prea gros amestecul, mai pun un pic de zeama) - pana iese consistenta care "trebuie". Nu se compara cu niciun hummus pe care l-am mancat la restaurant! Si aproape ca dureaza mai mult povestitul decat preparatul efectiv, asa ca sincer merita sa incerci! Daca o sa iti placa, promit sa iti scriu data viitoare reteta pentru pateu de migdale/seminte de floarea soarelui :) (se face si mai usor decat hummus-ul si este senzational!)

  • TeaSlabeste
    2. TeaSlabeste 06.09.2013 11:53

    Wow, merci mult ca ti-ai luat timp sa-mi scrii. Eu fac hummus acasa, dar nautul il iau din conserva - hai ca o sa incerc zilele astea reteta pentru mai multe portii. Sa nu ma uiti cu pasta de migdale - oare de nuci se poa, ca vine sezonul lor la mine in gradina :)))

  • Tea Slabeste
    3. Tea Slabeste 24.09.2013 07:51

    Sa stii, Mirela, ca acum mi-am pus nautul la inmuiat ;)

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare