Tine gripa si raceala la distanta cu aceste mancaruri!

Secrete 13.02.2018 dietetik
Ne aflam in plin sezon de raceala si gripa si nu este de mirare avand in vedere temperaturile oscilante. Practic, mediul extern este perfect pentru dezvoltarea virusurilor si a infectiilor, iar daca inca nu esti racit asta nu inseamna ca nu exista un risc destul de ridicat. Ce-i drept, raceala nu este atat de grava precum gripa, care presupune anumite complicatii si chiar punerea vietii in pericol, dar se poate agrava si ea lasata netratata. In jur exista numeroase cazuri de persoane care au murit din cauza virusurilor gripale netratate, motiv pentru care trebuie sa avem o grija deosebita. 
 
Cei mai multi nu au pofta de mancare, nu se pot ridica din pat, nu au vlaga si mai au si frisoane. Cam greu sa te gandesti ce sa mananci, mai ales daca nu ai pe cineva langa tine care sa te ajute cu gatitul. Cea mai buna solutie poate fi sa ai in permanenta in casa in sezonul rece anumite mancaruri care sunt bune atat pentru tratare cat si prevenire. 
 
Exista mancaruri numai bune pentru raceala si gripa, care au la baza anumite condimente si ierburi aromatice. Este stiut faptul ca unele ingrediente au proprietati de termogeneza, care te fac sa transpiri si sa elimini toxinele din tot organismul, intaresc imunitatea si protejeaza impotriva radicalilor externi. De regula, cele mai folosite ingrediente sunt cele indiene si mexicane, iar mancarurile sunt vegane sau semi-vegane. 
 

1.Supa crema de usturoi si verdeturi

 

Usturoiul este popular pentru efectele sale antiinfectioase, iar daca aveai impresia ca poate fi consumat doar ca atare te-ai inselat. Nu trebuie sa faci nici sos de usturoi ca sa-l folosesti la diverse mancaruri. Cea mai buna arma este o supa crema de usturoi servita calda, care sa te faca sa transpiri si sa-ti dea energie. Iata ce ingrediente iti trebuie:
 
 
  • 20-30 de catei de usturoi taiati bucati mici
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de fulgi de chili
  • 800 ml de supa de pui
  • 400 ml de apa
  • 2-3 legaturi de frunze verzi de salata taiate marunt ( poate fi varza kale, varza de Bruxelles, spanac, rucola, rubarba, sfecla, etc)
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Ierburi aromatice (marar, patrunjel, busuioc, etc)
  • Condimente ( sare, piper negru, piper cayenne, curry sau turmeric, etc)

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 
Cuptorul se preincalzeste la 200 de grade Celsius, iar intre timp cateii de usturoi se aseaza intr-o tava de copt cu putin ulei de masline, apa si fulgii de chili si lasa-o la copt 30 de minute. Intre timp, se pune apa intr-o oala impreuna cu zeama de la supa de pui, frunzele alese si lasa 20 de minute la fiert. Urmatorul pas este sa adaugi cateii de usturoi din cuptor in blender ca sa obtii o pasta groasa, dupa care o adaugi in vasul cu restul supei. Supa se poate servi in bol ca atare sau in paine.
 
 
 

2.Mix de legume in stil indian

 

Ingredientul de baza ar fi orezul brun ( 150 grame) Khichdi care se amesteca cu urmatoarele ingrediente:
 
 
  • 150 grame de linte galbena
  • 50 grame de mazare congelata 
  • 50 grame de conopida
  • 1 iaurt grecesc cu putine grasimi
  • 2 liingurite de usturoi tocat
  • 1 morcov mic taiat marunt
  • 1 lingurita de seminte de chimen
  • 1 mana de coriandru tocat marunt
  • 3 linguri de ghimbir tocat sau pudra
  • 1 jumatate de ardei chili
  • 1 lingura de ghee ( condiment indian) – poti folosi si turmeric sau piper cayenne
  • Apa
 
Orezul si lintea se fierb impreuna in apa, iar cand sunt gata se adauga si restul ingredientelor si se lasa pana se intrepatrund aromele.
 
 

3.Pui cu ceapa si orez Jasmine 

 

Bineinteles, ingredientul de baza este pieptul de pui fiert, dar poti folosi si piept de curcan. Ai nevoie de:
 
 
  • 200 grame de orez Jasmine
  • Ceapa verde
  • 1 ceapa alba tocata
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 linguri usturoi tocat
  • Ghimbir pudra sau proaspat
 
*Pieptul se fierbe separat dupa care se prajeste in putin ulei in tigaie cu restul ingredientelor. In alta oala se fierbe orezul cu ceapa, usturoiul si ghimbirul.
 
 
 

4.Piure de broccoli, cartofi si conopida

 

 

Poti folosi ce condimente si ierburi aromatice vrei, dar sa fie asemanatoare cu cele mentionate anterior. Ai grija sa fierbi 2-3 minute legumele, cartofii vreo 25 de minute, iar la final sa adaugi tot in blender ca sa obtii un piure ca pentru bebelusi, dar foarte delicios si eficient pentru raceala.
 
 
 
 
 
 

 

Tags:
gripa
raceala
mancaruri
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare