Toata lumea stie deja cat sunt de sanatoase semintele de chia si asta pentru ca au inceput sa fie din ce in ce mai consumate. Ele contin toti nutrientii necesari organismului si nu este de mirare ca sunt asa benefice la slabire si mentinere si aduc reale beneficii si in ceea ce priveste starea generala de sanatate. Din pacate, cei mai multi dintre noi nu stiu sa profite la maxim de beneficiile acestor seminte si le includ destul de simplu si banal in alimentatie, asta insemnand ca sunt presarate peste orice fel de mancare si smoothieuri.
Pentru ca nu oricine cunoaste toate modurile posibile de utilizare a semintelor de chia, ne-am gandit sa-ti venim in ajutor si sa ti le dezvaluim pe toate fara exceptie. Nu strica sa ne diversificam meniul din cand in cand, mai ales ca aceste seminte scot orice mancare din banalitate. Iata ce-ti propunem:
1.Paine din seminte de chia
Este una dintre cele mai sanatoase tipuri de paine de care poti abuza chiar si la cina. Ai nevoie sa folosesti la preparare doar 100 de grame de chia si poti completa cu 40 grame de drojdie proaspata, 3-4 cani de faina vegetala la alegere (cocos, hrisca, migdale sau chiar faina integrala), 700 ml de apa, 100 ml de ulei de masline, 2 lingurite de sare, o lingura de stevie, se framanta bine si se prepara la cuptor in tava imbracata in hartie de copt. Poti completa si cu alte tipuri de seminte precum cele de dovleac, de canepa, etc.
2.Crackers din seminte de chia
Poti folosi jumatate de cana mare de chia si tot aceeasi cantitate de seminte de dovleac, floarea-soarelui, fulgi de ovaz fara gluten, jumatate de lingura de sare kosher, 2 linguri de seminte de in, jumatate de cana de faina integrala sau faina vegetala si 2 linguri de ulei de masline. Se gatesc la cuptor si le poti da forma de biscuiti dreptunghiulari.
3.Chia pudding din ciocolata sau ce arome doresti
Poti folosi 4-5 linguri de chia, 1 cana de lapte de cocos sau migdale, 3 smochine uscate, esenta de vanilie, 3-4 linguri de pudra de cacao. Se amesteca la blender si se lasa cam 30 de minute la frigider. Smochinele trebuie faramitate sau le poti inlocui cu stafide.
4.Chia mousse cu avocado
Ai nevoie de 2 avocado medii si semi-copti, 4 linguri de seminte de chia, 2 linguri de zahar de cocos, 5 linguri de cacao pudra raw vegana, putina esenta de vanilie, jumatate de cana de apa de cocos sau lapte de cocos. Se amesteca la blender tot si se lasa la frigider 30 de minute.
5.Clatite din chia
Ai nevoie de 175 grame de faina integrala, o lingura de ulei de cocos, esenta de vanilie, scortisoara, 5 grame de praf de copt, 350 ml de lapte de cocos, 3 linguri de seminte de chia. Se gatesc precum clatitele obisnuite.
6.Gem din chia fara fierbere
Ai nevoie de o cana de fructe de padure (se faramiteaza la blender) si jumatate de cana de apa, 2 linguri de chia, 1 lingura de miere de albine sau stevie. Se amesteca bine si se lasa la frigider o ora.
7.Serano smoothie
Ai nevoie de 1-2 cani de papaya, 2-3 linguri de ghimbir ras sau pudra, 3 linguri de seminte de chia, zeama de lime si cativa fulgi de cocos. Se lasa 10 minute in frigider.
8.Terci din chia
Ai nevoie de jumatate de cana mare de iaurt grecesc degresat, jumatate de cana de lapte de cocos, 3 linguri de seminte de chia, zeama de lamaie, bucati de fructe la alegere. Se las ala frigider 20 de minute.
9.Tort de banane si chia raw vegan
Poti folosi vreo 4-5 banane semi-coapte pe care le faramitezi la blender, 3 linguri de faina integrala, esenta de vanilie, zeama de lamaie, jumatate de cana mare de chia, 2 linguri de unt cu putine grasimi, bucati de fructe. Totul se amesteca la blender si apoi se adauga intr-un vas de sticla inalt la cuptor. Se lasa cam 15-20 de minute.
10.Sushi din banane si chia
Ai nevoie de mai multe rondele de banane ale caror margini se dau prin crema de cacao sau ciocolata neagra topita si apoi din seminte de chia. Se lasa la frigider 15 minute.