Tonus si energie

Specialisti 26.04.2012 dietetik

Vremea de afara se arata a fi numai buna pentru o plimbare in parc relaxanta. Dar ce faci pentru a-ti sincroniza tonusul si energia corpului cu vremea de afara? Afla de la nutritionista noastra, dr. Mihaela Ursache, din cadrul Delta Hospital, sase metode cum poti atinge echilibrul perfect.

    

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

O alimentatie echilibrata nutritional, care cuprinde toate grupele alimentare, iti poate  furniza  sanatatea si energia  pentru a atinge echilibrul necesar. „Pentru un nivel optim de energie, buna dispozitie si tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza  nivelul glicemiei, stimuleaza productia de hormoni care dau senzatia de bine (serotonina), contin anumite minerale, vitamine si lipide sanatoase,  cat si hidratarea.”, declara dr. Mihaela Ursache, Medic Specialist in Nutritie, Diabet zaharat si Boli Metabolice, din cadrul Delta Hospital.
 
Hidratii de carbon
cu eliberare lenta iti sunt esentiali pentru amplificarea energiei si a dispozitiei. Sunt sursa preferata de energie a organismului si in plus cresc nivelul serotoninei. Secretul este sa eviti cat mai mult dulciurile concentrate. Iti cresc repede nivelul glucozei in sange si sunt repede consumate, ducand la oboseala si indispozitie. In schimb, cerealele integrale ca painea cu fibre, orezul brun, pastele integrale, ofera organismului glucoza care se elibereaza lent, mentinandu-ti stabil  nivelul glicemiei si al energiei.
 
Oleaginoasele precum caju-ul, migdalele si alunele de padure sunt surse de lipide sanatoase, proteine si magneziu, cu rol deosebit de important in metabolizarea glucidelor in energie. Poti gasi magneziu si in cereale integrale, tarate, legume si frunze verzi. Un alt mineral important pentru corpul tau este seleniul, pe care il gasesti in nucile de brazilia. Este un element care iti creste buna dispozitie si studiile au demonstrat o legatura directa intre deficienta de seleniu si indispozitie. Acest mineral se gaseste de asemenea si in carne, fructe de mare, leguminoase si cereale integrale. 
 
Carnea slaba
precum muschiul de vita, porc, pui si curcan sunt surse optime de proteine de calitate si de aminoacizi precum tirozina.

Tirozina creste nivelul dopaminei si norepinefrinei, neurotransmitatori cerebrali care cresc starea de alerta si concentrare. Carnea contine deasemneea si vitamina b12,  vitamina cu rol in formarea celulelor sangelui, in sinteza proteinelor si a acizilor nucleici din organism si buna functionare a sistemului nervos. Pestele gras precum somonul si  macroul contin proteine si acizi grasi polinesaturati omega 3.

Un alt nutrient care iti creste tonusul psihic este acidul folic, pe care il gasesti in frunzele verzi si citrice. 
 
Fibrele alimentare sunt stabilizatoare ale energiei. Acestea incetinesc digestia, mentin senzatia de satietate si iti ofera o eliberare lenta de energie pe toata durata zilei. Poti creste aportul de fibre consumand legume si leguminoase (fasole, linte, naut), cereale si paine integrala, fructe cu coaja.

Hidratarea. O alta cale de a te mentine hidratat si plin de energie este sa consumi alimente care contin un procent mare de apa, minerale si vitamine, ca fructele si legumele proaspete, de sezon. Nu uita de cele 2-2,5 litri pe zi necesare corpului tau!

Tags:
Tonus si energie
alimentatie echilibrata
minerale si vitamine
nutrienti esentiali
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare