Top 10 alimente pentru intarirea imunitatii

Te-ai saturat sa racesti in fiecare saptamana? Atunci este cazul sa iti regandesti alimentatia si sa te concentrezi asupra alimentelor care intaresc sistemul imunitar. Mancarea joaca un rol esential in felul in care aratam si ne simtim, de aceea nu trebuie sa tratam cu nepasare nicio masa.

1. Iaurtul
Studiile au aratat ca un consum regulat de iaurt reduce sansele de a raci cu 25%. Probioticele din iaurt ajuta la buna functionare a tranzitului intestinal si previne aparitia racelii prin faptul ca stimuleaza sistemul imunitar. Iaurtul reduce riscul aparitiei cancerului la colon si este un aliat important in procesul de scadere in greutate. Iaurtul fortifica organismul in nenumarate cai, de aceea este bine sa il includeti zilnic in meniu.

2. Usturoiul
Usturoiul este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume si asta pentru ca are proprietati antifungice si antibacteriene, contine alicina care actioneaza impotriva bacteriei helicobater pylori responsabila cu ulcerul gastric, creste nivelul de antioxidanti, contine fitochimicale care previn cancerul, este un bun remediu pentru raceala si intareste sistemul imunitar.

3. Afinele
Au cel mai mare numar de antioxidanti dintre toate fructele, esentiali impotriva oxidarii celulelor si formarea radicalilor liberi, ajuta la inhibarea bacteriilor de tip E.coli, foarte periculoase pentru stomac si intestine atunci cand se activeaza in organism, iar antocianozidele din afine (cele care dau culoarea albastru inchis) impiedica procesul de deteriorare a vederii. De asemenea, afinele protejejeaza creierul de pierderi de memorie si de probleme degenerative cauzate de varsta, intaresc sistemul imunitar si energizeaza organismul.

4. Cartofii dulci
Contin foarte mult betacaroten, vital pentru buna functionare a plamanilor, pentru vederea pe timp de noapte si pentru o piele mai sanatoasa. Ei sunt bogati in antioxidanti care previn bolile inflamatorii si bolile cardiovasculare. De asemenea, cartofii dulci au un continut mare de fibre care contribuie la imbunatatirea digestiei. Studiile au aratat ca aceste legume contin nutrienti importanti pentru stimularea imunitatii organismului, de aceea ar trebui consumati oricat de des.

5. Ciupercile
Ciupercile sunt bogate in riboflavina, niacina, acid folic, tiamina si B6, vitamina D, seleniu, potasiu si tot felul de alte vitamine si minerale. Pe langa faptul ca ajuta la pevenirea atacului cerebral, regleaza nivelul de colesterol din organism si previn anemia, ciupercile sunt o buna sursa de antioxidanti cu beneficii excelente asupra imunitatii, avand capacitatea de a prevenii infectiile. Ele sunt considerate adevarati antibiotici naturali prin faptul ca previn infectiile si grabesc vindecarea ranilor.



6. Mierea
Daca este consumata in starea ei naturala, proaspata, fara sa fie gatita, mierea este bogata in minerale, vitamine, enzime, aminoacizi si carbohidrati. Ea este buna ca remediu pentru raceala, are proprietati anti-bacteriene, energizeaza organismul si intareste sistemul imunitar. O lingurita de miere, inainte de culcare, te va ajuta sa dormi bine si sa te trezesti odihnit si in forma, pentru ca mierea asigura necesarul de energie pentru creier, in timpul noptii.

7. Ghimbirul
Ghimbirul face minuni cand vine vorba de sanatatea organismului. Acesta mentine nivelul optim al potasiului din organism, mentine sanatatea rinichilor, ajuta la eliminarea lichidelor retinute in exces de organism, amelioreaza senzatia de ameteala si greata, incetineste dezvoltarea tumorilor canceroase si protejeaza organismul de raceala si gripa prin intarirea considerabila a sistemului imunitar.

8. Citricele
Nu numai ca aduc energie organismului, dar il si curata de toxine. Citricele ajuta la reglarea nivelului de colesterol, protejeaza organismul de cancer si intaresc sistemul imunitar, organismul fiind mai putin predispus la raceala si gripa. Citricele sunt considerate adevarate tratamente naturale pentru raceala. Daca puneti in fiecare zi o felie de lamaie in apa sau ceai, o sa cresteti abilitatea organismului de a absorbi antioxidantii.

9. Semintele de in
Sunt pline de proprietati benefice organismului si este recomandat sa le punem rasnite in salate. Semintele de in sunt bogate in fibre, acizi grasi Omega-3, vitamina B12, magneziu, fitochimicale si acid alfa-linoleic. Ele cresc imunitatea organismului, mentin inima sanatoasa si au proprietati anti-inflamatorii.

10. Broccoli

Un buchetel de broccoli contine mai mult din necesarul tau zilnic de vitamina K si aproape dublu din nevoia zilnica de vitamina C. Daca il fierbeti, acesta isi pierde un sfert din nutrienti, cel mai bine este sa fie bagat la microunde, asa isi pastreaza 90% din cantitatea de vitamina C. El contine fitonutrienti, caroten, vitaminele C si E, vitamine din complexul B si, mai ales, fier, toate importante pentru o imunitate de fier.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

 

Tags:
alimente imunitate
alimente pentru intarirea imunitatii
cartofi dulci
ghimbir
afine
miere
ciuperci
broccoli
imunitate scazuta
imunitate buna
alimente pentru imunitate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare