Top 13 alimente recomandate in bolile de rinichi

Afectiuni 19.06.2013 Livia Caled

Ca sa ne mentinem rinichii sanatosi sau sa ii tratam de diverse afectiuni este foarte important ceea ce mancam. Cercetatorii au descoperit din ce in ce mai multe legaturi intre bolile cronice si superalimentele care ne protejeaza impotriva oxidarii acizilor grasi, o conditie care apare cand oxigenul din corp reactioneaza cu acizii grasi din sange si din celule. Oxidarea in exces creeaza molecule cunoscute ca radicali liberi care pot sa distruga membranele celulelor si proteinele din corp. Acest fenomen are o influenta in aparitia bolilor de inima, a cancerelor, a bolilor Alzheimer si Parkinson, dar si a altor boli cronice degenerative.

Cu toate astea, ne putem tine la distanta de asemenea boli consumand alimente bogate in antioxidanti, care sa neutralizeze radicalii liberi (deseuri periculoase din organism) si sa ne protejeze corpul. Multe dintre aceste alimente, care ne ajuta sa ne mentinem vasele de sange in parametri si sa ne protejeze de oxidarea in exces, sunt incluse in dietele pentru rinichi si mai ales pentru ale celor care sufera de boli cronice renale. Este bine stiut ca in bolile cronice renale sunt interzise alimentele sarate, spanacul, mazarea, painea alba, bulionul, pestele sarat, regimul alimentar al bolnavilor fiind axat pe legume si fructe bogate in antioxidanti si, bineinteles, sarace in sodiu.

Iata mai jos care sunt cele mai bune alimente recomandate pentru bolile de rinichi, dar si pentru mentinerea rinichilor in stare buna:

1. Leurda este cunoscuta pentru proprietatile ei de neutralizare a radicalilor liberi, dar si de reglare a tensiunii arteriale. Leurda este excelenta pentru fluidizarea sanguina. Profitati cand este sezonul leurdei si consumati cat mai multe salate, o sa fiti mai sanatosi.

2. Ardeiul gras nu este chiar cea mai iubita leguma de multi dintre noi, insa ea are atatea calitati, incat e pacat sa nu o punem in salate. Ardeii grasi au un continut redus de potasiu, ceea ce ii face perfecti pentru dietele renale. De asemenea, sunt o sursa excelenta de vitaminele B6, C si A, acid folic si fibre.

3. Varza face parte dintre legumele crucifere si are ca si leurda proprietati de neutralizare a radicalilor liberi, practic impiedicandu-i la timp, inainte sa faca vreun rau organismului. Varza contine fitochimicale, niste substante care ne protejeaza de boli ale colonului, cancere si boli cardiovasculare. Varza este recunoscuta ca fiind foarte buna in dietele bolnavilor de rinichi care fac dializa. Sucul de varza este excelent pentru tratarea retentiei de apa.

4. Conopida este o alta leguma crucifera care este bogata in vitamina C si este o buna sursa de fibre. Ea contine betacaroten, acid folic, potasiu, dar si seleniu, care ne intaresc sistemul imunitar si ne tin departe de cancer. Conopida este, de asemenea, buna pentru digestie.

5. Usturoiul scade colesterolul, contine vitaminele A, B1, B2, C, plus multe minerale, fosfor, potasiu, iod, calcu, siliciu. Despre usturoi se stie ca este un adevarat medicament, el fiind recomandat pentru intarirea sistemului imunitar si pentru tratarea virozelor, bronsitelor, gripelor. Usturoiul protejeaza impotriva cancerului gastric si de colon. 1 catel de usturoi contine 1 mg de sodiu.

6. Ceapa, la fel ca si usturoiul, ajuta la scaderea colesterolului, contine vitamine si minerale, si este excelenta pentru intarirea sistemului imunitar. Este un remediu natural impotriva racelilor, a artritei si a gutei. Ea contine foarte putin sodiu si este recomandata in dietele pentru boli renale.



7. Merele contin fitonutrienti care impiedica oxidarea colesterolului rau si transformarea lui in particule nocive pentru organism. Fibrele din mere reduc nivelul colesterolului din sange. Merele ne tin departe de problemele de inima, reduc riscul de cancer si ne mentin rinichii sanatosi. Un mar contine 0 mg de sodiu.

8. Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti si ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corp. Contin multa vitamina C si fibre solubile. O jumatate de cana de zmeura contine 0 mg sodiu, iar una de afine, 4 mg sodiu.

9. Ciresele si visinele sunt pline de antioxidanti si fitochimicale care ne protejeaza inima, ne scad colesterolul si sunt bune pentru detoxifierea organismului.  Ciresele si visinele au un rol important in mentinerea rinichilor sanatosi. O jumatate de cana de cirese contine 0 mg de sodiu.

10. Strugurii rosii au proprietati depurative si regenerante, contin multi antioxidanti si au efect diuretic. Flavonoidele din strugurii rosii ne protejeaza impotriva bolilor de inima prevenind oxidarea si ajutand vasele de sange sa se mentina sanatoase. O jumatate de cana de suc de struguri rosii contine 1 mg de sodiu.

11. Pestele de apa dulce este preferat pentru ca are un continut redus de potasiu, ceea ce nu e cazul pentru pestele de mare. Pestele contine acizi grasi esentiali, adica omega 3 si omega 6, care ne protejeaza inima si ne intaresc sistemul imunitar. De asemenea, pestele contine vitaminele A, D, E, B 12 si mineralele fosfor, iod si potasiu, toate acestea tinandu-ne departe de anemie, dereglari ale glandei tiroide si, in general, mentinandu-ne buna functionare a intregului organism.

12. Uleiul de masline contine acizi grasi monosaturati, adica sanatosi, care ajuta la combaterea cancerului de colon si a afectiunilor cardiace.Uleiul de masline este la fel de sanatos precum uleiul de peste, care este recunoscut pentru prezenta substantei Omega 3. Nu in ultimul rand, uleiul de masline poate combate afectiunile de ulcer sau de gastrita. El este bogat in antioxidanti, deci ne mentine si rinichii sanatosi. O lingura de ulei de masline contine 1 mg sodiu.

13. Pepenele rosu contine 95% apa, deci este foarte bun pentru mentinerea rinichilor in stare buna. Pepenele rosu contine antioxidanti si multe vitamine, asadar oricat de mult am manca, nu are cum sa ne faca rau. Pepenele rosu este recomandat in curele de detoxifiere si pentru sustinerea activitatii renale.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Pentru rinichi sanatosi urmati si sfaturile de aici.

Tags:
alimente boli de rinichi
alimente afectiuni renale
boli cronice
alimente sanatoase
rinichi sanatosi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Ioan Buda
    1. Ioan Buda 31.01.2016 13:31

    In cazul bolilor de rinichi trebuie acordata atentie si continutului in POTASIU !

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare