Top 3 cele mai inedite dulceturi dietetice despre care nu stiai si toate din ingrediente la indemana

Cand tii cure de slabire sau pur si simplu vrei sa te mentii in forma, nu prea se recomanda consumul de dulceata, indiferent ca este preparata in casa fara conservanti si coloranti. Nu toate dulceturile sunt sarace in zahar si fructoza cum nici fructele care se vor atat de sanatoase nu sunt recomandate toate in curele de slabire. Dulceata ramane totusi un aliment nelipsit la micul dejun sau ca gustare. Ne place sa o consumam cu unturi, creme tartinabile, ceaiuri, milkshake-uri si smoothie-uri proaspete. 

 

1.Dulceata de morcovi

 

Morcovul este nelipsit in orice dieta. Contine multi nutrienti necesari organismului pentru a functiona corespunzator, motiv pentru care poate fi incorporat in diverse retete utile. Daca ai auzit pana acum de inedita supa crema de morcovi, acum a venit timpul sa vorbim despre dulceata de morcovi. Iata ce ingrediente iti trebuie:
 
  • 1 kilogram de morcovi proaspeti si taiati bucatele
  • 4 lamai taiate bucatele si fara samburi
  • Indulcitor natural ( stevie, sirop de artar sau agave) – este mai sanatos decat zaharul rafinat – se adauga dupa gust
  • 30 grame de sare
  • 3 litri de apa
 
Reteta este una destul de rapida. Nu-ti va lua mai mult timp de 40 de minute. Toate ingredientele se spala bine si se taie bucati mici, apoi se adauga in apa cu sare si indulcitorul natural. Se lasa la fiert pana observi ca dulceata devine vascoasa. Se pune in borcane cat este fierbinte si se lasa invelite in prosoape pentru 12 ore. Daca iti doresti un gust si mai intens, nu uita ca inainte de a pune dulceata in borcane sa adaugi bucatele de morcovi.
 
 
 
 

2.Dulceata de ceapa

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este inspirata din bucataria frantuzeasca, asa ca nu are cum sa nu te impresioneze. Cu toate ca este vorba despre ceapa, un ingredient neobisnuit pentru dulceturi, iata ca se foloseste perfect cu carnea si legumele atunci cand trebuie consumata. Ingredientele necesare sunt:
 
  • 1 kilogram de ceapa alba sau rosie ( este dupa preferinte, dar da-mi voie sa-ti spun ca ceapa rosie va avea o culoare mai atractiva si este considerata mai dietetica decat ceapa alba sau galbena)
  • 60 grame de unt dietetic
  • 30 ml de ulei de masline
  • 2 linguri de indulcitor natural ( stevia este destul de potrivita)
  • 1,5 lingura de otet  din vin rosu
  • 1 frunza de dafin
  • Jumatate de lingurita de sare
  • 1 lingura de piper boabe ( poti folosi si piper cayenne)
  • ¼ linguri de piper negru macinat
  • 30 ml de Sherry – ceapa va capata o aroma de desert cu acest ingredient, iar mirosul intepator va disparea
  • apa
 
 
Cu ajutorul acestor ingrediente vei obtine cam 680 grame de dulceata de ceapa. Daca vrei o cantitate si mai mare, mareste cantitatea fiecarui ingredient in parte. Desi pare complicata, dulceata de ceapa se prepara destul de usor. Trebuie sa cureti bine ceapa si sa o tai felii subtiri sau solzisori, dupa care ai nevoie de o tigaie in care sa adaugi apa, untul, uleiul si piperul, iar cand observi ca sfaraie aduga ceapa si lasa 15 minute pe foc mic pana devine translucida. Se adauga apoi piper si zahar si se tine sub capac 30 de minute. Se adauga sherry si otetul din vin si se mai lasa pe foc 10 minute. Incearca sa o pui imediat in borcane si sa o tii la frigider cateva ore bune.

3.Dulceata de usturoi

 

Exista crema tartinabila de usturoi, dar si supa crema de usturoi, dar de dulceata sigur nu ai auzit si culmea chiar are gust de desert. Iti trebuie:
 
  • 300 g catei de usturoi taiati bucati mici
  • 300 grame de stevie 
  • 100 ml vin alb
  • 2 tulpini de cimbru
  • Apa

 
Bucatile de usturoi se adauga intr-o oala neaderenta in care se pune apa, vin, jumatate din zahar si cimbru si se lasa la foc 15 minute. Trebuie sa adaugi apa in permanenta cand vezi ca scade si sa ai grija sa adaugi mereu apa la temperatura de fierbere. Amesteca in permanenta sa nu se lipeasca de fundul oalei. Dulceata este gata cand observi ca devine vascoasa, dar daca o vrei putin mai moale, adauga apa mai multa. Aceasta dulceata se consuma cu paine prajita, la fripturi si salate.
 
 
 

 

Tags:
dulceturi dietetice
ingrediente la indemana
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare