Nu cred ca este cineva care sa nu se dea in vant dupa sarmalute sau ardei umpluti cu carne tocata si orez, dar din pacate nu le putem consuma zilnic daca tinem la silueta si sanatate. Putem face o exceptie si sa le consumam la ocazii speciale si sarbatori, dar in rest trebuie sa gasim alternative mult mai sanatoase si hipocalorice. Avem la dispozitie o multime de ingrediente sanatoase si accesibile ca pret pe care le putem folosi pentru a umple delicioasele legume si nici macar nu-ti va lua prea mult timp, ceea ce este de dorit pentru persoanele mult prea ocupate.
Veganii cunosc cel mai bine alternativele sanatoase si nu se pot plange ca mancarurile nu sunt consistente. Un alt plus este si aspectul minunat, colorat si proaspat. Dupa cum se poate observa si in titlul acestui articol, sunt multe legume si verdeturi pe care le putem folosi pentru a le umple in cele mai diverse moduri.
Ingredientele sanatoase pentru umplere sunt foarte gustoase, pline de fibre, deci au aceeasi satietate ca si carnea. Aproape ca nu vei simti lipsa carnii indiferent cat de gurmand esti. Iata ce ingrediente de baza poti alege pentru compozitia de umplere:
- Seminte de quinoa fiarta
- Seminte de hrisca coapta – inmuiata in apa rece cu o seara inainte sau macar cu 30 de minute inainte
- Cuscus – daca te atrage bucataria libaneza
- Seitan – se mai numeste si carnea vegetarienilor si este plin de proteine de calitate
- Tofu (soia bio) – poti alege cubulete de soia sau soia boabe sau chiar edamame (seamana cu niste pastai sau fasole verde)
- Linte fiarta – daca iti place bucataria indiana plina de mirodenii
- Naut – daca iti place bucataria orientala; este un aliment ce contine aproape toti nutrientii necesari organismului
- Natto – un alt aliment plin de nutrienti
- Fasole fiarta (alege fasolea neagra sau rosie)
- Orez rosu
- Orez brun sau negru
- Orez basmati
- Cartofi dulci
- Arpacas
- Paste sub forma de melcusori in loc de clasicii taitei
- Fasolea alba – merge doar daca folosesti 2-3 linguri maxim de fasole batuta (are ceva mai multe calorii decat fasolea neagra sau rosie)
- Pasta de avocado copt sau guacamole
- Pasta de humus (se obtine din naut fiert)
- Salata de vinete (pasta)
- Salata de dovlecei (pasta)
- Ton in apa (nu in ulei)
Aceste ingrediente trebuie fierte cateva minute si te asiguram ca sunt printre cele mai indicate cand vine vorba de slabire si mentinere. Contin fibre, vitamine, minerale, antioxidanti si proteine vegetale de calitate. De asemenea, se lucreaza usor cu ele in bucatarie pentru ca putem obtine ce paste cremoase ne dorim. Ele merg combinate de minune atat cu legume gatite la abur, la grill, marinate sau crude. Poti alege 2-3 ingrediente din urmatoarele:
- Rosii cherry
- Rosii mari
- Castraveti
- Dovlecei
- Vinete
- Rosii uscate
- Ardei iute fara samburi
- Masline fara samburi si nesarate
- Porumb fiert la conserva sau gatit in casa (poate fi si porumb copt la grill)
- Patrunjel
- Marar
- Leustean
- Morcovi
- Dovleac
- Ardei gras de toate culorile
- Avocado
- Frunze de salata
- Ciuperci (de care vrei, dar cel mai bine merg cele champignon)
- Ceapa rosie
- Usturoi
- Crema de branza degresata sau cu putine grasimi
- Branza de vaci
- Branza feta
Ca sa legi cat mai bine ingredientele poti utiliza sos de rosii (poti pregati
sos salsa caliente sau salsa simpla), sos tzatziki, sos pesto si multe alte sosuri light. Nu-ti recomand smantana grasa. La final decorezi cum doresti cu verdeturi tocate.
Cum umplem legumele si verdeturile?
Legumele ce pot fi decupate in interior sunt dovleceii, rosiile, vinetele, dovleacul, ciupercile, ceapa rosie si ardeiul gras. Verdeturile proaspete se ung direct cu 2-3 linguri din compozitia pregatita si se servesc direct. Le rulezi precum o rulada sau sushi si iti ia mai putin timp.
Legumele se pregatesc inainte la grill, iar pe de alta parte se pregateste compozitia si la final doar le umpli cu ea sau poti pregati compozitia, le umpli si le asezi in cuptorul de aragaz pe o folie de gatit sau intr-un vas termorezistent cu pereti inalti. Depinde cum preferi.
Mai exista si o alta varianta si anume sa gatesti la grill legumele gata scobite, apoi sa prepari ce tip de salata de cruditati doresti si le umpli direct. Este varianta perfecta pentru persoanele ocupate sau lenese. Astfel de legume pot fi consumate zilnic pe perioade lungi de timp pana ajungi la greutatea dorita sau pentru mentinere.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!