Tort de nuci
Tortul de nuci (cunoscut si sub numele de tort de nuci fierte), este un dulce cu totul special. Este un tort foarte elegant si foarte gustos. In plus este foarte fin si, culmea, incredibil de usor de facut. Din punctul meu de vedere este dovada ca lucrurile bune sunt simple si usor de facut.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ca sa-l faci ai nevoie de opt linguri de cacao de foarte buna calitate (neagra si grasa), 10 linguri de zahar, 10 oua, 500 de grame de nuca macinata (poti sa folosesti si nuca de cocos), un baton de vanilie, patru linguri de faina, 200 de grame de ciocolata de menaj, 100 de grame de unt cu 80% grasime, plus unt pentru uns forma, 100 ml de coniac, coaja de la doua portocale (sau lamai).
Pune intr-un vas zaharul, adauga 150 mililitri de apa, toata nuca macinata (pastreaza cateva nuci pentru decor) si toata pudra de cacao. Amesteca si fierbe totul la foc foarte mic, circa 10 minute, dupa ce incepe sa fiarba. Amesteca mereu. Cand trec cele 10 minute da deoprate compozitia si lasa-o sa se raceasca bine. Nu la frigidet si pe indelete in bucatarie.
Separa albusurile de galbenusuri. Bate galbenusurile cu cei 100 de mililitri de coniac si adauga-le in compozitia fiarta si racita. Adauga semintele din batonul de vanile, coaja de portocala si faina cernuta in prealabil si amesteca incet pana ce compozitia devine uniforma.
Bate albusurile spuma cu un praf de sare si adauga-le in compozitia cu nuca. Omogenizeaza foarte incet si rastoarna totul intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt.
Coace tortul la foc potrivit circa 30-40 de minute. Cand este gata (ferm la atingere dat totusi moale si trece testul cu scobitoarea) rastoarna-l si lasa-l sa se raceasca.
Este ideal este sa folosesti o tava cu diametru mare astfel ca tortul (care creste doi-trei centimetri la copt) sa nu fie mai inalt de cinci-sase centimetri, pentru ca blatul nu trebuie taiat. Blatul este cremos, pufos si umed ca si cum ar fi fost insiropat.
Topeste ciocolata la microunde sau in bain-marie, amesteca-o cu unt si toarna ciocolata calduta peste blat, astfel incat sa imbrace tortul. Se poate servi in doua-trei ore, timp in care sta la rece. Orneaza-l dupa ce ciocolata s-a intarit. Este delicios simplu dar merge doarte bine cu fructe din dulceata sau frisca.
La multi ani si ganduri bune tuturor Mariilor, Marianilor, Marioarelor si Anelor!
Bine sa va fie!
3 Comentarii
asta se numeste reteta pentru diabetici?
ai dreptate, aceasta nu este o reteta pentru diabetici. dar nici nu a fost in rubrica retetelor pentru diabetici. ai insa perfecta dreptate rubrica retetelor pentru diabetici este destul de slaba si voi face tot ceea ce pot sa o imbogatesc. retetele pentru diabetici (care nu contine dulciuri, din pacate), le gasesti aici: http://www.dietetik.ro/retete/retete-pentru-diabetici
Buna Otilia.As vrea sa te intreb cu ce pot inlocui coniacul, nu imi place deloc si tare as vrea sa fie alta alternativa.Tava rotunda cu pereti detasabili gasesc in comert? eu acasa am cele clasice, de cozonac si de prajitura, si nici una nu are pereti detasabili, deci tipul de tava de care zici tu e ceva mai nou pe piata? E adevarat ca eu nu sunt un talent la prajiturit si fac mai mult ca stiu ce pun in cozonaci si checuri si putinele prajiturele, si sunt macar mai sanatoase decat cele din magazine. Multumesc frumos pentru raspuns.