Tortul Reginei

Ma gandesc ca avem cel putin trei motive sa facem si sa povestim despre o prajitura speciala. Este ziua de 1 iunie, adica ziua copiilor si prima zi de vara, este vineri si urmeaza un sfarsit de saptamana lung, iar peste toate acesta britanicii sarbatoresc Jubileul Reginei. Ultimul motiv este oarecum adus din context ca un pretext in plus pentru a face tortul Reginei, o prajitura speciala cu o istorie de aproape 100 de ani in spate.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tortul Reginei este celebru in Anglia, si nu numai. Supranumit sandvisul Victoriei, tortul este o prajitura care s-a nascut din spiritul pragmatic al Reginei Victoria.

Conform ritualului britanic, ceaiul de dupa-amiaza era, obligatoriu, insotit de tot felul de prajiturele sau produse de patiserie. Cum Regina Victoria considera ca toate acestea inseamna bataie de cap si timp pierdut a cerut ca toate sa fie combinate intr-o singura prajitura. Si asa s-a nascut tortul Reginei.

Tortul Reginei nu este o prajitura sofisticata, pentru ca era servit la o gustare, dar nu-i nici de o banalitate, pentru ca era vorba de onoarea si prestigiul Reginei, asa ca maestri cofetari au gasit o solutie de compromis. Cum? Simplu. Au facut doua blaturi de tort, fiecare dintre ele fiind coapte separat. Au folosit unt, oua si zahar, multe mirodenii si faina, pe care le-au lipit ca intr-un sandvis cu o crema de branza  si cu dulceata de capsune. Regula cere ca tortul Reginei sa nu fie ornat, ci doar pudrat din belsug cu zahar.

Povestea spune ca, atunci cand l-a vazut prima data, Regina a fost foarte amuzata si a numit prajitura "sandvis", pentru ca intr-adevar, tortul arata ca un sandvis mare si putin caraghios.

 

Tortul a devenit preferatul Reginei, iar cofetarii nu au adus niciun fel de modificari retetei, pentru ca sunt conservatori prin excelenta, dar si in semn de respect fata de memoria Reginei Victoria. Tot legile nescrise spun ca tortul Reginei nu poate fi preparat decat cu gem de capsuni de cea mai buna calitate, iar cantitatea de gem din prajitura trebuie sa fie foarte mare.

Tortul Reginei este considerat una dintre cele mai bune prajituri ale britanicilor, fiind practic singurul desert englezesc care a devenit celebru in Europa.

Interesant este faptul ca tortul Reginei a cunoscut o a "doua tinerete", urmare a faptului ca Lady Diana a facut, la randul ei, o pasiune pentru aceasta prajitura simpla, dar plina de personalitate.

Cum se face tortul Reginei? Ai nevoie de 200 de grame de unt, 200 de grame de zahar, esenta naturala de vanilie, patru oua, 200 de grame de faina, un plic de praf de copt. Toate acestea sunt pentru cele doua blaturi. Pentru umplutura ai nevoie de 6-7 linguri de dulceata sau gem de capsuni, de foarte buna calitate si 200 de grame de crema de branza, trei linguri cu zahar pudra si doua linguri cu smantana groasa, plus un pic de faina si unt in plus pentru uns tavile si zahar pudra pentru pudrat.

Din ingrediente rezulta doua blaturi. Ideale sunt cele cu pereti detasabili, cu diametrul de 20 de centimetri. Pentru tavi mai mari poti modifica cantitatile, foarte usor.

Pregateste tavile. Unge-le si tapeteaza-le usor cu faina. Amesteca untul moale cu zaharul pana devine spumos. Adauga ouale pe rand si amesteca bine dupa fiecare. Pune aroma si, la final faina, in care ai incorporat praful de copt. Imparte compozitia in doua, cat mai exact si coace blaturile la foc potrivit, in cuptorul bine incalzit, pentru circa 30 de minute. Blaturile se pot scoate din tavi dupa ce s-au racorit bine.

 

Lasa-le sa se raceasca bine. In timpul acesta amesteca branza de vaci cu zaharul pudra si smantana. Pune unul din blaturi pe un platou, pune crema de branza, dulceata, apoi al doilea blat. Pudreaza tortul reginei cu zahar si lasa-l sa stea la temperatura camerei o ora inainte sa-l tai.

Sa aveti o vara fumoasa si sa fiti toti copii!

Tags:
Tortul Reginei
1 iunie
vara
dieta de vara
tortul reginei
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
2 Comentarii
  • Aoa
    1. Aoa 01.06.2012 09:36

    platuri :P

  • otiliaignat
    2. otiliaignat 01.06.2012 11:05

    Multumesc! Am corectat. Imi iau vacanta trei zile. :))))) Evident am mare nevoie! zi fumoasa!!!!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare