Totul despre oua

Este momentul cel mai potrivit sa stim totul despre oua. Doar sarbatorile pascale bat la usa, iar ouale au un rol principal. Si asta in conditiile in care sa alegi oul potrivit nu este o chestiune atat de simpla pe cat pare la prima vedere. Ou de gaina poate ridica adevarate dileme. Cum sa fie alb sau maro? Mic sau Mare? Organic sau nu?

Ouale maro nu sunt diferite de cele albe. In ciuda mitului ca cele maro ar fi mai bogate in nutrienti decat cele albe. Singura diferenta intre ouale maro si cele albe este culoarea cojii, diferenta care este data de rasa gainii care l-a facut. In general, gainile cu pene inchise la culoare fac oua maro, in timp ce cele albe le fac albe. In unele cazuri ouale maro au coaja ceva mai tare decat cele albe. In ceea ce priveste ouale colorate pentru Pasti, este de preferat sa alegi oua albe, pentru ca acestea se vor vopsi mai frumos, iar culoarea este mai intensa. Desi, si in acest caz diferentele sunt minime, daca alegi vopsele de calitate.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Gainile care stau in aer liber fac oua mai bune. Acesta este un alt mit. Multa lume se bucura daca vede, pe ambalajul produselor, inscriptia "de la gaini crescute in aer liber". Practic, aceasta nu inseamna nimic, pentru ca nu garanteaza ca pasarile sunt crescute in totalitate in aer liber. Crescatoriile de pasari au intotdeauna adaposturi, iar acestea nu au fost construite degeaba. Gainile crescute industrial, indiferent daca au stat sau nu in aer liber au o calitate a oualelor diferita (in sensul negativ) de gainile din curtea bunicii. Deci informatia „crescut in aer liber” poate fi, in cel mai bun caz doar un truc care sa-ti scoata mai multi bani din buzunar, fara niciun avantaj in plus.

Ouale organice sunt mai sanatoase. Aceasta afirmatie poate fi adevarata, dar depinde de dieta gainilor. Ouale organice provin de la gaini care sunt hranite suta la suta cu alimente organice. Studiile arata ca ouale gainilor care au fost hranite cu iarba si insecte au mai multa vitamina E, A si D, dar si un nivel mai mare de grasimi saturate.

Praful de oua este facut din oua. Acesta este un mit. Fereste-te de praful de oua sau de produsele care contin praf de oua. Acest produs este facut cu  stabilizatori, vitamine, caroten si cateodata chiar mirodenii, dar si acelea artificiale. In plus, praful de oua costa de doua ori mai mult decat ouale reale. Deci niciun motiv sa-l folosesti. Ba chiar din contra.

Oul este un aliment complet. Aceasta este un adevar si inca unul valoros. Oul este un aliment complet util in toate dietele indiferent daca respecti sau nu o cura de slabire. In plus, jumatate din caloriile dintr-un ou sunt calorii negative, adica calorii pe care organismul le consuma pentru a digera si asimila oul. Daca consumi in medie 4-6 oua pe saptamana este perfect. Grasimile din ou nu duc la cresterea colesterolului si nici nu fac rau „la ficat”, asa cum zicea bunica. Chiar din contra. Oul are aminoacizi esentiali care sustin activitatea ficatului, scrie Yahoo green.

Desi suntem departe de a fi spus totul despre oua suntem siguri ca am lamuri macar o parte din miturile despre ou. Ramane sa clarificam si ce a fost mai inainte: oul sau gaina. Dar asta altadata!

Tags:
toutul despre oua
oua
calorii
diete pentru scaderea in greutate
calorii negative
metabolism
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare