Totul despre semintele de susan

Pentru ca sunt atat de mici si de cele mai multe ori sunt adaugate doar pentru aspect, in paine si alte preparate, nu prea luam in seama semintele de susan. Dar, micile seminte au un rol nutritiv important si multe beneficii pentru sanate.

Suite 101 sustine ca, semintele de susan sunt unele dintre cele mai bune arme impotriva osteoporozei.
Semintele de susan
nu au doar un gust foarte bun, ci sunt o importanta sursa de fibre, calciu si alte minerale esentiale, cu efecte benefice asupra sanatatii. In plus, contin grasimi sanatoase, fundamental necesare unei bune fuctionari a metabolismului si a sistemului endocrin. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Desi intr-o lingura cu seminte de susan sunt circa 160-170 de calorii, ele reprezinta o sursa importanta de cupru si mangan, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si triptofan. Toate acestea aflandu-se in cantitati demne de luat in seama, in doar 30-40 de grame de susan, adica tot atatea seminte cate incap intr-o lingura. Toate aceste principii nutritive sunt la valori maxime in semintele crude, pe care le poti adauga, de exemplu, in bolul cu cereale de dimineata.

Intr-o lingura cu seminte de susan sunt cinci grame de proteine, sapte grame de carbohidrati si 14 grame de gasimi sanatoase mononesaturate care scad colesterol si regleaza presiunea sangelui.

 Afla totul despre uleiul de susan

Ca sa vezi cat sunt de utile afla ca, in 30-40 de grame de seminte de susan se afla circa 75 la suta din necesarul zilnic de cupru si circa 37 la suta din necesarul de calciu, pentru un adult, scrie WH Food. Aportul important de calciu, combinat cu vitamina D care se afla, in mod natural in semintele de susan, scade riscul osteoporozei. Acestea contin si 35 la suta din necesarul zilnic de magneziu, mineral care are capacitatea de a ameliora simptomele sindromului premenstrual si de a preveni diabetul de tip 2, in cazul femeilor supraponderale.

Nu in ultimul rand semintele de susan sunt utile in cura de slabire, fibrele continute contribuind la scaderea colesterolului si controland foarte eficient nivelul zaharului din sange. In plus, tot acestea tin sistemul digestiv sanatos. Semintele de susan  ofera o placuta senzatie de satietate pentru mult timp.  

Si ca sa fie complete micutele seminte contin si antioxidanti, care ofera organismului protectie in fata actiunii radicalilor liberi.

 

Tags:
susan
grasimi sanatoase
osteoporoza
colesterol
diete pentru scaderea in greutate
calorii
magneziu
calciu
vitamina D
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
3 Comentarii
  • maria
    1. maria 20.08.2011 12:11

    De ce nu se aminteste nimic despre oxalatii din semintele de susan? Ne lipseste curajul sa prezentam pana la capat un subiect?...Toate cele bune,m

  • rona
    2. rona 22.11.2011 15:15

    asta cu susanul ca are calciu nu stiu cine a inventat-o, dar vad ca au preluat-o toti naturopatii: susanul are intre 4-7% minerale, dintre care un pic mai mult de jumate e calciu. Plus, cum spune si maria, din cauza oxalatilor si ftalatilor care se gasesc in cantitati foarte mari in susan, nici calciul care este nu se prea absoarbe.

  • diaconescu mihaela
    3. diaconescu mihaela 17.11.2012 10:51

    ce sunt oxalatiile?

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare