Totul despre slabirea la 30, 40 si 50 de ani

Stil culinar 21.09.2017 dietetik
Cine nu-si doreste sa aiba iar 20 de ani si sa poata manca absolut orice ii pofteste inima fara a avea mustrari de constiinta? Ce-i drept, la aceasta varsta metabolismul este destul de alert si-ti poti permite orice deliciu culinar in cantitatile dorite. Incepand cu varsta de 30 de ani lucrurile se schimba, iar cu cat atingem un prag cu atat observam ca slabirea are loc din ce in ce mai greu. Parca orice dieta tii nu functioneaza si nu stii de ce. Acesta este si motivul pentru care m-am hotarat astazi sa va spun cum se poate slabi si dupa pragul de 30 de ani.
 
Sa nu uitam ca fiecare prag de varsta vine la pachet cu schimbarile proprii asa ca procesul de slabire trebuie adaptat in functie de cerintele organismului si nu dupa sabloane sau diete la moda. Pana la urma este bun ceea ce ti se potriveste tie. Iata mai jos cum poti slabi in functie de varsta!
 

Slabirea dupa varsta de 30 de ani
Ajungi in faza vietii cand deja stii totul despre silueta, diete, miscare si tot ce inseamna o alimentatie sanatoasa, dar problema tine de punerea in aplicare. Deja ai mai multe responsabilitati decat la 20 de ani si este greu sa te ocupi si de tine. Nu dispera! Poti face urmatoarele lucruri:
  • Ca sa eviti sa mananci nesanatos si pe apucate, este bine sa-ti planifici ce ai vrea sa mananci la mesele principale
  • Nu exclude alimentele bogate in vitamine, minerale, fibre (cereale, mazare, linte, fasole, orez, cartofi, paine integrala, paste cu legume, etc) si nu uita nici de grasimile sanatoase (peste slab, etc)
  • Respecta orele de somn si dormi bine
  • Fa miscare atunci cand poti chiar si putin
  • Nu depasi zilnic 1500 de calorii
  • O portie de mancare nu trebuie sa depaseasca 100 de grame
  • Alege doar alimente sanatoase si evita-le cat poti pe cele nesanatoase (paste fainoase, paine alba, sucuri carbogazoase, alcool, dulciuri, mezeluri, grasimi, prajeli)
 
Iata o idee de meniu:
Micul dejun – ceai sau cafea neindulcita, 1 felie paine integrala prajita, 10 grame unt, 2 lingurite de dulceata, 1 iaurt degresat natural sau 100 grame de branza de vaci dulce, 1 fruct
Gustare – 1-2 fructe la alegere
Pranz – 100 grame carne de peste, curcan sau pui, preparata la grill, cuptor sau fiarta sau 2 oua sau 2 felii de jambon, 2 lingurite de ulei de masline, 200-300 grame de legume crude sau gatite, 150 grame garnitura orez, mazare sau ce doresti, 1 iaurt degrasat sau 100 grame de branza de vaci dulce
Gustare – 1-2 fructe
Cina – 50-60 grame carne slaba gatita corect sau 1 ou sau 1 felie de jambon, 2 lingurite de ulei de masline, o garnitura cu fibre, 1 felie de paine integrala, 1 iaurt degrasat sua 100 grame de branza de vaci dulce
 
Slabirea dupa varsta de 40 de ani
Din cauza procesului de imbatranire si a tulburarilor hormonale pot fi mai multe cauze care nu te lasa sa slabesti dintre care:
 
 
1.Corpul tau consuma mai putina energie
Asta inseamna ca va incetini metabolismul si nu vei mai arde calorii atat de usor. Pentru asta trebuie sa consumi calroii mai putine zilnic ca sa slabesti si apoi ssa-ti mentii greutatea. Nu strica sa scazi numarul obisnuit de calorii cu 150-300 calorii fata de obicei, asta insemnand mai putin cu o inghetata sau cu 4 felii de jambon mai putin
 
2.Masca musculara se micsoreaza
Niste muschi bine dezvoltati ajuta la arderea grasimilor mai rapid, dar odata cu varsta, masa musculara scade si se favorizeaza astfel depunerea grasimilor. Muschii scad si din cauza dietelor draconice tinute de-a lungul vietii, dar si din cauza sedentarismului. Incearca ssa consumi proteine la mesele principale (peste, oua, carne alba) si putina miscare prin parc sau urca scarile in loc de lift.
 
3.Retentie de apa
Clasica problema a femeilor cand sufera tulburari hormonale. Tot din cauza retentiei de apa apare si celulita. Este bine sa consumi ceaiuri naturale diuretice si alimente bogate in potasiu, dar ia aminte sa tii cure de detoxifiere periodice ca sa elimini apa in exces si sa-ti cureti organismul. Scoate sarea din alimentatie si ca condiment dar si alimentele care contin sare si utilizeaza ierburi aromatice.
 
4.Nu te hidratezi
Setea scade odata cu avansarea in varsta si nu vei mai elimina toxinele. Nu strica sa consumi ceaiuri multe naturale, fructe, legume crude si supe detoxifiante. Nu trebuie sa fie vreo masa sau gustare lipsita de supe, fructe si legume crude. Iti poti face si fresh-uri naturale la blender.
 
5.Duci o viata sedentara
Ai ajuns sa nu te mai plimbi pe jos, sa mergi doar cu liftul si sa te obisnuiesti cu orice comoditate. Incearca sa schimbi asta, treptat pentru inceput.
 
Meniul trebuie sa fie unul echilibrat, sa contina in mod egal carne slaba si legume fierte sau crude la fiecare masa principala si nu uita sa consumi zilnic 5 fructe.
 
Slabirea dupa varsta de 50 de ani
Din cauza menopauzei, hormonii o iau razna si mai tare si se favorizeaza acumularea si mai multor grasimi in zona abdominala, ceea ce aduce cu sine bolile cardiovasculare. Sa nu uitam nici de osteoporoza. Ce trebuie sa faci:
 
  • Consuma proteine (carne slaba, oua)
  • Consuma fibre (cereale integrale, legume, fructe)
  • Nu te infometa, mancarea trebuie sa ramana o placere
  • Consuma alimente verzi, rosii, portocalii intrucat is pline de antioxidanti
  • Nu uita de lactate ca sa previi osteoporoza
  • Fa miscare de 3 ori pe saptamana cate 20 de minute ( poate fi activitati casnice, o plimbare prin parc)
  • Nu mai folosi sare si foloseste in schimb diverse ierburi aromatice pentru condimentat
  • Fa-ti analize periodic pentru colesterol, oase, glicemie, trigliceride, tiroida si cere sfaturi de la medic
  • Meniul se aseamana si cu cele anterioare doar ca trebuie sa predomine cruditatile si produsele lactate nesarate si fara grasimi
 
Este foarte important sa nu aveti o viata sedentara la nicio varsta. Nu e bine nici pentru sanatate, dar nici pentru silueta. Exista tipuri diverse de exerctii pentru fiecare varsta asa ca nu trebuie sa-ti faci griji ca nu te tine fizicul si sunt usor de facut.
 
Poti slabi si sa te mentii in forma facand doar combinatii alimentare sanatoase, care merg perfect, dar care vor ajuta si la asimilarea nutrientilor mult mai bine. Plus de asta, te vei simti satula pentru timp indelungat. Vitaminele si mineralele ni le luam oricum din alimentatie, dar nu strica sa iei si suplimente de multivitamine speciale care ajuta la slabit si la mentinerea in forma. Nu trebuie sa va lipseasca complexul de vitamina B, dar nici altele. Pare ciudat, dar vitaminele chiar ajuta la slabit.
 
Tu cum te mentii in forma?

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare