Evita toxiinfectia alimentara!
Din mai multe stiri aparute pe dietetik.ro aflam ca romanul nu doar ca nu este ferit de toxiinfectii alimentare, dar este chiar expus prin faptul ca multe alimente comercializate la noi nu respecta normele DSV. Toxiinfectia alimentara nu este o gluma, nici o simpla indigestie, este o cauza serioasa a mortalitatii si poate avea efecte suparatoare asupra organismului.
Ce este toxiinfectia alimentara?
Salmonella, prazaiti, baterii, botulism, asta este ceea ce ne asteapta in mancarurile prost pastrate sau conservate, sau care nu au trecut testul sanitar-veterinar. Simptomele de toxiinfectie alimentara sunt: crampe, voma si diaree. Important este ca prepararea corespunzatoare a alimentelor scade sansele de toxiinfectie cu pana la 85%, chiar daca alimentul este contaminat. De obicei simptomele apar intr-o zi sau doua.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Intoxicatia cu salmonela este foarte periculoasa, si, dupa cum stim, se ingregistreaza des cazuri de carne gasita cu salmonella. Riscul de infestare este crescut deoarece salmonella se transmite prin atingere. Salmonella este o bacterie care provoaca infectie in organism, transmiterea la om se face la animale domestice ori salbatice. Desi, de obicei are ca principala cauza consumul de alimente negatite sau lapte nepasteurizat. Orice aliment gatit pe o suprafata contaminata creste riscul infectarii cu salmonella.
Am auzit cu totii de campilobacter, el cauzeaza diaree acuta si de obicei o patim de la lapte nefiert, contact cu animale bolnave sau copii bolnavi. Este o problema serioasa si trebuie tarata imediat, deoarece afecteaza sistemul imunitar.
Botulismul este provocat de o bacterie care intr-adevar face ravagii. Toate formele de botulism trebuie tarate imediat, deoarece acesta pote produce paralizie. Este cea mai grava intoxicatie, si are simptome pe masura, toate culminand cu slabiciunea muschilor, care, asociata senzatiei de gura uscata, diarie si imagine dubla. Tratati botulsimul de urgenta!
In general trebuie sa evitam mancarea proaspata, nepreparata, daca nu ii stim provenienta si suntem siguri ca a fost pastrata in conditii corespunzatoare. Igiena este vitala, mai ales spalarea carnii si a legumelor. Nu uitati, conservele, atat de folositoare in viata noastra, reprezinta sursa principala de toxiinfectie alimentara.