Traiesc vegetarienii mai mult?

Daca intrebati un carnivor* ce parere are despre un vegetarian sunt sanse mari sa va raspunda ca omul are nevoie de carne ca sa fie sanatos si plin de energie, iar daca intrebati un vegetarian ce parere are despre un carnivor o sa va spuna, poate, ca o alimentatie pe baza de vegetale, eventual si produse lactate, ne tine departe de boli grave si nu implica suferinta animalelor. Care este adevarul cand vine vorba de sanatate?

Cercetarile de la Loma Linda University, citate de Huffington Post, au aratat ca vegetarienii au un risc de mortalitate cu 12% mai mic fata de persoanele non-vegetariane. La studiu au participat peste 70.000 de barbati si femei, de diferite varste, ale caror obiceiuri culinare au fost urmarite pe o perioada de aproape 6 ani. In toata aceasta perioada au murit 2.570 de persoane.

Raportate la aceasta perioada, concluziile au fost ca veganii au un risc de 15 procente mai mic de mortalitate, lacto-ovo-vegetarienii au un risc de 9 procente mai mic de mortalitate, semi-vegetarienii (cei care consuma carne ocazional) un risc de 8 procente, iar pesco-vegetarienii au prezentat un risc de 19 procente, ceea ce inseamna ca cel mai bine este sa fii un vegetarian care include din cand in cand in meniul lui si pesti sau fructe de mare. Raportat la ani, barbatii vegetarieni traiesc cu 9 ani mai mult fata de cei non-vegetarieni, iar femeile cu 6 ani mai mult, fata de cele non-vegetariene.

Cercetatorii cred ca rata de mortalitate scazuta in randul vegetarienilor nu se datoreaza numai dietei, ci si faptului ca vegetarienii au un stil de viata mai cumpatat, beau mai putin alcool, fumeaza putin sau deloc, fac sport, sunt mai educati si nu se ingrasa odata cu inaintarea in varsta. Acestia sunt, potrivit cercetarilor, factori importanti pentru o viata lunga si sanatoasa.

Alte studii, de data asta realizate de cercetatorii de la Oxford, au demonstrat ca dieta vegetariana scade riscul de boli cardiovasculare cu 32 de procente, fata de cei care mananca regulat carne. De asemenea, vegetarienii prezinta un risc mai scazut sa faca diabet. La acest studiu au participat aproximativ 45.000 de persoane din Marea Britanie, dintre care 32% erau vegetarieni.Voi ce credeti? Cum e mai bine pentru o viata sanatoasa si lunga? Sa fii carnivor, lacto-ovo-vegetarian, vegetarian care mananca si peste sau vegan?

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

*Ca sa nu existe nelamuriri, cand zic carnivor ma gandesc la o persoana care consuma de toate, legume, fructe, paste, carnuri de toate felurile etc.

Tags:
vegetarian
vegetarienii traiesc mai mult
vegan
alimentatie vegetarieni
mortalitate vegetarieni
carnivori
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare